maritbet girişmaritbet
İzmir kentsel dönüşüme hazır!

İzmir kentsel dönüşüme hazır!

Kentsel Dönüşüm' kapsamında dönüştürülecek ilk beş il belli oldu. İzmir"inde bulunduğu İstanbul, Bursa, Sakarya ve Kocaeli belediyeleri kentsel dönüşüme başlayabilecek

 

'Kentsel Dönüşüm' kapsamında dönüştürülecek ilk beş il belli oldu. İzmir"inde bulunduğu İstanbul, Bursa, Sakarya ve Kocaeli belediyeleri kentsel dönüşüme başlayabilecek.
 
AK Parti İzmir Milletvekili Rifat Sait, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın içinde İzmir'in de olduğu kentsel dönüşüm yetki devri konusunda önemli açıklamalar yaptı. İzmir Büyükşehir Belediyesinin İzmir'in kentsel dönüşüm ile ilgili ciddi bir çalışması olmadığını söyleyen Sait, bu konuda kamuoyuna da eksik ve yanlış bilgi verildiğini anlattı. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kentsel dönüşüm ile ilgili hükümeti suçladığını ve kendi projelerinin Bakanlar Kurulu'nda bekletildiğini iddia ettiklerini söyleyen Sait, “Eğri oturalım doğru konuşalım, İzmir Büyükşehir Belediyesinin yere basan ciddi bir projesi yok. Bir takım haritaların üstü boyanarak kentsel dönüşüm projesi imajı verilmeye çalışılıyor. Bunlar yere basan projeler değil, sadece kağıt üzerindeki karalamalar.Önümüzdeki günlerde sunulacak olan Kentsel Dönüşüm Uygulama Yönetmeliğinin çıkmasıyla iş netleşebilir” dedi.
 
Sait, İzmir genelinde yaklaşık 880 bin kişinin yaşadığını, 102 mahalledeki 313 bin konutta kentsel dönüşüm yapılacağını belirterek şunları söyledi: "Bu bölgeler; Cennetçeşme, Uzundere, Karşıyaka'da Örnekköy ve Anadolu caddesi güzergahı, Aktepe, Ballıkuyu gibi alanlar. İzmir'in nüfusunun nerdeyse ¼ ‘nü etkiliyor."
 
Yapılacak çalışmaların büyüklüğünün ortada olduğunu anlatan Sait, sözlerini şöyle sürdürdü: "İzmir, bu alanda Türkiye'nin ilk sırasında yer alıyor. Biliyorsunuz İspanya ve Güney Kore'de önemli kentsel dönüşüm çalışmaları yapıldı. Onları da incelemek gerek. Bu yıl 15-18 Ekim 2012 tarihleri arasında Uluslararası Türk Dünyası Mühendislik, Mimarlık ve Şehircilik Kurultayının 5.'si Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın himayelerinde Trabzon'da yapılacak. Bu kurultayda bizleri danışma kuruluna seçtiler. Bu yılki kurultayda İzmir'in kentsel dönüşümünü de konuşacağız.” 
 
Rifat Sait, kısa bir süre önce TBMM'de Kentsel Dönüşüm yasasını çıkarttıklarını hatırlatarak, Çevre Şehircilik Bakanlığı'nın verdiği yetki devri ile birlikte İzmir Büyükşehir Belediyesinin bir çalışma başlatacağını ve bu kapsamda 15-20 gün içerisinde İzmir'in afet riski olan bölgelerinin çıkarılacağını söyledi. Bu çalışmalarda İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün de yardımcı olacağını söyleyen Sait, “Çıkan sonuç bakanlığa iletilecek, ardından bakanlar kurulu imzasıyla en geç bir yıl içinde eyleme geçilecek” şeklinde konuştu.
 
Yeşildere'deki yıkımlara da değinen Sait, şunları söyledi: “Yeşildere'deki yıkımlar afet riski nedeniyle yapıldı, TOKİ'nin büyük destekleri ile İzmir Büyükşehir Belediyesi Yeşildere'de çalışmalara başladı. İzmir Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'nün ikazları üzerine İzmir Büyükşehir Belediyesi Yeşildere'de harekete geçti, TOKİ de destekledi. Yeşildere'deki bu alanlar heyelan tehlikesi olan yerler. Buralara asla yapılanma müsaade edilemez. Oysa burada yaşayanlardan yıllarca emlak vergisi alınarak ve de su ve elektrik verilerek son derece tehlikeli bir yerde yaşanması adeta teşvik edilmiş, bu yanlıştır, bu yanlıştan çok şükür bir yara almadan dönüldü” 
 
“Belediyenin bu bölgeye bundan sonra yapacağı en iyi şey, buraları ağaçlandırmak ve rekreasyon çalışmalarını yapmaktır” diyen Sait, bu konuda bir yardım isterlerse yardım etmeye hazır olduklarını söyledi.
 
Sait, önümüzdeki hafta Ankara'da Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ile bu konu hakkında görüşmeler yapacaklarını sözlerine ekledi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Emlak Konuttan, Yeni Fikirtepe açıklaması
  • 15.05.2024 09:43

Emlak Konuttan, Yeni Fikirtepe açıklaması

Emlak Konut GYO, 1615 bağımsız bölüm için 11 milyar 514 milyon 186 bin 629 Türk ...

Zeytinburnu'nda 6 bina kentsel dönüşüm için yıkılıyor
  • 09.05.2024 10:31

Zeytinburnu'nda 6 bina kentsel dönüşüm için yıkılıyor

Yaklaşık 26 bin metrekare iskan edilebilir inşaat alanından oluşacak projede 185 ...

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı
  • 26.03.2024 14:12

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının başlattığı kampanya kapsamın ...

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"
  • 22.02.2024 16:48

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul’da 5.500 ...

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"
  • 15.02.2024 16:32

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul Ticaret ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"
  • 25.12.2023 09:48

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yüzyılın Dönüşümü İstanbul Programı'nda konu ...