maritbet girişmaritbet
Isı yalıtımı sektörü, kentsel dönüşüm ile büyüyecek!

Isı yalıtımı sektörü, kentsel dönüşüm ile büyüyecek!

Isı yalıtımıyla tüketilen enerjiden yüzde 50 tasarruf sağlamanın mümkün olduğuna işaret eden Yörük, “Bu da sektörümüzün gelişmesi için önemli bir itici güç oluşturuyor” dedi

 

XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Yörük, evini ısıtmak ve soğutmak için doğalgaz ve elektiriğe yüksek faturalar ödemek istemeyen tüketicilerin, ısı yalıtımına yöneldiğini kaydetti. Isı yalıtımıyla tüketilen enerjiden yüzde 50 tasarruf sağlamanın mümkün olduğuna işaret eden Yörük, “Bu da sektörümüzün gelişmesi için önemli bir itici güç oluşturuyor” dedi.
 
Ayrıca sektörün büyümesindeki en önemli faktörlerden birinin yasal yönetmeliklerdeki değişikler olduğunu belirten Yörük, “Isı yalıtımını yeni binalar için zorunlu kılan TS 825 Isı Yalıtımı Yönetmeliği, sektörün gelişimi için atılmış son derece önemli bir adımdı. 2012 yılında da pazarın gelişiminde hem bu yönetmelik hem de Enerji Kimlik Belgesi uygulaması oldukça etkili oldu” diye konuştu.
 
2012 yılının ısı yalıtımı sektörü için büyümenin yaşandığı bir yıl olduğunu kaydeden Yörük, 2012 yılında uygulamaya geçen kentsel dönüşüm hareketinin de sektör için son derece önemli olduğunu ifade etti. Yörük, yönetmelikler doğrultusunda, kentsel dönüşümle yıkılıp yeniden yapılacak tüm binalarda ısı yalıtımı uygulamasının zorunlu olacağını bildirdi.
 
“Konutların % 85'inde ısı yalıtımı yok”
 
Yörük, 5 Ekim 2012 tarihinde Türkiye genelinde başlatılan kentsel dönüşüm hareketiyle birlikte, 2020 yılına kadar 6 milyon konutun yıkılıp yeniden inşa edilmesinin planlandığını açıkladı. Türkiye'deki 19 milyon konutun yüzde 85'inde hâlâ ısı yalıtımının olmadığını vurgulayan Yörük, şöyle devam etti: “Bu konutların 6 milyonunun kentsel dönüşümle 2020 yılına kadar yasalara uygun dönüştürülecek olması, ısı yalıtımı sektörünü pozitif yönde etkileyecek. Kentsel dönüşüm hareketinin yararlı olabilmesi için en önemli unsurlardan biri yeni binaların doğru ve sağlıklı bir şekilde dönüştürülmesi olacak. Yeni yapılacak binalar, AB standartlarını yakalayarak enerji verimliliği en üst noktada, sağlıklı ve çevre dostu binalar olarak inşa edilmeli.”
 
2013 yılı içinde yalıtım harcamalarının gelir vergisinden düşürülmesi ve yalıtım malzemelerinden KDV'nin düşürülmesi ile ilgili yasal düzenlemelerin yapılmasını da beklediklerini ifade eden Yörük, bu gelişmelerin halkın enerji tasarrufu için binalarına ısı yalıtımı yaptırması için önemli bir teşvik niteliği taşıdığını söyledi.
 
Türkiye'de ısı yalıtım sektörünün büyüklüğünün yaklaşık 10 milyon metreküpü geçtiğini belirten Ertuğrul Yörük, ısı yalıtım pazarında XPS ısı yalıtım levhalarının hacim ve ciro açısından önemli bir orana sahip olduğunu söyledi. Şu anda XPS sektöründe üretim yapan 11 firma bulunduğu bilgisini veren Yörük, ısı yalıtımı sektöründe faaliyet gösteren üreticilerin büyük bir çoğunluğunun iç pazara yönelik üretim yaptığını ve ihracatın sınırlı olduğunu kaydetti.
 
Kobiden.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Emlak Konuttan, Yeni Fikirtepe açıklaması
  • 15.05.2024 09:43

Emlak Konuttan, Yeni Fikirtepe açıklaması

Emlak Konut GYO, 1615 bağımsız bölüm için 11 milyar 514 milyon 186 bin 629 Türk ...

Zeytinburnu'nda 6 bina kentsel dönüşüm için yıkılıyor
  • 09.05.2024 10:31

Zeytinburnu'nda 6 bina kentsel dönüşüm için yıkılıyor

Yaklaşık 26 bin metrekare iskan edilebilir inşaat alanından oluşacak projede 185 ...

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı
  • 26.03.2024 14:12

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının başlattığı kampanya kapsamın ...

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"
  • 22.02.2024 16:48

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul’da 5.500 ...

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"
  • 15.02.2024 16:32

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul Ticaret ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"
  • 25.12.2023 09:48

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yüzyılın Dönüşümü İstanbul Programı'nda konu ...