maritbet girişmaritbet
Kentsel dönüşüm İzmir’den başlayacak!

Kentsel dönüşüm İzmir’den başlayacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kenstel dönüşüme ilk etapta İstanbul, İzmir gibi birinci derece deprem kuşağı şehirlerden başlanacağını bildirdi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kenstel dönüşüme ilk etapta İstanbul, İzmir gibi birinci derece deprem kuşağı şehirlerden başlanacağını bildirdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, TBMM'de kabul edilen, kamuoyunda kentsel dönüşüm yasası olarak bilinen Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun, Cumhurbaşkanı tarafından onaylandıktan ve Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından 1-2 ay içinde uygulanmaya başlanacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yasayla ilgili uygulama yönetmelikleri hazırlama çalışmalarına devam ediyor. Dönüşüme ilk etapta İstanbul, İzmir gibi birinci derece deprem kuşağı yerlerden başlanılacak. Kanuna göre, riskli tespit edilen bina, Bakanlar Kurulu kararınca belirlenen riskli alan içinde kalıyorsa yıkılacak. Yapı ve yapının bulunduğu alan riskli ise 60 gün içinde yıkılması gerekecek. Vatandaş yıkmazsa ikinci defa süre verilecek. Bu süre zarfında da yıkmazsa mülki amirlerden yapıyı yıkması istenecek. Bu durumda süre 4-5 aya kadar uzayabilecek.

Binası yıkılana faiz desteği, sübvansiyon, geçici konut verilecek

Bakanlık, riskli alanda olup, binası riskli olduğu tespit edilen vatandaşlara kredi desteği ve kira yardımı yapacak. Ayrıca, vatandaşların sosyo-ekonomik durumlarını değerlendirerek, talepte bulunmaları halinde faiz desteği, sübvansiyon ve geçici konut destekleri de verecek. Bakanlık, dönüşümde bina stoku oluşturmamak için çalışmalar yapacak, yıkılan konutların adedi kadar konut üretilecek. Örneğin 3 katlı bina yıkılıp yerine 10 katlı bina dikilmeyecek. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 2B arazilerinin yüzde 90'ını kentsel dönüşüm hesabına aktaracak. Bunun yanında, çevre cezalarının yüzde 50'si, uygulamada bulunacak belediye yatırım bütçelerinin yüzde 5'i ve harç gelirlerinin yüzde 50'si, İller Bankası'nın bazı faaliyetlerinden elde edeceği karın yüzde 50'si ve Maliye Bakanlığınca aktarılacak ödenek de kentsel dönüşüm için kullanılacak.

'Kentsel dönüşümde 75 milyon iş ortağımız var'

Açıklamada görüşlerine yer verilen Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Türkiye'nin kentsel dönüşüm projesini gerçekleştirmek için gerek kamu sektöründe, gerekse özel sektörde yeterli ekip ve ekipmanın olduğunu belirtti. Projenin toplumun her kesimini kucakladığını ifade eden Bayraktar, şunları kaydetti: "Yerel yönetimler, TOKİ, sivil toplum kuruluşları, özel sektör iş ortağımızdır. Biz projenin devlet projesi olduğunu ve 75 milyon iş ortağımız olduğunu düşünüyoruz."

Zaman

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İki kentsel dönüşüm projesinden biri İstanbul’da
  • 10.11.2025 11:00

İki kentsel dönüşüm projesinden biri İstanbul’da

İstanbul Ataşehir’de düzenlenen Şerifali İmar-İskan Blokları Kentsel Dönüşüm Kon ...

Bakan Kurum kentsel dönüşüm çağrısını yineledi
  • 03.10.2025 11:06

Bakan Kurum kentsel dönüşüm çağrısını yineledi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Marmaraereğlisi açıkl ...

Mardin Yeşilli'de örnek kentsel dönüşüm
  • 21.08.2025 15:23

Mardin Yeşilli'de örnek kentsel dönüşüm

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Başkanlığı’na bağlı Kentsel Dönüşüm Başka ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Kentsel dönüşüm bir millî güvenlik meselesidir”
  • 27.06.2025 10:12

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Kentsel dönüşüm bir millî güvenlik meselesidir”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Güngören’de konut ve iş yeri anahtar teslimi, te ...

Bakan Kurum: "İstanbul'da önceliğimiz 3.3 milyon bağımsız bölüm"
  • 12.05.2025 11:47

Bakan Kurum: "İstanbul'da önceliğimiz 3.3 milyon bağımsız bölüm"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kahramanmaraş’taki ba ...

Bakan Kurum: "Beklenen depreme, özlenen dönüşümle cevap vermek durumundayız"
  • 08.05.2025 16:38

Bakan Kurum: "Beklenen depreme, özlenen dönüşümle cevap vermek durumundayız"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İstanbul Valiliği’nde ...