maritbet girişmaritbet
İş Bankası, kentsel dönüşüm için 6 ay geri ödemesiz kredi verecek!

İş Bankası, kentsel dönüşüm için 6 ay geri ödemesiz kredi verecek!

İş Bankası, kentsel dönüşümde binaların yenilenmesinin finansmanı konusunda büyük bir adım attı. Esenler Belediyesi’nde kredi kullandırmaya başlayan banka faiz desteği verilen düşük faizli kredileri 10 yıl vadeye kadar kullandıracak

 

Kentsel dönüşümün önemli ayaklarından biri olan kredi konusunda büyük bir adım atıldı. Türkiye'nin en büyük bankalarından biri olan İş Bankası, yeni geliştirdiği krediyle kentsel dönüşüm bölgelerindeki riskli konut ve işyerlerinin yıkılıp yeniden yapılması ve güçlendirmesi için kredi verecek. İlk olarak İstanbul'un Esenler ilçesinde kullandırılacak bu krediyle ilgili olarak İş Bankası ve Esenler Belediyesi arasında bir anlaşma imzalandı. Bankacılık sektöründe ilk olan bu krediyle Esenler ilçesinde dönüşümde olan konut ve iş yeri sahiplerine çok düşük faizlerle kredi verilecek.
 
10 yıl vade yapılacak
Törende konuşan İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, yaklaşık 1 yıldır bu kredi üzerinde çalıştıklarını belirterek, bu sayede depreme dayanıksız binalarda oturanların binalarını yenilemesi için çok önemli bir araç geliştirdiklerini kaydetti. 5 Ekim'de başta İstanbul olmak üzere 33 ilde kentsel dönüşüm için ilk adımların atıldığını hatırlatan Bali, “İlk yıkımlar Esenler ilçesinde başlamıştı. Biz de buradan başlıyoruz. Yeni kredi kapsamında konutlara 10 yıla kadar vade, işyeri için ise 7 yıl vade imkanı sağlanacak. Kredilerde kamu fon desteği verilecek. Güçlendirme ve yapım alanında konut için 4 puan, işyerinde ise 3 puan faiz desteği yapılacak” dedi. 
 
Müteahhite hak ediş 
Bali, binasını yenilemek isteyenlerinde krediden yararlanabileceğini ancak bunun için binanın riskli olduğunun tespit edilmesi gerektiğini anlata Bali, şunları söyledi: 
“Bir müteahhitle bizim aramızda garantörlük tesis ediliyor. Müteahhit ile kat malikleri bir anlaşma yapmak durumunda. Garantörlük limiti kredi garantisini içeriyor. Konutların zamanında tam eksiksiz yapılmasını içeriyor. Krediyi ilk günden kullandıracağız. Para bloke bir hesapta duracak. Konutun yapılmasına senkronize olarak aynı fazda serbest bırakılacak. Hesapta duruyor olmasından kaynaklanan imkanlar da kredinin kullanıcıya olan yükünün azaltılması adına kullandırılacak. Yapım işlerini yüklenen müteahhitlerimize de imalat ile uyumlu hak ediş alma imkânı tanıyacak şekilde düzenli nakit akımı sağlayacak. Bir anlamda sorunsuz imalatı garanti edecek bir süreci devreye alacak bir işleyiş ortaya koyuyoruz. Bu kurgu kapsamında, yapım işlerinin zamanında ve eksiksiz tamamlanması için müteahhit firmalardan iş bitirme garantisi ve taahhütleri de alınacaktır. Bu uygulama için Esenler Belediye'sinin inşaat yapan firması olan ESKON ile anlaşma sağladık.” 
 
En fazla 500 bin TL verilecek
Bir kişi için kullandırılan kredi miktarının 500 bin lirayı geçmeyeceğini kaydeden Bali, “Faiz desteği, 100 bin liraya kadar yeni inşaat yapımındaki tekil kredide ve 50 bin liraya kadarki güçlendirmede kredisinde geçerli olacak” dedi. Bali, kullandırılacak kredi faiz oranlarının da aylık 0.55'ler gibi piyasada mümkün olmayan oranlara denk geldiğini vurgulayarak,  “Kredi, 6 ay ödemesiz dönem olacak. Hem fon desteği sağlanacak hem de ödemeler inşaatın yapım aşamasından sonra başlayacak” diye konuştu. 
 
Bali, İş Bankası olarak çok sağlam bir model oluşturduklarını belirterek, kullandırılacak kredi konusunda bir miktar belirlemedikleri ve gelen talep doğrultusunda ilerleyeceklerini kaydetti. Bali, bu modeli İstanbul'un ve Türkiye'nin farklı bölgelerinde aynı şekilde yaygınlaştıracaklarını ifade etti. 
 
Eskon garantör olacak
Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu da, 5 Ekim'de başlatılan yıkımların ardından dönüşümün ikinci büyük adımının atıldığını belirterek, “Binalarının yüzde 85'nin dönüşüme muhtaç olduğu bir ilçede bu önemli bir çalışma” dedi. Esenler ‘de bugüne kadar 6 bin binanın kamu eliyle dönüştürüldüğünü ifade eden Göksu, şunları kaydetti:
“Ancak ilçede 146 bin bağımsız bina daha var. Bunların 126 bini konut. Fakat bunların hepsini kamu eliyle yapmamız mümkün değil. Ancak bireyi de işin içine katarsak bu çalışmayı hızlandırmış olacağız. Esenler gibi iskan ve kat mülkiyeti sorunu olan bir yerde vatandaşların bankadan kredi alarak bunu yapması zordu. Şimdi belediyemizin Eskon adlı şirketiyle bu çalışma yürütülecek. Eskon, grantör olacak, işlemler buradan yürütülecek” dedi.  
 
500 TL kira yardımı
Anlaşmayla İş Bankası'nın 5 ila 10 yıl vadeli kredi vereceğini ifade eden Göksu, “Ayrıca 31.12.2013 tarihine kadar kullandırılacak konut kredilerinde yüzde 4 faiz desteği uygulanacak. Arsa maliyetleri olmadığı için 50 ile 60 bin liralık bir dairenin maliyeti 10 yılda 80 bin liraya gelecek. Ancak bina bittiğinde değeri 300 bin liralara çıkacak” dedi. Göksu, belediye başvurarak şirketleri üzerinden dönüşüme katılacak kişilerin, aylık kredi ödemelerinin 600-700 TL seviyesine ulaşacağını aktararak, kredi ödemelerinin ise daireye taşındıktan sonra başlayacağını söyledi. Göksu, ayrıca 6 ay boyunca ayda  500 bin TL kira yardımı yapılacağını belirtti.
 
Yavuz Karaman

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Zeytinburnu'nda 6 bina kentsel dönüşüm için yıkılıyor
  • 09.05.2024 10:31

Zeytinburnu'nda 6 bina kentsel dönüşüm için yıkılıyor

Yaklaşık 26 bin metrekare iskan edilebilir inşaat alanından oluşacak projede 185 ...

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı
  • 26.03.2024 14:12

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının başlattığı kampanya kapsamın ...

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"
  • 22.02.2024 16:48

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul’da 5.500 ...

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"
  • 15.02.2024 16:32

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul Ticaret ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"
  • 25.12.2023 09:48

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yüzyılın Dönüşümü İstanbul Programı'nda konu ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hiç kimsenin kentsel dönüşüm projelerini yavaşlatmasına izin vermeyeceğiz"
  • 07.12.2023 14:36

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hiç kimsenin kentsel dönüşüm projelerini yavaşlatmasına izin vermeyeceğiz"

  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "Hiç kimsenin ülkemizi depreme haz ...