maritbet girişmaritbet
İzmir Aliağa’da kentsel dönüşüm başlıyor!

İzmir Aliağa’da kentsel dönüşüm başlıyor!

Bakanlık tarafından riskli alan ve riskli yapı tespiti konusunda yetkilendirilen Aliağa Belediyesi, kentsel dönüşüm çalışmalarına başlıyor

 

İzmir'de yetkilendirilen 21 belediyeden biri olan Aliağa Belediyesi kentsel dönüşüm için ilk adımını Ağustos ayı olağan meclis toplantısında attı. Oybirliği ile alınan karar doğrultusunda kent genelinde aciliyeti olan, depremsellik riski taşıyan bölgelerin tespitiyle ilgili madde oy birliği ile imar komisyonuna havale edildi. Ayrıca dar gelirli yurttaşların konut sahibi olabilmesi için Örnekkent Mevkii 3 numaralı gecekondu önleme bölgesinde bulunan bölgenin TOKİ'ye devri oybirliği ile kabul edildi. 
 
KENT GENELİNDE RİSKLİ ALANLARIN TESPİTİ YAPILACAK 
 
6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun kapsamında meclis gündemine gelen ve ilk etapta dönüştürülmesi kararlaştırılan Atatürk ve Kültür Mahallesi'nde bulunan bazı bölgelerin riskli alan olarak belirlenmesi ve taşınmazların TOKİ'ye devri ve TOKİ ile birlikte konutların yapımı ayrıca TOKİ ile belediye arasında protokol imzalaması maddesi, kent genelinde çok daha geniş kapsamlı bir çalışma yapılması ve kentte depremsellik riski taşıyan benzeri bölgelerin tespit edilmesi için oybirliği ile imar komisyonuna havale edildi. 
 
DAR GELİRLİ AİLELERİ KONUT SAHİBİ YAPACAK PROJE
 
Ağustos ayında Aliağa Belediye meclis toplantısından görüşülen bir başka önemli madde ise Aliağa Belediyesi'nin dar gelirli aileleri konut sahibi yapmaya yönelik projesiydi. Aliağa Belediyesi'nin TOKİ ile imzaladığı ön protokol kapsamında, mülkiyeti Aliağa Belediyesi'ne ait Yeni Mahalle Örnekkent Mevkii 3 numaralı gecekondu önleme bölgesinde bulunan ve 3 adadan oluşan toplam 18 bin 718 metrekarelik alanının dar gelirli yurttaşların konut sahibi olması amacıyla TOKİ'ye devri ve sonrasındaki çalışmaların yürütülmesi için Aliağa Belediye Başkanı Turgut Oğuz'a yetki verilmesi oybirliği ile kabul edildi. 
 
Kamuoyunda Kentsel Dönüşüm Yasası olarak adlandırılan yasanın çıkmasının ardından yetkilendirildiklerini ve hemen çalışmalara başladıklarını belirten Aliağa Belediye Başkanı Turgut Oğuz; "Afet riski altındaki alanların, riskli yapıların sağlıklı ve güvenli hale getirilmesini içeren 6306 sayılı kanun kapsamında yetkilendirilmemizin sonucunda çalışmalarımıza hemen başladık. Hepimizin bildiği gibi tüm Ege Bölgesi olduğu gibi ilçemizde birinci derece deprem bölgesi. Aliağa merkezde 6 bin 755 bina, 30 bin 114 bağımsız bina (daire) bulunuyor. Bu konuda kent genelinde kapsamlı bir çalışma yaparak riskli alanları tespit ederek, süratle kentimizin planlı, güvenli, çağdaş bir kente dönüşmesi için gerekli çalışmaları yapacağız. Ayrıca yine dar gelirli ailelerin konut sahibi olabilmesi için TOKİ ile yaptığımız ön protokol sonrasında meclisimizden yetki aldık. Samurlu Köyü yolu üzeri Örnekkent'in kuzeyinde bulunan gecekondu önleme bölgesine dar gelirli yurttaşlarımızın konut sahibi olabilmesi için TOKİ ile proje geliştireceğiz. Önümüzdeki günlerde projenin detayı ortaya çıkacak. Her iki çalışmanın da kentimiz için hayırlı olmasını diliyorum" dedi. 
 
YENİ MAHALLEYE ÇOK AMAÇLI SALON 
 
Tüm kararların oybirliği ile alındığı Ağustos ayı meclis toplantısında, Yeni Mahalle'de bulunan ve Milli Emlak'tan Aliağa Belediyesi'ne tahsis edilen alanın çok amaçlı salon yapılmak üzere büyükşehir belediyesine devri ve geçtiğimiz günlerde TÜPRAŞ tarafından belediyeye devir olunan bin 202 metrekarelik alana Çocuk Bakım Evi yapılması 2010-2014 yılı yatının programına dahil edilmesi kabul edildi. Başkan Oğuz devir nedeniyle TÜPRAŞ'a teşekkür etti. CHP Grup Sözcüsü Haydar Karaman Aliağa Ticaret Odası'nın belediye meclis üyelerini dönem dönem meclis toplantılarına davet ettiğini belirterek kendilerinin de bu yönde bir çalışma yaparak ortak meclis toplantısı yapılmasını önerdi. Öneri oy birliği ile kabul edildi.
 
Ege'de Bugün

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Hatay Payas'ta inşa edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!
  • 20.02.2024 11:54

Hatay Payas'ta inşa edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Hatay'ın Payas ilçesinde afetzedel ...

Hatay Payas'ta teslim edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!
  • 20.02.2024 11:20

Hatay Payas'ta teslim edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Hatay'ın Payas ilçesinde afetzedel ...

Hatay Payas'ta 256 deprem konutu hak sahiplerine teslim edildi
  • 19.02.2024 17:31

Hatay Payas'ta 256 deprem konutu hak sahiplerine teslim edildi

Hatay'ın Payas ilçesinde afetzedeler için yapılan konutlar törenle hak sahipleri ...

Adıyaman'da 29 köy konutunun anahtarları hak sahiplerine teslim edildi
  • 19.02.2024 16:13

Adıyaman'da 29 köy konutunun anahtarları hak sahiplerine teslim edildi

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'te meydana gelen depremlerden etkilenen Adıy ...

 Deprem kuşağı üzerindeki Bingöl'de 20 yılda 5 bin 993 güvenli konut yapıldı
  • 13.02.2024 15:27

Deprem kuşağı üzerindeki Bingöl'de 20 yılda 5 bin 993 güvenli konut yapıldı

Türkiye'nin deprem açısından riskli illeri arasında yer alan Bingöl'de yıkılan r ...

Elazığ'da 1374 deprem konutu ay sonunda tamamlanacak
  • 22.12.2023 18:51

Elazığ'da 1374 deprem konutu ay sonunda tamamlanacak

Elazığ'da Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca (TOKİ) inşasına başlanan 2 bin 936 d ...