maritbet girişmaritbet
Kentsel dönüşüm Esenler ve Sarıgazi’de başladı!

Kentsel dönüşüm Esenler ve Sarıgazi’de başladı!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kentsel Dönüşüm projesi seferberliğini Esenler’den başlattı. Havaalanı Mahallesi’nde gerçekleştirilen törenle start alan Kentsel dönüşüm projesi kapsamında sembolik olarak bir binanın yıkımı da gerçekleştirildi

Türkiye genelindeki 6 bin konut ve işyeri için 35 ilde aynı anda başlayan kentsel dönüşüm projesi Esenler'den start aldı. Havaalanı Mahallesi'nde gerçekleşen törene; Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu, bazı milletvekilleri, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, Esenler Kaymakamı Nazım Madenoğlu, Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu ve diğer bazı ilçe belediye başkanları, Ak Parti  Esenler İlçe Başkanı Umut Özkan, Belediye Başkan Yardımcıları ve çok sayıda vatandaş katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, hem Esenler hem de Türkiye için hayırlı ve bereketli bir günde olduklarını belirterek, programa katılımlarından dolayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür etti. Esenler'in her zaman büyük ustaya, büyük sevgiyle yüreğinde her zaman yer verdiğini belirtti ve “Esenler size her zaman gönül dilinde muhabbetini muhafaza etmiş ve bu muhabbetini her gün daha da büyütmektedir” dedi. 

BOL YEŞİL ALAN

Kentsel dönüşümün Esenler için en zaruri yapılması gereken çalışmalardan bir tanesi olduğunu belirten Göksu, ilçenin 6 noktasında kentsel dönüşüm çalışması yapıldığını belirtti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), TOKİ ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile birlikte yürütülen çalışmalara paralel olarak Havaalanı ve Tuna mahallerinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile kentsel dönüşüm çalışmaları yürüttüklerine dikkat çekti. Havaalanı ve Tuna mahallelerindeki kentsel dönüşüm projelerinin yaklaşık 100 bin metrekarelik alan üzerinde bin 560 konutu kapsadığını kaydeden Göksu, kentsel projeler tamamlandıktan sonra yapılaşmanın sadece yüzde 33'te kalacağını, yüzde 67'lik alanın ise yeşil alan olarak bırakılacağını belirtti. Havaalanı Mahallesi'nde kentsel dönüşüm alanında şu anda 1 metrekare yeşil alan olmadığına dikkat çeken Göksu, “Kentsel dönüşümden sonra bu alanda 49 bin metrekare yeşil alana kavuşmuş olacak” dedi. Bu projenin halkın yüzde 100'ünün katılımıyla, gönül desteğiyle, mahalle sakinlerinin kendi verdiği kararla başlatıldığını ifade eden Göksu, Havaalanı Mahallesi sakinlerine teşekkür etti. “Hedefimiz, 3 ay içinde proje alanını boşaltmak ve 2013 yılı başı itibariyle yeni binaların temelini atmaktır” diyen Göksu, Esenler'de dönüşümün hızlı bir şekilde devam edeceğini belirterek, Esenler'i İstanbul'a ve Türkiye'nin vizyonuna yakışan bir ilçe haline getirmek için ellerinden gelen bütün gayreti göstereceklerini dile getirdi. Havaalanı Mahallesi'nde yürütülecek projenin adını AVAS 2023 , Tuna Mahallesi'ndeki projenin adını da TUNA 2071 koyduklarını söyledi. Başbakana Esenler halkı adına teşekkür eden Göksu, kentsel dönüşüm çalışmalarında kendilerine her türlü desteği veren herkese teşekkür ederek kentsel dönüşüm projesinin hayırlı olmasını diledi.

İSTANBUL KENDİNE GELECEK

Göksu'nun ardından konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise; dünyada büyük bir değişim ve dönüşüm olduğuna dikkat çekerek, yaşadığımız bu yüzyılda değişim ve dönüşümü görenlerin ülkemizi geleceğe taşıyacaklarını belirtti. Son yüzyılda düzensiz bir yerleşimin getirdiği sonuçlarla karşı karşıya olduğumuzu belirten Topbaş, bunun bir kader olmadığını söyledi. İstanbul'daki 1 milyon 600 bin binanın yüzde 70'inin imara aykırılık taşıdığını söyledi. Kentsel dönüşüm projelerinin bu anlamda büyük bir önem taşıdığını dile getiren Topbaş, her alanda ciddi değişim ve dönüşümlerin başlatıldığını vurguladı. Bugün bir miladın tarihine not düştüklerini söyleyen Topbaş, “Bu süreçle beraber İstanbul kendine gelecek” dedi. Topbaş, afet riskini İstanbul'un yenilenmesi için bir şans olarak kullanacaklarını söyledi.

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ise Cumhuriyet tarihinin en önemli projelerinden bir tanesine tanıklık yaptıklarını belirtti. Vali Mutlu, ülkemizde 1950'li yıllardan sonra görülmeye başlayan hızlı nüfus artışı sonrası şehirlerde yaşayan insanların oranının kırsala göre yüzde 75'i bulduğunu kaydetti. Konutların sayısı artarken; konut stoğu bakımından sağlıksız ve niteliksiz yapıların kendini ağırlıklı olarak hissettirdiğini söyleyen Mutlu, “Bu durum niteliksiz, sağlıksız konutların geleceğimiz için önemli bir risk oluşturmaya başladı. 1999 depreminden bu yana büyük bir özlemle beklediğimiz kentsel dönüşümü bütün şehirlerimizde yapmayı arzu ediyoruz” dedi. Kentsel dönüşümü başlatmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirten Mutlu, “Şehirlerin geleceğinin daha güvenli olacağından duyduğumuz mutlulukla bu projenin İstanbulumuza, ülkemize hayırlı, uğurlu olmasını yürekten temenni ediyorum” diyerek sözlerine tamamladı.

TOPLAM 6.500 KONUT

Programda konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar da Türkiye'nin son 10 yılda dünyanın parmak ısıracağı bir gelişime şahit olduğunu ve kalkınma içinde olduğunu vurguladı. “Şehirlerimizi salaş yapılardan, kaçak yapılardan, deprem ve afete dayanıksız yapılardan, mühendislik hizmeti almayan yapılardan kurtarmak zorundayız” diyen Bayraktar,   35 vilayette 65 noktada yaklaşık 6 bin 500 birim konutun yenilenmesi için yıkım başlattıklarını söyledi. Gönlü razı olmayan hiç kimsenin binasında dönüşüm yapmadıklarını vurgulayan Bayraktar, 256 noktada 265 bin konut kentsel dönüşüm için projelendirdiklerini, 146 bin konutun inşaatının da devam ettiğini, 45 bin konutu da teslim ettiklerini belirtti.

YENİ KONUTLAR ÇEVRE İLE BÜTÜNLEŞECEK

Programda son konuşmayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yaptı. Başbakan Erdoğan, yeni yapılan binaların afetlere karşı dayanıklı bir şekilde inşa edilmesi konusunda tarifsiz bir denetim sistemi kurduklarını belirterek, “ Fakat daha önceden yapılmış binaların sağlıksız ve güvenlik noktasında ne yazık ki güvensiz olması bizleri çok daha köklü çözümler almaya ve bu adımları atmaya götürdü. İşte şimdi bu adımları atıyoruz” dedi. 1999 yılında meydana gelen Gölcük ve Düzce depremleriyle 2010 yılında yaşanan Van depremini hatırlatan Başbakan Erdoğan, kentsel dönüşüm projelerini uygulamak ve olası depremlere karşı önlem almak amacıyla Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu'nu çıkardıklarını söyledi. Bu kanun ile çok yönlü bir değişimi hedeflediklerini belirten Erdoğan, “Yeni yapılar, yeni yaşam alanları çevreye uyumlu, enerji verimliliğini esas alan yeşile önem veren, doğal kaynakları koruyan bir anlayış içinde inşa edeceğiz. Yeşil denilince akla hep mezarlık gelir. İstanbul'umuzda mezarlıklardan başka yeşil alan neredeyse yok. Onun için yen yeşil alanlara ihtiyacımız var. Esenler'de bugün atmakta olduğumuz adımla inşallah bu yıkımların yapılacağı ve onların yerine inşa edilecek bölge yeşille konutları bir arada özdeş hale getirecek olan bir proje olacak” diye konuştu.

BU BİR SEFERBERLİKTİR

Esenler'de bulunan herkese teşekkür eden Erdoğan, Havaalanı Mahallesi'nde 331 yapı ve 1550 bağımsız bölümün dönüşüm projesi içinde yer aldığını söyledi.  Proje tamamlandığında, Havaalanı Mahallesi'nde 5 bin 430 vatandaşın güvenli ve yeni konutlarına kavuşmuş olacağını belirten Erdoğan, özellikle Havaalanı Mahallesi sakinlerine gösterdikleri yürekli davranıştan dolayı teşekkür etti.

Kentsel dönüşümü sadece binaların yenilenmesi olarak düşünmemek gerektiğini söyleyen Erdoğan, “Biz bu dönüşümle aslında parkları, yolları, eğitim kurumları, tesisleriyle yepyeni yaşam merkezleri kuruyoruz. İnsan çevresini şekillendirdiği kadar çevresi de insanı şekillendirir. Gecekonduların arasından dünyaya bakmak başkadır, mimarisiyle, alt yapısı ve çevresiyle en güzel şekilde inşa edilmiş bir evin penceresinden dünyaya bakış bambaşkadır” dedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bugün, Türkiye'nin tarihi bir gün yaşadığını ve kentsel dönüşüm seferberliğinin başlatıldığını söyledi.

10 MİLYONLUK ÇEK VERDİ

Yapılan konuşmaların ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kentsel dönüşüm uygulanacak alanlarda evlerinden çıkacak vatandaşların kira ödemesinde kullanılmak üzere Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu'ya 10 milyon liralık çek verdi ve, “Hayırlı olsun. Bizde taksit yok, peşin peşin veriyoruz” dedi.

Havaalanı Mahallesi de dâhil olmak üzere Samsun, Bingöl, İzmir, Gaziantep, K. Maraş, Küçükçekmece, Beyoğlu, Çekmeköy ve Esenler olmak üzere toplam 9 ayrı noktadan canlı bağlantılarla kentsel dönüşüm uygulanacak alanlardaki binaların yıkımları Başbakan Erdoğan ve beraberindekilerin “Hayırlı olsun” temennileriyle gerçekleştirildi. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı
  • 26.03.2024 14:12

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının başlattığı kampanya kapsamın ...

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"
  • 22.02.2024 16:48

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul’da 5.500 ...

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"
  • 15.02.2024 16:32

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul Ticaret ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"
  • 25.12.2023 09:48

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yüzyılın Dönüşümü İstanbul Programı'nda konu ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hiç kimsenin kentsel dönüşüm projelerini yavaşlatmasına izin vermeyeceğiz"
  • 07.12.2023 14:36

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hiç kimsenin kentsel dönüşüm projelerini yavaşlatmasına izin vermeyeceğiz"

  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "Hiç kimsenin ülkemizi depreme haz ...

Bakan Özhaseki: "Kentsel dönüşüm için bazı belediyeler yeteri kadar emek sarf etmiyorlar"
  • 10.11.2023 17:00

Bakan Özhaseki: "Kentsel dönüşüm için bazı belediyeler yeteri kadar emek sarf etmiyorlar"

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığ ...