maritbet girişmaritbet
İzmir'in hangi ilçelerinde kentsel dönüşüm başlıyor!

İzmir'in hangi ilçelerinde kentsel dönüşüm başlıyor!

Bakanlar Kurulu, İzmir'in Gaziemir, Bayındır ve Torbalı ilçelerinde kentsel dönüşümü onayladı.

Bakanlar Kurulu, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin üç ilçedeki kentsel dönüşüm ve gelişim projelerini onayladı. Dün Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren karara göre, Gaziemir'in Aktepe ve Emrez mahallelerindeki 13 bin, Bayındır'da Necati Uza, Yenice ve Hatay mahallelerindeki 652, Torbalı'daki Çaybaşı Yenimahalle'deki 300 konut yenilenecek. Onay bekleyen diğer 6 proje için ise henüz resmi karar çıkmadı. Gelinen nokta itibariyle, İzmir'in geleceğine yön verecek kentsel dönüşüm atağının ilk etapta 14 bin konut ile başlayacağı netlik kazandı. 
 
TOPLAM 122 HEKTAR ALAN 
Geçtiğimiz günlerde İzmir'de yapılan Kentsel Dönüşüm Zirvesi'ne katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, projelerin yakın zamanda onaylanacağı müjdesini vermişti. Yaklaşık bir senelik beklemenin ardından üç projenin Bakanlar Kurulu kararı ile kabul edilmesi kentte sevinçle karşılandı. Onaylanan projelere göre, Gaziemir'in Aktepe ve Emrez mahallelerinde, toplam 122 hektarlık alanda ilk çalışmalar başlatılacak. 13 bine yakın konutun bulunduğu bölgede kentsel dönüşüm ve gelişim projesi hazırlanacak ve uygulamaya geçilecek. Büyükşehir Belediyesi'nin Menemen, Örnekköy, Ege Mahallesi, Ballıkuyu, Uzundere ve Cennetçeşme için hazırladığı projelerin de Bakanlar Kurulu'ndan onay beklediği, bu projelerin de en kısa sürede Bakanlar Kurulu'ndan geçirileceği belirtildi. 
 
ROMAN AÇILIM
Hükümetin "Roman Açılımı" kapsamında kent yenileme projesine dahil edilen ilçelerden biri olan Bayındır'da, Necati Uza, Hatay ve Yenice mahallelerini kapsayan kentsel dönüşüm ve gelişim projesi 13 hektarlık alanda gerçekleştirilecek. Beş binin üzerinde vatandaşın yaşadığı bölgedeki kentsel dönüşüm ve gelişim projesi, Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacak. Roman Açılımı'ndan faydalanan bir diğer ilçe olan Torbalı'da da Çaybaşı Yenimahalle'de kentsel dönüşüm çalışması yapılacak. Yaklaşık iki bin kişinin yaşadığı 6 hektarlık alandaki yapım çalışmalarını TOKİ üstlenecek. İzmir'in AK Partili tek belediyesi olan Bayındır Belediye Başkanı Mehmet Kertiş, kararın kendilerini çok sevindirdiğini belirterek, "Örnek bir proje olacağından eminim" dedi. Torbalı Belediye Başkanı İsmail Uygur ise, "Yaklaşık iki yıldır beklediğimiz bir haberdi. Hazırlıklarımız tamam. Alan, kentsel dönüşüme uygun. Gerekli yasal prosedürler tamamlandıktan sonra kentsel dönüşüme başlayabiliriz" dedi. 
 
BAŞKAN ŞENOL: GÖZÜMÜZ AYDIN 
Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol, "Resmi yazı gelmeden, karara hala inanamıyorum. Projenin onaylanması 19 ayımıza mal oldu. İnsanlar imarlı arazilerine ve konutlarına çivi bile çakamadılar ve zor durumda kaldılar. Başkan Kocaoğlu'nun koordinatörlüğünde çok hızlı ilerlemek istiyoruz. Dönüşümün gerçekleşeceği bölge, Gaziemir'in en güzel ve örnek bölgelerinden biri olacak. İzmir'i tetikleyecek, örnek bir projeye imza atacağız. Tüm hazırlıklarımızı yaptık. İzmir'in gözü aydın" dedi. 
 
BAYRAKLI'YA İLETİŞİM MERKEZİ 
Kentsel dönüşüm uygulamalarıyla İzmir'in çehresini değiştirmeyi ve sağlıksız konutlardaki vatandaşları sağlıklı konutlara yerleştirmeyi hedefleyen Büyükşehir Belediyesi, Bayraklı'daki "dönüşüm" çalışmaları için vatandaşları bilgilendirmek amacıyla "Bayraklı Kentsel Dönüşüm Projesi İletişim ve Tanıtım Merkezi" açtı. Merkez, projeden etkilenecek vatandaşlara doğrudan ulaşarak yerinde ve doğru bilgilendirme yapacak. Ayrıca merkez aracılığıyla, halkın beklentilerinin belirlenmesi ve bu sayede planlama ile projelendirmeye katkı sağlanması hedefleniyor. Kent dönüşümünün sadece "mekansal ve fiziki" değişim olmadığından hareketle yola çıkan Büyükşehir, "katılımcı demokrasi" anlayışıyla Alpaslan mahallesindeki ofiste, vatandaşların sorularına da yanıt verecek. 
 
Aziz Kocaoğlu: Diğerleri de onaylansın 
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Bakanlar Kurulu'nun üç bölgedeki kentsel dönüşüm projeleri için verdiği onaya teşekkür etti. Başkan Aziz Kocaoğlu, "Hazırlıkların tamamlandığı ve bir an önce çalışmaların başlatılabileceği Ege Mahallesi ve Cennetçeşme Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projeleri'nin de onaylanmasını bekliyoruz" diye konuştu.
 
Can ÖZLÜ/Habertürk

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"İzmir'de yapılan deprem konutlarını 26 Kasım'da teslim edeceğiz"
  • 23.11.2021 10:10

"İzmir'de yapılan deprem konutlarını 26 Kasım'da teslim edeceğiz"

Konuşmasına, kendisini dinleyenleri selamlayarak başlayan Erdoğan, Cuma günü İzm ...

Evora İzmir tanıtım filmi yayında!
  • 26.09.2018 12:54

Evora İzmir tanıtım filmi yayında!

Emlak Konut GYO bünyesinde Teknik Yapı ve Halk GYO tarafından hayata geçirilen E ...

Evora İzmir basına tanıtıldı
  • 25.09.2018 15:38

Evora İzmir basına tanıtıldı

Emlak Konut GYO bünyesinde Teknik Yapı ve Halk GYO tarafından hayata geçirilen E ...

Bakan Kurum, İzmir projelerinde incelemelerde bulundu
  • 30.07.2018 11:01

Bakan Kurum, İzmir projelerinde incelemelerde bulundu

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum İzmir'de Karabağlar kentsel dönüşüm alanı ...

Muhittin Selvitopu, Karabağlar'daki dönüşümü anlatıyor
  • 04.06.2014 16:52

Muhittin Selvitopu, Karabağlar'daki dönüşümü anlatıyor

İzmir Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, İzmir Kentsel Dönüşü ve Ye ...