maritbet girişmaritbet
Kentsel dönüşüm dolandırıcılarına dikkat!

Kentsel dönüşüm dolandırıcılarına dikkat!

Mahalle mahalle dolaşan bazı müteahhitlerin 'kentsel dönüşüm için bize yetki verildi' diyerek, bazı vatandaşlardan zorla tapularını almaya çalıştığı kaydedildi

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri, söz konusu bölgelerde oturan vatandaşların bu tür sözlere itibar etmemesi gerektiğini belirterek, "Yetki sadece ilgili belediye ile Bakanlık ve Toplu Konut İdaresi'nde." uyarısında bulundu.
 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kentsel dönüşüm kapsamında 8 milyon konutu elden geçirmeyi planlarken, yasal sürecin tamamlanmasıyla birlikte dolandırıcılar da türemeye başladı. Bakanlık yetkilileri mahalle mahalle dolaşan bazı müteahhitlerin vatandaşın tapusunu tehdit ederek almaya çalıştığını söyledi. Vatandaşın kapısını çalan bazı dolandırıcıların "Bakanlıktan yetki aldık. Bize tabi olun. Yoksa Bakanlık sizin evlerinizi yıkıp kapı dışarı edecek." dedikleri öğrenildi. Bugüne kadar yetki verilmiş özel bir firma olmadığına dikkat çeken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, sektördeki bazı firmaların suç işleyerek vatandaşı kandırmak için çaba harcadığını kaydetti. Üst düzey yetkili, "Bu konuda yetki sadece belediyelerde, Bakanlıkta ve Toplu Konut İdaresi'nde (TOKİ). Bazı açıkgözler ortaya çıkmış. Vatandaşın bu tarz sözlere itibar etmemesi lazım. Bilgilerin resmi kanaldan alınması gerekiyor. Bu durumda hemen bize ulaşsınlar." dedi. Anlaşma yoluna giderek müteahhitlerin vatandaştan vekalet alabileceğini aktaran aynı yetkili, hak sahiplerinin tehdit edilmesinin doğru olmadığını söyledi. Bu yönteme başvuranlara kamu adına işlem yaptıkları gerekçesiyle ceza kanununa göre yaptırım uygulanacağını kaydetti.
 
400 milyar doları bulacak kentsel dönüşüme ilişkin yasal süreç tamamlandı. 7-8 milyon konutun elden geçirilmesi planlanırken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı vatandaşın bilgilendirilmesi amacıyla Türkiye'nin farklı bölgelerine ofisler kuracak. Öncelikle riskli alanlar tespit edilecek. Riskli alanlar can ve mal kaybına yol açma ihtimali yüksek olan alanlar olarak belirlenecek. Belediyeler ve il özel idareleri belirledikleri alanlara ait taleplerini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na gönderecek. Bakanlık gerekli incelemeden sonra talepleri Bakanlar Kurulu'na sunacak. Bakanlar Kurulu onayladıktan sonra talepler Resmî Gazete'de yayımlanacak. Tespit edilen riskli alanlardaki yapılar yapı denetim firmaları, üniversiteler, belediye laboratuvarlarınca incelemeye alınacak. Yaşadığı binaya ilişkin tereddüdü olanlar konutlarının riskli olup olmadığını lisans alan kuruluşlara yaptırabilecek. Belediyelerin yanı sıra lisanslandırılmış üniversite ve odalardan da binaların riskli olup olmadığı öğrenilebilecek. Bugün itibarıyla Fatih Üniversitesi ve Kültür Üniversitesi lisanslandırılırken, Uludağ Üniversitesi'nin de başvurusu bulunuyor.
 
Ekonomi yönetimi kentsel dönüşüme ilişkin anlaşma sağlayan hak sahiplerine kira yardımında bulunacak. Riskli binaların yıkılmasında sürecin uzamaması için üçte iki çoğunluğun kararı geçerli olacak. Çoğunluğun kararına katılmayan mülk sahiplerinin arsa payları anlaşma sağlayan paydaşlara açık artırma ile satılacak. Satılmayan paylar bakanlıkça bedeli ödenmek suretiyle Hazine adına tescil edilecek. Binalar yıkılmadan hak sahipleri ile anlaşma yoluna gidilebilecek. Uygulamanın ne şekilde yapılacağına da bu anlaşma ile karar verilecek. Belediyeler ya da TOKİ tarafından hazırlanarak Bakanlıkça onaylanacak kentsel tasarım projeleri üzerinden anlaşma sağlanacak ya da vatandaşlara verilecek konutlar üzerinden anlaşma sağlanacak. Tahliye edilen yıkılan ya da yeri kamulaştırılan hak sahipleri ya da kiracılara konut, işyeri, arsa, kredi veya konut sertifikası verilecek.
 
Zaman/ERCAN BAYSAL

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İzmir'in ilk millet bahçesi vatandaşların hizmetine açılıyor
  • 16.01.2026 10:42

İzmir'in ilk millet bahçesi vatandaşların hizmetine açılıyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ...

Adana Kozan'da 487 sosyal konutun teslimatı devam ediyor
  • 15.01.2026 15:26

Adana Kozan'da 487 sosyal konutun teslimatı devam ediyor

TOKİ, Adana'nın Kozan İlçesi Şevkiye Mahallesi'nde inşa ettiği sosyal konutların ...

TOKİ 2025 yılında 1 milyona yakın talebe yanıt verdi
  • 08.01.2026 15:34

TOKİ 2025 yılında 1 milyona yakın talebe yanıt verdi

TOKİ, 2025 yılı içerisinde iletişim kanallarından gelen 976 bin 332 soruya çözüm ...

TOKİ 40 şehirde 531 gayrimenkulu satışa çıkarıyor
  • 19.12.2025 11:27

TOKİ 40 şehirde 531 gayrimenkulu satışa çıkarıyor

TOKİ 89 konut ve 442 iş yerini açık artırma ile satışa çıkarıyor. ...

Edirne Keşan'da 156 sosyal konut teslim ediliyor
  • 16.12.2025 17:18

Edirne Keşan'da 156 sosyal konut teslim ediliyor

TOKİ, Edirne Keşan Yenimuhacir Mahallesi'nde inşaatını bitirdiği konutları hak s ...

İstanbul Başakşehir'de 40 konut için müzayede yapılıyor
  • 16.12.2025 16:49

İstanbul Başakşehir'de 40 konut için müzayede yapılıyor

İstanbul Başakşehir’de 40 konut için yapılacak müzayede 23 Aralık tarihinde TOKİ ...