maritbet girişmaritbet
İşte kentsel dönüşüm kapsamına girebilecek arazileri olan şirketler!

İşte kentsel dönüşüm kapsamına girebilecek arazileri olan şirketler!

Güney Kıbrıs ekonomisi dış gündemde öne çıkarken içerde PKK'nın silah bırakacağına yönelik açıklamalar piyasalarda etkili oldu. 82.000 seviyelerinde tutunan endekste, önümüzdeki dönemde beklentisi olan hisselerin öne çıkabileceği ifade ediliyor. Bu konuda izlenen parametrelerden biri de kentsel dönüşüm kapsamına girebilecek arazileri olan şirketler

 

Piyasalarda geçen hafta gündeminde iki konu daha fazla öne çıktı. Bunlardan ilki Güney Kıbrıs ekonomisindeki çalkantılar oldu. İkincisi ise iç gündemdeki PKK'nın silah bırakma sürecine gireceği açıklamaları piyasalarda olumlu hava estirdi. Yurt dışındaki gelişmelere rağmen pozitif ayrışan İMKB, 82.000 seviyelerinde durmaya devam ediyor. Önümüzdeki dönem için beklentiler ise genellikle olumlu yönde. Ama piyasayı taşıyacak bir gelişmenin bulunamaması nedeniyle sıkışma yaşandığına da dikkat çekiliyor. 
 
Global Menkul Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, Güney Kıbrıs meselesinin endekste fazla etkili olmayacağını söylüyor ve PKK'nın silah bırakma sürecinin de piyasalarda çok olumlu bir hava yaratmasını beklemiyor. 
 
KIBRIS SORUN 
Avrupa'daki ekonomik sıkıntıların ve Kıbrıs Rum kesimindeki problemlerin orta vadede Türkiye'nin lehine bir gelişme olduğunu çünkü ABD dolarının değerlenmesini ve yatırımların gelişmekte olan ülkelere yönelmesini sağlayacağını ifade eden Ulus Menkul Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Devrim Yılmaz da, "Ancak, kısa vadede doların artmasına, TL'nin diğer para birimleri karşısında değer kayl^etmesine neden olacak. Yaz aylarında ayrıca yeni vergilerin de getirilmesine yol açacak. TL'de yüzde 5 gibi bir devalüasyon bekliyorum" diyor. 
 
Integral Menkul Araştırma Müdürü Egemen Candır da düzeltme sonrası sağlıklı bir trende girildiğini düşünen ve olumlu havayı gördüğünü söyleyenlerden. Egemen Candır, "Yurt dışı piyasalardaki Güney Kıbrıs konulan odaklı çalkantılı ortama ve Euro Bölgesi'nde geçtiğimiz ay açıklanan büyüme verilerinin küresel piyasalardaki olumsuz etkilerine rağmen Türkiye'de İMKB 100 Endeksi kuvvetli görünümünü koruyor" diyor. 
 
KENTSEL DÖNÜŞÜM 
Peki bu dönemde yatırımcılar nasıl hareket etmeli? Analistler, piyasada geri çekilmelerde beklenti etkisi ile yükseliş göstermiş hisselere kâr realizasyonları sonrası giriş yapılabileceğini düşünüyor. 
 
Gökhan Uskuay, fiyatlar gerilediğinde belli hisselere yatırım yapılabileceğini ya da hisse bazlı beklentisi olan hisselerin tercih edilebileceğini ifade ediyor. 
 
Buna göre Uskuay, "Havalimanı ve Galataport ihalesine girecek, temettü ödeyecek şirketler öne çıkabilir. Tofaş, Arçelik, Tekfen de önerdiğimiz hisseler" diyor. Bu dönemde hisse senetlerinde beklentisi olan hisseler de öne çıkıyor. 
 
Borsa hisselerinde beklentisi yüksek olan bir konu şirketlerin portföylerinde bulunan değerli arazileri. Özellikle kentsel dönüşüm projeleri ile ilişkilendirilen arazi sahipleri şirketler için önümüzdeki günlerde ciddi bir performans beklentisi hakim. 
 
HANGİ ŞİRKETLER? 
Geçen hafta İndeks Bilgisayar, bağlı ortaklığı Teklos'un mülkiyetinde bulunan Istanbul-Ayazağa'daki 40 bin metrekarelik arazinin en uygun şartlarda projelendirilmesi için Seba Vadi ile sözleşme imzaladı. Yüzde 46,5 Teklos; yüzde 53,5 Seba Vadi İnşaat gelir paylaşımı öngörülüyor. 
 
Hasılat paylaşımı sonucunda Teklos'un elde edeceği asgari hasılat tutarının yaklaşık 88.5 milyon doların üzerinde olacağı tahmin ediliyor. Bu gelişmenin üzerine borsada bu şekilde arazi beklentisi olan şirketleri araştırdık. 
 
T.Şişecam da geçen hafta Paşabahçe arazisini (209 milyon TL alım bedelli), Anadolucam'ın Topkapı arazisini (üretim tesisi Eskişehir'e taşınmıştı) ve Çayırova Cam'ın Kancotepe arazisini satış ve proje geliştirme seçenekleriyle değerlendirmeye karar verdiğini açıkladı. 
 
ADEL DE YETKİ VERDİ 
Anadolu Holding'in ikisi halka açık olan şirketinde arazi projesi beklentisi bulunuyor. Holding, Isuzu, Anadolu Motor ve Adel Kalemcilik'in fabrika arazilerinden boşalan 150 dönüm arazi üzerinde rezidans ve ofis yapmayı planlıyordu. Burada geliştirilecek inşaat projelerinden en az 200 bin metrekarelik bir satılabilir alan çıkması bekleniyordu. Geçtiğimiz haftalarda Adel Kalemcilik, fabrika tesislerinin bulunduğu Kartal'daki gayrimenkullerini 22 milyon TL ile 27 milyon TL arasında satmaya karar verdiğini açıkladı. Anadolu Efes'in Merter'deki arazisi için ise en az üç-dört yıl zaman gerektiği belirtiliyor. 
 
Akın Tekstil, İstanbul/Bakırköy sınırlan içindeki tesislerini Lüleburgaz ve Kastamonu'ya taşıdıktan sonra 2004 yılından bu yana burada 74 bin metrekare alan üzerine kurulu tesislerinde üretim yapmıyor. Bu arazinin 51 bin 823 metrekaresi Akın Tekstil'e, geri kalanı Akın Ailesi'ne ait. Arazi son olarak geçen yaz aylarında meydana gelen depo yangınında gündeme gelmişti. Arazinin değerinin imar sorununun çözülmesi durumunda 100 milyon doları bulabileceği kaydediliyor. 
 
BEKO FABRİKASI NE OLACAK? 
Arçelik'in İstanbul/Beylikdüzü'ndeki 176 dönümlük Beko arazisinin geçmiş yıllarda 170 milyon dolara satılacağı yönünde haberler çıkmış, hatta şirket arazinin değerlendirilmesi yönünde karar aldığını iMKB'ye açıklamıştı. Arazinin talipleri arasında Büyükçekmece Belediyesi ve Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) adı geçerken, büyük gayrimenkul şirketlerinin de araziyi almak için yarışması bekleniyor. Ancak arazinin çok büyük olması ve bu nedenle yüksek bir değer ortaya çıkması nedeniyle satış sürecinde sıkıntıların olduğu ifade edilmişti. O nedenle hala satışı beklenen araziler arasında yer alıyor. 
 
KARTAL BÖLGESİ ÖNE ÇIKIYOR 
Araziler arasında kentsel dönüşüm çerçevesinde değerlemeleri artanlar da bulunuyor. Bu anlamda en fazla Kartal bölgesi öne çıkıyor. 
 
Eczacıbaşı: Eczacıbaşı Yapı'nın İstanbul Kartal'da bulunan ve Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamına giren 300 dönüme kurulu fabrikası Eskişehir Bozöyük'e taşındı. Arazinin değerinin 300 milyon dolar olduğu değerlendirilmesinde bulunuluyor. Eczacıbaşı Gayrimenkul Geliştirme şirketi tarafından inşa edilecek projede konut, rezidans, AVM ve ticari üniteler yer alacak. 
 
Mutlu Akü: İstanbul Kartal Kentsel Dönüşüm Projesi içindeki bir başka arazi ise Mutlu Akü'nün. Şirketin 70 dönümlük eski fabrika arazisinin değerinin 70 milyon doların üzerinde olduğu tahmin ediliyor. Bir dönem arazinin değeri için 100 milyon dolar rakamları dolaşmıştı. 
 
Otokar: Otokarın İstanbul Güngören'deki 16 dönümlük eski Magirus fabrikası arazisi için 19-20 milyon dolar civarında değer biçiliyor. Geçmiş yıllarda araziyi Güngören Belediyesi'nin istediği yönünde haberler çıkmıştı. Araziyle ilgili imar izni alınamadığı yönünde bilgilere yer verilmişti. 
 
Parsan: Gümüş Holding bünyesinde faaliyet gösteren Parsan ın İstanbul Pendik'te 91 dönüm fabrika arazisi bulunuyor. Bu tesisle ilgili alınmış bir karar olmamakla birlikte borsacılar değerleme yaparken, 82 milyon dolar değer biçilen bu araziye de dikkat çekiyor. 
 
Emlak GYO: Kentsel dönüşüm projesinin devreye girmesi sonrası konut sektörüne olan talebin daha da artabileceği düşünülüyor. Bu bağlamda ön plana çıkan şirketlerden birisi olarak Emlak GYO gösteriliyor. Şirketin, geçtiğimiz aylarda İstanbul finans merkezinde bulunan arsasının TCMB'ye satışı konusunda mutabakata varılmıştı. 
 
Gözde Yeniova/Ekonomist

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Adel Kalemcilik, Kartal'daki arsalarını satıyor!
  • 18.06.2015 11:31

Adel Kalemcilik, Kartal'daki arsalarını satıyor!

Adel Kalemcilik'in Kartal'da bulunan arsalarının değeri 45 milyon 890 bin lira i ...

Adel Kalemcilik, Esenyurt deposunun satışından elde ettiği kazancı yeni deposuna harcayacak
  • 24.12.2013 09:55

Adel Kalemcilik, Esenyurt deposunun satışından elde ettiği kazancı yeni deposuna harcayacak

Adel Kalemcilik, Esenyurt’taki deponun satış kazancının yüzde 25’ini yeni depo b ...

Adel Kalemcilik ikinci ofisini Ankara’da açtı
  • 15.11.2013 10:11

Adel Kalemcilik ikinci ofisini Ankara’da açtı

Dünyaca ünlü yazım ve boyama gereçleri üreticisi Faber-Castell ile işbirliğini s ...

Ataç İnşaat sermayesini 234 milyon liraya çıkaracak!
  • 11.07.2013 09:02

Ataç İnşaat sermayesini 234 milyon liraya çıkaracak!

Ataç İnşaat sermayesinin 74 milyon 917 bin 572 lira artırılarak 234 milyon liray ...

Adel Kalemcilik Esenyurt’taki arsasını Kullar Proje Geliştirme ve ortaklarına sattı!
  • 28.06.2013 08:36

Adel Kalemcilik Esenyurt’taki arsasını Kullar Proje Geliştirme ve ortaklarına sattı!

Adel Kalemcilik, Esenyurt’taki 20 bin 888 metrekarelik gayrimenkulünü Kullar Pro ...

Adel Kalemcilik, Kocaeli’de 50 milyon lira yatırımla yeni fabrika inşa ediyor!
  • 13.06.2013 08:47

Adel Kalemcilik, Kocaeli’de 50 milyon lira yatırımla yeni fabrika inşa ediyor!

Adel Kalemcilik, Kocaeli Çayırova’da 25 bin 236 metrekare arsa üzerinde 50 milyo ...