maritbet girişmaritbet
Fikirtepe'de kentsel dönüşüm tam gaz devam ediyor

Fikirtepe'de kentsel dönüşüm tam gaz devam ediyor

İstanbul'da kentsel dönüşümün simgelerinden Fikirtepe'de inşaat çalışmaları sürüyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TOKİ, Emlak Konut GYO gibi devlet kuruluşlarının büyük önem gösterdiği kentsel dönüşüm çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Büyük bir deprem tehditi altında olan İstanbul'da belirlenen riskli alanlarda dönüşüm devam ediyor. 6306 sayılı Kanun çerçevesinde 692 kuruluş lisanslı olarak riskli yapı belirleme görevini yürütmeye devam ediyor.Tarihi MÖ 6.400- 5.800 yıllarına dayanan ve uzun süre Halkedon (Bakır Ülkesi) olarak adlandırılan bölgede ilk modern yerleşim 1700'lü yıllarda gerçekleşti. O tarihlerde Fikir Tepesi olarak adlandırılan bölge bugün Kalamış Koyu'na 1.3, Kadıköy Koyu'na ise 2 kilometre mesafede yer almakta. Bölgede uzun süredir devam eden ruhsat problemi çözüldü. Firmalar artık evraklarını tamamlayı

İstanbul'da hangi alanlar riskli

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İstanbul Avrupa Yakası'nda Bağcılar, Bayrampaşa, Beşiktaş, Beyoğlu, Esenler, Gaziosmanpaşa, Güngören, Küçükçekmece, Sarıyer, Zeytinburnu ve Sultangazi bölgesini riskli bölgeler olarak ilan etti. Anadolu Yakası'nda ise Kadıköy, Kartal, Pendik, Tuzla, Üsküdar bölgeleri riskli alan ilan edilmiş durumda.

Gözler Fikirtepe'de

İstanbul'da kentsel dönüşüm diyince akla gelen ilk bölge Fikirtepe. Kadıköy'e bağlı olan bu bölgede birçok firma kentsel dönüşüm projesi inşa ediyor. Teknik Yapı'nın Concord İstanbul, Anka Group'un Evim Kadıköy ve Emay İnşaat'ın Kent Plus Kadıköy projelerinde satışlar devam ediyor. Baysaş İnşaat'ın İstanbul 216, Pana- Selimoğlu ortaklığının Brooklyn Park Fikirtepe projesinde satışlar kısa süre içerisinde başlayacak. Nuhoğlu- Gülsa ortaklığında hayata geçirilmekte olan Yenitepe Kadıköy projesinde de çalışmalarda sona gelindi. Selimoğlu Group- Rochel Group ve Pana Yapı'nın ortak inşa ettiği diğer bir yapıda projelendirme çalışmaları devam ediyor. 

Bölgede hangi firmalar var?

Anka Yapı, Nuhoğlu İnşaat, Teknik Yapı, Vartaş İnşaat, E7 Group, Emay İnşaat, Erkan İnşaat, Selimoğlu İnşaat, İslamoğlu İnşaat, Usta İnşaat, Sevgili İnşaat, Baysaş İnşaat, Ekşioğlu İnşaat, Keleşoğlu İnşaat, CC Yapı, Haldız İnşaat, Maritaş, Mutlu Turizm, Sunja Yapı, Devişoğlu, Sefa-Koyuncu, Taş Yapı, Eko İnşaat, SRP Yapı, Güral İnşaat, Haytek İnşaat, May Yapı, Babacan Yapı, Baysaş inşaat, Birleşim Yazıcı Group, Pana Yapı bölgede proje yapacak firmalar arasında yer almakta.

40 milyar liralık dev ekonomi

34 milyon metrekarelik Kadıköy'ün yüzde 4'üne sahip olan Fikirtepe bölgesindeki dönüşüm Türk ekonomisini de büyük katkı sağlayacak. 1 milyon 340 bin metrekare büyüklükte olan bu bölge adeta sil baştan yeniden yazılacak. Bu çalışmalarla birlikte bölgedeki ekonomik büyüklüğün 40 milyar liraya kadar yükselmesi bekleniyor. 
Geçmişi MÖ 6 bin 400'lü yıllara dayanan Fikirtepe bölgesinde toplam 223 ada bulunuyor. Bu adalar, yeni imar planıyla birleştirilerek toplamda 60'a düşürüldü. 

Afet yasası ne avantajlar getiriyor?

Vergi ve harçlarda muafiyet
KDV'nin yüzde 1 seviyesinde kalması
Düzenli ve yaşam ile bütünleşmiş yapılar

Fikirtepe'de emsal oranları

Bölgede minimum parsel büyüklüğü 600 metrekare. Bu alanlar için emsal 1.80 olarak belirlendi.
601-1200 metrekare arası alanların emsali 2.30,
1201-2500 metrekare arası alanların emsali 2.40,
2501-4000 metrekare arası alanların emsali 3.00,
Kadastral yapı alanlarında emsal 3.60,
Yapı (İmar) adasında emsal 4.00 olarak belirlendi.

Yükseklik sınırının 80 metre olarak belirlendiği Fikirtepe bölgesinde inşa edilen yapılarda otopark alanları, sığınak, yangın merpeni, asansör boşluğu, sahanlıklar, ışıklar, çöp, atık ve hava bacaları, tesisat galeri, şaft ve bacaları, yapı inşaat alanının % 3′ünü geçmeyen ortak alan veya binaya ait olan yalnızca tesisatın geçirildiği tesisat alanları, kazan dairesi, teshim merkezi, bina ve tesise ait arıtma tesisi, su sarnıcı, gri su toplama havuzu, yakıt ve su depoları ile trafolar, jeneratör, kojenerasyon ünitesi, eşanjör ve hidrafor bölümleri, üstü sökülür takılır hafif malzeme ile kenarları rüzgar kesici cam panellerle kapatılmamak kaydıyla açık oturma yerleri, çocuk alanları, açık yüzme havuzları, atlama kuleleri, pergolalar ve kameriyerler emsale dahil olmamakla birlikte bu alanlar dışında kalan tüm alanlar emsale dahil edilmekte.

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Fikirtepe'de düğüm çözülüyor! 1134 konut tamamlandı!
  • 11.04.2022 12:12

Fikirtepe'de düğüm çözülüyor! 1134 konut tamamlandı!

İstanbul'daki kentsel dönüşüm noktalarından Kadıköy Fikirtepe'de düğüm çözülüyor ...

Emlak Konut'tan Fikirtepe kentsel dönüşümü için yeni imza!
  • 08.03.2022 09:50

Emlak Konut'tan Fikirtepe kentsel dönüşümü için yeni imza!

Emlak Konut GYO, Fikirtepe'nin kentsel dönüşümünde son olarak Ilgın İnşaat ile s ...

Maksem Yapı, Fikirtepe'nin kentsel dönüşümünde rol alacak!
  • 08.01.2022 10:32

Maksem Yapı, Fikirtepe'nin kentsel dönüşümünde rol alacak!

Fikirtepe kentsel dönüşüm projeleri kapsamında 3472 ada 1 parselin inşasını Maks ...

Fikirtepe'nin dönüşümünde Emlak Konut'tan bir imza daha!
  • 06.01.2022 09:49

Fikirtepe'nin dönüşümünde Emlak Konut'tan bir imza daha!

Emlak Konut GYO, Fikirtepe'nin kentsel dönüşümü kapsamında 3470 ada 1 parsel işi ...

Kuzu, Fikirtepe’nin dönüşümünde bir iş daha aldı!
  • 10.12.2021 16:49

Kuzu, Fikirtepe’nin dönüşümünde bir iş daha aldı!

Fikirtepe kentsel dönüşümü kapsamında 3464 ada 2-3 parselin inşaatını Kuzu Grup ...

Hakan Gedikli: 'Konut üretimi artınca fiyat baskılanacak'
  • 23.11.2021 10:23

Hakan Gedikli: 'Konut üretimi artınca fiyat baskılanacak'

Emlak Konut GYO Genel Müdürü Hakan Gedikli, konut arzının yeniden artacağı bir d ...