maritbet girişmaritbet
Hüseyin Aslan: Kentsel dönüşüm milli bir projedir!

Hüseyin Aslan: Kentsel dönüşüm milli bir projedir!

Ege-Koop tarafından düzenlenen ve yoğun katılımın olduğu "Kentsel Dönüşüm Yerel Yönetimler ve İzmir" konulu panelde, kentsel dönüşüm ile ilgili akıllardaki soru işaretleri giderildi. Panelde Hüseyin Aslan, "Kentsel dönüşüm milli bir proje olarak ele alınmalı, günlük politik tartışmalara kurban edilmemelidir" diye konuştu.

İsmet İnönü Kültür Sanat Merkezi'nde düzenlenen panel, halktan ve muhtarlardan büyük ilgi gördü. Kentsel dönüşümü merak edenler ve kentsel dönüşüm için belirlenen alanlarda konutları olanlar, panele akın ederken, sorularıyla da zaman zaman kendi özel durumlarını dile getirdiler. Panelin açılış konuşmasını yapan Ege-Koop Genel Başkanı, Gazeteci Yazar Hüseyin Aslan, kentsel dönüşümün İzmir için öneminden bahsederek, çarpık kentleşmenin esir aldığı İzmir'de kentsel dönüşümün yaşamsal önem taşıdığını ifade etti.

Kentsel dönüşümde belediyelerin etkin olması gerektiğini, muhtarlara dönüşümde önemli görevler düştüğünü bildiren Aslan, "Kentsel dönüşüm kesinlikle milli bir proje olarak ele alınmalı, günlük politik tartışmalara kurban edilmemelidir. Kentsel dönüşümde konut kooperatiflerine özel, öncelikli ve ağırlıklı rol verilmelidir. Kentsel dönüşüm riskli yapıları yıkıp yerine çok katlı binalar yapmak olarak algılanmamalı, kent bütüncül bir anlayışla tepeden tırnağa yenilenmelidir. Kentin tarımda, sanayide, ekonomik olarak gelişmesine katkı sağlayacak kentsel dönüşüm mutlaka insan odaklı olmalı, yeni yaşam tarzı kesinlikle halkla birlikte planlanmalıdır. Kentsel dönüşüm sürecinde halkla karar alınması, Türkiye'nin toplumsal sermayesini yükseltecektir. Halkın katılımı çok önemlidir. Kentsel dönüşüm, kaliteli yaşam açısından ekonomik, sosyal ve kültürel değişimi öngörmelidir" diye konuştu. Kentsel dönüşümde belediyelerin üstlendiği görevin önemine dikkati çeken Aslan, yaklaşık 1 yıl sonra yapılacak belediye seçimlerinin kentsel dönüşüm uygulamaları açısından önemli olduğuna vurgu yaptı. Seçimlerde günlük siyasi polemikler yerine insan odaklı kapsamlı ve uygulanabilir projelerin yarışması gerektiğini bildiren Aslan, belediye seçimlerinde kalıplaşmış siyasi tercihlerden çok "hizmet, insan ve proje odaklı" değerlendirmelerin esas alınmasının önemini vurguladı.

"Türkiye'nin 2. kentleşme dönemi olacak"

Panelin açılış bölümünde konuşan Eski Başbakan Yardımcısı, Dışişleri Eski Bakanı ve CHP Parti Meclisi Üyesi Murat Karayalçın, Türkiye'de yapılacak kentsel dönüşüm çalışmalarıyla 2. kentleşme döneminin başlayacağını dile getirerek, yeni dönemin başarısının nitelik, yerindelik ve birlikteliğe bağlı olduğunu kaydetti. Karayalçın, kentsel dönüşüm projelerinde, dünyadaki yapı ve kendilik konusundaki yüksek standartların benimsenmesi gerektiğini dile getirerek, "Birliktelik ilkesi, kentsel dönüşümün anayasal ilkesidir. Bu ilkeye göre, kamuyu belediyeler, halkı kooperatifler temsil etmelidir. Çözüm mutlaka halkla birlikte yapılmalıdır. Sayın Hüseyin Aslan'ın da biraz önce belirttiği gibi, halkla karar alınması Türkiye'nin toplumsal sermayesinin yükseltilmesi demektir. Buna aynen katılıyorum, çünkü halkın katılımı demokratikleşmeyi getirecektir" dedi.

Her derdin devası kentsel dönüşüm

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürgen, içinde rahat uyunmayan binanın riskli olduğunun altını çizerek, "Nasıl hasta olunca doktora gidiyorsak, evlerimizi de risk açısından kontrol ettirmeliyiz" ifadelerini kullandı.

Yapılan yönetmelik değişikliğiyle vatandaşların artık toplanıp bir alanın risk kapsamında dönüşüm alanı olması için bakanlığa öneride bulunabildiğini belirten Gürgen, "Bunu gerekirse kooperatiflerin desteğiyle yapıyor. Ne kadar konuşursak konuşalım, önemli olan projelerdir. Bütün projelerin sahibi de halktır. Türkiye'deki yapı stoğu o kadar kötü ki, Allah hepimizi bu yapılardan korusun" açıklamalarında bulundu.

Dönüşüm değil, sağlıklaştırma

Panelde konuşan mimar, yazar, öğretim üyesi Oktay Ekinci, dünyada kentsel dönüşüm diye bir kavram olmadığını, doğru olanın kentin sağlıklaştırılması olduğunu kaydetti. Öncelikle kent kültürü oluşturulmasının gerekliliğini belirten Ekinci, kentlerde mahallelerin yerini sitelere, sokakların bloklara, çarşıların AVM'lere, meydanların da alanlara bıraktığını, bunun kentsel değerleri tarihe gömmek anlamına geldiğini söyledi.

Harita Mühendisi, Lisanslı Gayrimenkul değerleme Uzmanı ve Ege-Koop Kentsel Dönüşüm Uzmanı Fatma Coşan, kentsel dönüşümü yetişkinler istemese de gençlerin ve çocukların istediğini belirterek, "Uygulamada kimse kültürel yönüyle ilgilenmiyor, rantsal yönüyle ilgileniyor. Ama kentsel dönüşüm insanlar zenginleşsin diye yapılmıyor" dedi.

Yasayla ilgili de bilgi veren Coşan, kentsel dönüşümde en önemli konunun örgütlenme ve kooperatifleşme olduğunu belirtti. Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim üyesi, Ege-Koop Danışma Kumlu üyesi Yrd. Doç. Dr. Engin Önen, kentsel dönüşümü sosyolojik açıdan ele alarak, kentsel dönüşümle sadece mekanların değil, sosyal ilişkilerin de revize edildiğini bildirdi. İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Eski Başkanı Mehmet Karcı da kentsel dönüşümün yabancı olunmayan bir konu olduğunu, bunun en önemli ayaklarından birinin muhtarlar olduğunu ifade ederek, "Muhtarlar Ege-Koop'un çalışmalarını destekliyor. Bunu önemsiyoruz" dedi

Ege'de Bugün

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Elazığ, depremin ardından baştan aşağı yenilendi!
  • 26.04.2022 16:23

Elazığ, depremin ardından baştan aşağı yenilendi!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizm ...

Vedad Gürgen, Fikirtepe'de yürütülen kentsel dönüşüm sürecini anlatıyor
  • 20.10.2021 17:17

Vedad Gürgen, Fikirtepe'de yürütülen kentsel dönüşüm sürecini anlatıyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü ...

Hüseyin Aslan, Park Avenue projesini anlattı
  • 11.04.2014 12:03

Hüseyin Aslan, Park Avenue projesini anlattı

YDA Group Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arslan, YDA Park Avenue projesini anlat ...

EGE-KOOP ANKARA’DA
  • 24.01.2012 17:53

EGE-KOOP ANKARA’DA

İzmir’de 1984 yılından bu yana gerçekleştirdiği 10 ayrı proje ile 100 bin kişiyi ...

İZMİR’İN HALİ, İÇLER ACISI
  • 19.01.2012 17:50

İZMİR’İN HALİ, İÇLER ACISI

Ege Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, İzmir’in bir çok sorunu bulunduğunu söyled ...

Fikirtepe'de inşaatlar 3 yılda tamamlanacak
  • 27.11.2020 09:15

Fikirtepe'de inşaatlar 3 yılda tamamlanacak

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürg ...