maritbet girişmaritbet
Kentsel dönüşüm 5 Ekim’de başlıyor!

Kentsel dönüşüm 5 Ekim’de başlıyor!

Herkesin merakla beklediği kentsel dönüşüm bugün başlıyor. İlk yıkımın Esenler’den başlayacağı dönüşümde, iş makinelerinin yanı sıra dinamitli yıkım yöntemi de kullanılacak

 

Herkesin merakla beklediği kentsel dönüşüm bugün başlıyor. İlk yıkımın Esenler'den başlayacağı dönüşümde, iş makinelerinin yanı sıra dinamitli yıkım yöntemi de kullanılacak

Türkiye'nin aylardır konuştuğu kentsel dönüşüm bugün başlıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Van depreminden sonra “İktidarı kaybetme pahasına yapacağız” dediği kentsel dönüşüm, İstanbul Esenler'de Havaalanı Mahallesi'nde vurulacak ilk kazmayla resmen başlayacak.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın katıldığı törenle İstanbul Esenler'de başlayacak olan yıkımlarla birlikte ülke genelinde 6.5 milyon konutun elden geçirilmesi planlanıyor.  Yıkımlarda, iş makinelerinin yanı sıra dinamit başta olmak üzere çeşitli patlatma yöntemleri kullanılacak. Dönüşüm kapsamında en fazla yıkım ise İstanbul'da yapılacak.              

Kentsel dönüşüm projesi kapsamında 20 yıl içinde yaklaşık 6.5 milyon konutun elden geçirileceğini belirten Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, projenin yaklaşık 500 milyar lirayı aştığını ifade ederek, 33 ilde birden dönüşüm yapılacağını söyledi. Yıkım işlemlerinin deprem haritasına göre yapılacağının altını çizen Bayraktar, deprem fayı üzerinde bulunan binaları dönüştürmek için de çok ciddi bir gayret içerisinde olacaklarını, gönüllü olan kişilerin evlerinden başlayacaklarını, afete dayanıklı olmayan binaları ise boşaltmak zorunda olduklarını sözlerine ekledi.

Bayraktar, Kentsel dönüşüm çalışmalarında herkesin üzerine düşeni yerine getirmesi gerektiğini dile getirerek “Kentsel dönüşüm işine hepimizin 4-8 elle sarılmamız lazım. Bu iş bir hükümetin, bir devletin, bir bakanlığın, bir belediyenin, bir valiliğin tek başına yapabileceği bir iş değil, yapması gereken bir iş de değil. Topyekûn halkın empatisini, halkın ilgisini, bu işle ilgili tüm aktörleri bu işin içine çekmek lazım” dedi.

‘500 milyarlık bir proje'

İlk 2 yılda çok ciddi bir eylem ortaya koymayı planladıklarını anlatan Bayraktar, şöyle devam etti: “İki yılda vatandaşımızı inandıracağız. ‘Devlet bu işe ciddi şekilde sarıldı. Bu işin organizasyonunu yapıyor. Belediyeleri ve vatandaşları destekliyor' anlayışını yerleştireceğiz. Ama bu işi ağırlıklı olarak özel sektör yapacak. Vatandaş kendisi yapacak. Kendi yerini kat karşılığı verecek, kendisi yapacak, müteahhide verecek. Biz acil yerlerde TOKİ, belediyeler ve diğer kamu kuruluşları ile birlikte afet için stok konut üreteceğiz. Acil bir şey olduğu zaman hemen vatandaşlarımıza, ihtiyaç sahiplerine kira yardımı yapacağız. Riskli yerdeki evini boşaltan fakir insanlara, gönüllü olarak boşaltma olursa, yeni bir daire aldığı zaman onun kullandığını kredinin faizini sübvanse yapacağız. İşin hesabına baktığımız zaman 20 yıl içerisinde 500 milyar lirayı aşan bir projedir.  Ama devlet bu işte bu parayı harcamayacak, bu işi özel sektör kendisi komfirme edecek, biz de buna müzaheret edeceğiz.”

Türkiye patlayıcı madde ile tanışacak

Türkiye bugün, “emülit”li yıkımla da tanışacak. Bakanlıktan alınan bilgilere göre, Sarıgazi'de Milli Savunma Bakanlığı (MSB) lojmanlarındaki 10 binanın “emülit”li patlamayla yıkımı gerçekleştirilecek. 10 bina için taşıyıcı kolonlara toplam 2 bin 500 metrelik 5 bin delik açıldı.440 kilogram emülit ve 8 bin gecikmeli kapsül, 10 gün süren işlem sonucu hazırlandı. Patlama sırasında kolonlardan beton parçaları savrulmasını önlemek için 3 aşamalı güvenlik önlemi alındı. Binaların yıkılması sırasındaki sarsıntıyı en aza indirmek için betonun havada parçalanarak, kütle halinde yere düşmemesi sağlanacak. Bu yıkım yönteminin kullanılmasıyla hem zaman hem de paradan tasarruf sağlanması amaçlanıyor. Öğrenilen bilgilere göre, dinamite oranla daha az tehlikeli olan emülit, nakledilirken ve depolanırken dinamit kadar yüksek risk taşımıyor. Türkiye'de de üretilen bu yeni nesil patlayıcı madde, bugün itibariyle kullanılmaya başlanacak.

5 mahalle dönüşecek

İstanbul'da dönüşüm başlayacağı ilk yer Esenler'de Havaalanı Mahallesi olacak. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar başta olmak üzere çok sayıda bakan, bugün kentsel dönüşümü başlatmak ve Esenler Kongre Merkezi'nin açılışını yapmak üzere Esenler'de olacak.

Esenler'de kentsel dönüşüm 5 mahallede, yaklaşık 270 bin metrekarelik alanda yapılacak.

150 kamu binası yıkılacak

Türkiye'nin her yerinde yıkım yapılacak

Adana

Afyonkarahisar

Ağrı

Amasya

Ankara

Aydın

Balıkesir

Bilecik

Bitlis

Bolu

Bursa

Çanakkale

Denizli

Düzce

Edirne

Elazığ

Erzurum

Gaziantep

Hakkari

Hatay

İstanbul

İzmir

Kahramanmaraş

Kırıkkale

Kırşehir

Kocaeli

Malatya

Nevşehir

Samsun

Sinop

Tekirdağ

Tunceli

Van

Yavuz Karaman

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Zeytinburnu'nda 6 bina kentsel dönüşüm için yıkılıyor
  • 09.05.2024 10:31

Zeytinburnu'nda 6 bina kentsel dönüşüm için yıkılıyor

Yaklaşık 26 bin metrekare iskan edilebilir inşaat alanından oluşacak projede 185 ...

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı
  • 26.03.2024 14:12

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının başlattığı kampanya kapsamın ...

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"
  • 22.02.2024 16:48

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul’da 5.500 ...

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"
  • 15.02.2024 16:32

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul Ticaret ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"
  • 25.12.2023 09:48

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yüzyılın Dönüşümü İstanbul Programı'nda konu ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hiç kimsenin kentsel dönüşüm projelerini yavaşlatmasına izin vermeyeceğiz"
  • 07.12.2023 14:36

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hiç kimsenin kentsel dönüşüm projelerini yavaşlatmasına izin vermeyeceğiz"

  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "Hiç kimsenin ülkemizi depreme haz ...