maritbet girişmaritbet
Kentsel dönüşüm ile evinizi yenilerken bunlara dikkat!

Kentsel dönüşüm ile evinizi yenilerken bunlara dikkat!

Kentsel dönüşüm olarak bilinen 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüşümüne dair kanun kapsamında evini müteahhide verenlerin dikkatine!

Özellikle İstanbul gibi kalabalık şehirler ve riskli yapıları bulunan bazı ilçeler için söz konusu olan ve altyapı ve kentsel dönüşüm çalışmaları her geçen gün artıyor. Ancak gayrimenkul sektörünün gündeminde olan kentsel dönüşüm süreci hakkında bina sahiplerinin önemli bilgilere sahip olması gerekiyor.

Kentsel dönüşüm ile altyapı sorunu kalkıyor

Halk arasında “Kentsel dönüşüm” olarak bilinen ‘6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüşümüne' dair kanun kapsamında mevcut güvensiz ve riskli yapıların yıkılıp yerine güvenli bir bina yapılmasını isteyenlerin dikkat etmesi gereken noktalar bulunuyor. 

Kentsel dönüşüm çerçevesinde, bina sahiplerine yol gösterecek bazı tavsiyeler riskli yapıları en sağlıklı şekilde dönüştürürken aynı zamanda bina sahiplerini de bilinçlendirecek.    

Yıkım kararı alınan riskli yapılara devlet kira yardımı yapıyor!

Öncelikli olarak binanızın yıkılıp yeni ve güvenli bir bina yapılmasını istiyorsanız, kat sahiplerinden herhangi birinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca Lisans verilmiş olan firmalara başvuru yapması yeterlidir. Kentsel dönüşüm yasası ile altyapısı ve riskli binası yenilenecek olan daire sahipleri bu kapsamda bazı konuları bilmeli ve sürece dahil olmalıdır.     

Ancak kentsel dönüşüm ile yıkılan riskli binanın yerine yenisinin inşa edilmesi için en az kat maliklerinin 2/3'ünün  onayı gerekmektedir.

Riskli binalar için 2/3 zorunlu onay gerekiyor 

Bu süreçte en kısa sürede sonuç alınabilmesinin tüm maliklerin ortak kararı ile olsa da zorunlu durumda kentsel dönüşüm için 2/3 oranında onay gerekiyor. Bu şekilde dönüşüm için işleme başlanması gerekiyor. 
Başvuru ve inceleme sonrası 'Bina risklidir' raporu alınan ve raporu kesinleşen riskli yapılar kentsel dönüşüm ile yenilenmeye hazır bulunuyor.

Bakanlık, evini kentsel dönüşüme verenlere destek veriyor!

Bu riskli yapılardaki daire ve dükkan sahiplerine Bakanlık 18 ay devam eden kira yardımı, kiracılara ise iki kira karşılığı taşınma yardımı yapmakta veya kentsel dönüşüm ile binasını yeniden inşa edeceklere 2 yılı ödemesiz 10 yıl vadeli 100 bin TL'ye kadar kredi faiz desteği vermektedir.

Kentsel dönüşüm ile riskli binanın yıkımını bina sakinleri yapabilir ya da müteahhit firma ile anlaşılabilinir!

Kentsel dönüşüm ile riskli yapıların yıkım sürecini tek başınıza başlatabilir ancak apartman yöneticisi değilseniz tek başınıza yaptıramazsınız. Bu aşamada alanında deneyimi olan güvenilir bir müteahhit veya taşeron firma ile çalışmanız çok önemlidir. Bundan sonra en önemli adım ise mülkiyet hakkınıza sahip çıkılmasıdır. 

Ancak riskli yapının yıkım sürecini başlatmadan önce yıkım sonrası yeniden inşa edilecek binanın imar hakkı ile ilgili doğru bilgiye sahip olmalısınız!

Kentsel dönüşüm ile yenilenecek olan riskli yapının yıkıma giden süreci başlatılmadan önce yürürlükteki imar planının tanıdığı imar hakkının ve buna göre yeniden inşa edilecek binanın kaç katlı olacağı ve daire sayısı ile daire alanlarının kesin şekilde resmi belgelerle tespit edilmesi veya uzman güvenilir kişilerce tespit ettirilmesi hayati önem taşıyor. 

Tüm bina sakinlerinin altyapı ve kentsel dönüşüm ile yeni binada sahip olacakları daire alanının ve oda sayısı ancak bu şekilde doğru olarak öğrenilebilecektir. 

Kentsel dönüşüm ile riskli yapılar yenilenmeden bu detaylara dikkat! 

Afet Riski Altındaki Alanların Dönüşümüne dair kentsel dönüşüm kanunu ile bazı beklenilmeyen sonuçlar alınabilir ya da müteahhit tarafından dolandırılabilirsiniz. 

Kentsel dönüşüm ile kat karşılığı şeklinde müteahhit firma ile binanın yeniden inşa ettirilmesi durumunda daire sahiplerinin müteahhide verilecek payın hesaplanan bu daire alanından düşüleceğini bilmeleri gerekmektedir. Aksi halde altyapı ve kentsel dönüşümün öneminin artığı bu süreçte sadece afaki daire alanı ve yüzde karşılığı anlaşılan kat karşılığı işlerde Belediyede ruhsat safhasında onaylanan projelerde hiç beklenilmeyen sonuçlarla karşılaşma ihtimali yüksek olmaktadır. 

Kentsel dönüşüm için müteahhit firma seçiminde çok dikkatli olmalı ve deneyimli ve güvenilir bir firma ile anlaşılmalıdır!

Ülkemizde, özellikle İstanbul gibi büyük ve riskli alanın fazla olduğu şehirde Avrupa'nın tamamından fazla sayıda müteahhit firma bulunmaktadır. Bu alanda yeterli bir düzenleme olmaması sebebiyle dileyen herkes kolayca müteahhit firma olarak kentsel dönüşüm ile binasını yenilemek isteyen bina sahiplerine teklif verebilmektedir.

Ancak bu durumun ileride telafisi mümkün olamayacak sonuçlar doğuracak ve evinden taşınmış olan birçok daire sahibinin evine uzun bir süre dönememesine ve mağdur olmasına neden olacaktır.

Kentsel dönüşüm için firma seçimi önemli!

Bu nedenle bina sahiplerinin 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüşümüne dair yasayı iyi bilmeleri ve kentsel dönüşüm için müteahhit firma seçimini titizlikle yapmaları gerekmektedir.  

Kentsel dönüşüm ile riskli yapıları yenileyecek ve evlerinin altyapısı sağlamlaştırılacak bina sahipleri doğru firmayı; deneyimi, ekonomik gücü ve bitirdiği işleri bizzat inceleyerek ve konusunda uzman kişilerden ve hukukçudan destek alarak belirleyebileceklerdir.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı
  • 26.03.2024 14:12

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının başlattığı kampanya kapsamın ...

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"
  • 22.02.2024 16:48

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul’da 5.500 ...

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"
  • 15.02.2024 16:32

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul Ticaret ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"
  • 25.12.2023 09:48

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yüzyılın Dönüşümü İstanbul Programı'nda konu ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hiç kimsenin kentsel dönüşüm projelerini yavaşlatmasına izin vermeyeceğiz"
  • 07.12.2023 14:36

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hiç kimsenin kentsel dönüşüm projelerini yavaşlatmasına izin vermeyeceğiz"

  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "Hiç kimsenin ülkemizi depreme haz ...

Bakan Özhaseki: "Kentsel dönüşüm için bazı belediyeler yeteri kadar emek sarf etmiyorlar"
  • 10.11.2023 17:00

Bakan Özhaseki: "Kentsel dönüşüm için bazı belediyeler yeteri kadar emek sarf etmiyorlar"

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığ ...