maritbet girişmaritbet
Kentsel dönüşüm kanunu fırsat olmalı!

Kentsel dönüşüm kanunu fırsat olmalı!

Yapı-Endüstri Merkezi Genel Müdür Yardımcısı İsmail Özcan, Türkiye’nin vizyonunu değiştirecek olan kamuoyunda kentsel dönüşüm yasası olarak bilinen kanunun mimari kalitenin artırılmasında bir fırsat olarak görülmesi gerektiğini kaydetti

 

Kentsel dönüşüm ile yıkılan binalar yerine inşa edilecek yapıların çağdaş bir mimari ile projelendirilmesi, kentlerimizin mimari kalitesinin artırılması için çok önemli bir fırsat. Depreme dayanıksız binasını yıktırıp yeni bina yaptıracak kişilere “mimarlık” bilinci aşılanmalı. Kamu ve ilgili sivil toplum örgütleri, mimarlık üzerine ortak bilinçlendirme projeleri geliştirmeli. Şehirlerimizin çirkin görüntüsünden sürekli yakınıyoruz. Şehirlerimizi, kamu, özel sektör, tüzel kişi, gerçek kişi ayrımı olmaksızın, bu hale el birliğiyle, biz getirdik. 
 
TBMM'de kabul edilen, kamuoyunda kısaca “kentsel dönüşüm” kanunu olarak bilinen Afet Riski Altındaki Alanların Dönüstürülmesi Hakkında Kanun'un kabul edilmesi ile niteliksiz yapılardan şehirlerimizi arındırabileceğiz. Kanunun içeriği eleştirilebilir ama bir şekilde mimari kalitesi düşük yapılardan kurtulmayı sağlayacağı çok açık.
 
Ama ya sonrası?
 
Kanun, kanımca, şehirlerimizin mimari kalitesinin artırılması için bir fırsat yaratıyor. Yıkılan yapıların yerine inşa edilecek yeni binaların mimari kalitesi çok önemli. Kentsel dönüşüm çerçevesinde yeni bina yaptıracak kişilere “mimarlık nedir”, “mimar ne iş yapar”, “iyi bir mimarlığın faydaları nelerdir” konularında bilgi verilmeli. Bina yaptıracaklar bilinçlendirilmeli.
 
Bu bilinçlendirme için öncelikle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na büyük görev düşüyor. Bakanlık, Mimarlar Odası, Serbest Mimarlar Dernekleri ve başka diğer ilgili sivil toplum örgütleri ve kuruluşlar ile toplumun daha iyi bir mimarlık bilincine kavuşturulması için ortak hareket etmeli. Kucaklayıcı bir tarzla, bütün ilgili meslek örgütlerini, mimarlık camiasının önde gelenlerini, toplumun mimarlık alanında bilinçlendirilmesi için seferber etmeli. Bu tür bilinçlendirme projelerinin finansmanı, kentsel dönüşüm için Bakanlık'a tahsis edilen kaynaklardan sağlanabilir.
 
Dünya üzerinde birçok şehir, sahip oldukları tarihi ya da çağdaş mimarlık ürünü yapılar ile biliniyor, tanınıyor. İstanbul'un, Ankara'nın, İzmir'in ve diğer Şehirlerimizin de bir dünya kenti olma yolunda mimarlığı daha iyi kullanması gerekiyor.
 
İsmail ÖZCAN
Y. Mimar
Genel Müdür Yardımcısı, Yapı-Endüstri Merkezi, www.yem.net
Genel Sekreter, Gayrimenkul İçin Strateji Platformu. www.gayrimenkulicinstrateji.org
 
İSMAİL ÖZCAN HAKKINDA:
Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü'nden 1998 yılında mezun olan İsmail Özcan, İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Mimarlık Anabilim Dalı Bina Bilgisi Kürsüsü'nde yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır.
 
İzmir'de kurulu Erdil İnşaat A.Ş.'de mimari proje bölümündeki ve şirketin çesitli şantiyelerindeki görevlerinden sonra 1999 yılında, İstanbul'da, Yapı-Endüstri Merkezi'nde (YEM) profesyonel iş yaşamına devam etmeye başlayan İsmail Özcan, Haziran 2004'e kadar YEM'de çesitli kademelerde görev almıştır.
 
2004 yılının ikinci yarısından itibaren 2006 yılı sonuna kadar İzmir'de serbest mimar olarak çalışan İsmail Özcan, bu dönemde, çeşitli mimari projeler, iç mekân projeleri ve uygulamaları, stand tasarımları gerçekleştirdi. Aynı dönemde, yapı malzemeleri ithalatı ve satısını yapan bazı firmaların İzmir temsilciliğini ve distribütörlüğünü yaptı.
 
Y. Mimar İsmail Özcan, profesyonel kariyerine, 2007 yılı basından beri, Yapı-Endüstri Merkezi'nde genel müdür
yardımcısı olarak devam etmektedir. Özcan, pazarlama&satış ve operasyondan sorumlu genel müdür yardımcısı olarak YEM'in özellikle basılı ve dijital yayıncılık, araştırma, pazarlama ve satış bölümlerinin yeniden yapılanmasında etkin rol almıştır.
 
İsmail Özcan halen Gayrimenkul İçin Strateji Platformu'nun genel sekreterliğini, Sektörel Yayıncılar Derneği'nin yönetim kurulu üyeliğini yürütmektedir. 
 
www.ismailozcan.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye'nin dünyaca ünlü antik kentleri
  • 29.04.2024 12:02

Türkiye'nin dünyaca ünlü antik kentleri

Türkiye'de birçok antik kent bulunuyor. Bu kentlerden tüm dünyada bilinen kentle ...

Türkiye'nin 4 bölgesindeki fay hatları!
  • 14.03.2024 14:45

Türkiye'nin 4 bölgesindeki fay hatları!

Marmara, Ege, Akdeniz ve İç Anadolu Bölgesi'nde bulunan fay hatları ve yüzey kır ...

Türkiye'de havacılığın 10 yıllık altın çağı!
  • 22.02.2024 16:55

Türkiye'de havacılığın 10 yıllık altın çağı!

Türk savunma sanayisi yaklaşık 10 yıllık dönemde 9 milli platformun ilk uçuşları ...

Kalkınma Yolu projesi bölge ülkelerini yakınlaştırmayı planlıyor
  • 09.02.2024 11:22

Kalkınma Yolu projesi bölge ülkelerini yakınlaştırmayı planlıyor

Kalkınma Yolu projesi Avrupa'dan Basra Körfezi'ne kadar geniş bir coğrafyada fay ...

2023 yılında meteorolojinin "en"leri bu bölgelerde kaydedildi!
  • 30.01.2024 16:24

2023 yılında meteorolojinin "en"leri bu bölgelerde kaydedildi!

2023'te en yüksek sıcaklık 49,5 derece ile Eskişehir'in Sarıcakaya ilçesinde, en ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Yıl bitmeden 46 bin deprem konutu ve köy evini teslim etmeyi planlıyoruz"
  • 29.11.2023 16:36

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Yıl bitmeden 46 bin deprem konutu ve köy evini teslim etmeyi planlıyoruz"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM Grup Toplantısı'na katıldı. ...