maritbet girişmaritbet
Esinder Yapı Esenlerlilere kentsel dönüşümü anlattı!

Esinder Yapı Esenlerlilere kentsel dönüşümü anlattı!

Esinder ve Esinder Yapı A.Ş Başkanı Özkan Ercan ile ''Esenler ve Kentsel Dönüşüm hakkında uzun soluklu bir röportaj gerçekleştirdik

Esinder ve Esinder Yapı A.Ş Başkanı Özkan Ercan ile ''Esenler ve Kentsel Dönüşüm hakkında uzun soluklu bir röportaj gerçekleştirdik. Sorularımıza samimi bir şekilde cevaplayan Esinder ve Esinder Yapı A.Ş. Başkanı Özkan Ercan, vatandaşın aklını kurcalayan sorunlara da değindi

Esinder ve Esinder Yapı A.Ş Başkanı Özkan Ercan, sorularımıza şöyle cevap verdi:

Esinder nasıl bir kurum ve Esenler'de neyi amaçlıyor?

Esenler'deki müteahhitleri bir çatı altında topladık

 Esinder, Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu'nun desteğiyle ve bizleri şevklendirmesiyle kurulmuş bir dernektir. Esenler'deki inşaat müteahhitlerini bir araya getirdik ve dernekleştik.

Esinder, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 5 Ekim'de Esenler'de kentsel dönüşümü başlatmasıyla birlikte Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu'nun; ''Esenler'de bir kentsel dönüşüm başlayacak ve bu kentsel dönüşümü Esenler'deki müteahhitler ve Esenler'deki imkanlarla yapmak istiyorum. Esenler'in çamurunu çiğnemiş insanlarla bu şehri yenilemek istiyorum'' mesajından etkilenerek kurduğumuz çok ortaklı bir anonim şirkettir. Esinder'in bünyesinde çok sayıda müteahhit yer alıyor.Bu müteahhitlerin amacı, Esenler'de bugüne kadar yapılamamış nitelikli, sosyal donatı alanları geniş, kalitesi yüksek yaşam alanları ve yeni konutlar inşa etmektir. Bu şehri yenilemek için bir araya gelen müteahhitlerden oluşuyoruz. Esinder'in bünyesinde tamamen Esenler'deki müteahhitler yer alıyor. Esinder, 14-15 aylık bir firma olmasına rağmen Esinder'in kurucuları, 20 ve 30 yıllık inşaat tecrübesine sahip müteahhitlerden kurulmuştur. Onların tecrübe ve birikimlerini, ortak akılda topladığımız bir anonim şirketidir.

Esinder'i diğer inşaat şirketlerinden ayıran özellik nedir?

Esinder, kurumsal bir yapıya sahip

Esinder'in herhangi bir inşaat şirketinden farkı şudur; herhangi bir inşaat şirketi, aile firması, şahıs firması ya da kurumsallaşmamış bir şekilde yoluna devam ediyor. Biz ise misyonu ve kurumsal bir kimliği olan bir kuruluşuz. Esenler'e baktığımızda 200'e yakın firma var, ama bunların 5-10 tanesi kurumsallaşmış. Bizim bümyemizde mühendislik ofisi, halkla ilişkiler ve basın yayın ofisi, proje geliştirme ofisi gibi geniş çaplı birimlerimiz var. Biz bugün ki inşaat piyasasında, marka konut firmalarıyla mücadele etmek için bir araya geldik. İlk meyvelerini de vermeye başladı. Türkiye'de ilk defa, depreme dayanıklı olmayan, imar hakkı olmayan , ekstradan kat atılamayan, 10 daireden 11 daireye çıkılamayan ve kat karşılığı binasını yenileyemeyen vatandaşlar için ciddi bir finans kaynağı oluşturduk. Vatandaşın binası depreme dayanıklı değil, yenilenmesi gerekiyor ama bu binayı kat karşılığı yenileyemiyor. Bu noktada biz devreye giriyoruz.

Sizi farklı kılan özellikler nelerdir?

 Üçüncü bir modeli Türkiye'ye kazandırdık

 Bugün Türkiye'de 2 tür imar modeli var, ya kat karşılığı ya da arsayı alır binayı yaparsınız. Oysa biz üçüncü bir modeli Türkiye'ye kazandırdık. Bu da vatandaşın parası yoksa dairesine kredi kullanıyor ve bu krediyle binasını yeniliyoruz. Biz bu krediyle çalıştıktan sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kredinin %4'ünü karşılayarak büyük bir destekte bulundu. Bununla da %50 indirimli konut kredisi kullandırıyoruz. Bundan önce bitmiş binalarda konut kredisi kullanabiliyordunuz. Bunu biz depreme dayanıklı olmayan konutların yenilenmesi için konut kredisi olarak kullanmaya başladık. Böylece kentsel dönüşüm için çok önemli bir finansman kaynağı oluşturmuş olduk.

İnsanlara neyi vadediyorsunuz?

Yeni bir yaşam alanı sunuyoruz

Esinder olarak Cevizlibahçe projemizde. 220 daire üzerinde, 130 tane hak sahibimiz var, bu hak sahiplerine hiç bir ücret almadan konutlarına karşılık konut veriyoruz. Böylece binalarını yenilemiş oluyorlar. Sadece binalarını yenilemekle kalmayıp, otopark, yeşil alan, sosyal tesisleri olan, güvenliği olan daha yaşanılabilir alanlarda yaşama imkanı sunuyoruz. Bu projeye katılanlar 2400 metrekareye yakın bir yeşil alan içinde yaşam kalitesi yüksek bir şekilde yaşayacak. Bizim amacımız bina yıkıp, yeniden yapmak değil aynı zamanda yeni bir yaşam alanı oluşturmak.

İnsanların zihnindeki olumsuz mütehhit algısını nasıl yıkacaksınız?

Kötü algıyı yıkmak için Müteahhitlik Okulunu hayata geçirdik

Tam olarak bu konuda önemli bir çalışma hayata geçirdik. Bunun için İstanbul Aydın Üniversitesi'nde Müteahhitlik Okulu kurduk. Bu Türkiye'de ilktir. İlk defa müteahhitler ciddi manada eğitim aldılar. Bundan önceki yıllarda müteahhitlikle ilgili sıkıntılar yaşanmıştır bu ülkede, ama bu her meslekte var. Bu tip şeyler kanunlarda yer alan boşluklardan dolayı ortaya çıkmıştır. Oysa 2010 yılındaki kanunda, müteahhitlik yetki belgesiyle beraber Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın kurulmasıyla en fazla denetlenen meslek grupları arasında müteahhitler yer alıyor. Yasal güvencelere rağmen, vatandaşın zihnindeki olumsuz müteahhit algısını değiştirmek için var gücümüzle çalışıyoruz.

Müteahhitin vatandaşı dolandırma gibi bir imkanı kalmamıştır

Bugün müteahhitin vatandaşı dolandırması mümkün değildir. Çünkü satmış olduğumuz konutları, konut kredisiyle veriyoruz. Konut kredisiyle satılan yerde ekspertiz vardır. Ekspertiz'in olduğu yerde sıkıntı olmaz. Konutun %95'i bitince ancak kredi kullandırabiliyoruz. Ekspertiz firması geliyor konutun bittiğini ve konut üzerinde herhangi bir ipotek olmadığını tespit ediyor ondan sonra satış gerçekleştirebiliyoruz. Eğer konut alacaksanız ve bunu konut kredisiyle alacaksanız gönlünüz rahat olsun. Eğer bu konuyla ilgili bir şikayetiniz varsa Çevre ve Şehircilik Bakanlığına müracat edebilirsiniz. Bunun sonucunda hatalı bulunan müteahhit cezalandırılır. Yasa var ve bu konuda en iyi şekilde uygulanıyor. Müteahhitler altın çağını yaşıyor bence, insanlar artık daha kaliteli konutlar talep ediyor. Bu konuda da müteahhitlere çok iş düşüyor. Türkiye her 30 senede bir konut yenileyecek kadar zengin bir ülke değil. Şimdi yapılan konutlar nesilden nesile gitmeli, sadece bir kuşağın yaşadığı konutlar olmamalı.

 Esinder, Esenler için bir şans mıdır?

 Esinder Esenler için büyük bir şans

Esinder'i, Esenler için bir şans olarak görmenin yanı sıra İstanbul için bir rol model olduğunu düşünüyorum. Biz önceliğimizi Esenler'e veriyoruz. Esenler'in dışında da projeler geliyor. Ama biz önce Esenler diyoruz. Esinder'in kuruluş amacı arasında Esenler'den kazanıp, Esenler halkıyla paylaşmak yer alıyor. Kuruluşumuzda da belirttik, yakında Esinder Vakfı'nı kurup Esenler'deki durumu iyi olmayan insanlara yardımda bulunacağız. Esinder, hem kar edecek hemde kar ettirecek bir mekanizmayla hareket ettiği sürece Esenler halkıda kazançlı çıkacak bu işten.

Bu hizmetlerinizde kamu yararı gözetilecek mi, yoksa sadece vatandaş odaklı bir çalışma mı olacak?

Kamunun ve yerel yönetimlerin yükünü hafifletiyoruz

Bağcılar, Sultangazi ve Bakırköy'de bizden esinlenerek, bu yapıda bir kurum kurmaya çalışıyor. Bu konuda gerekli bilgilendirmeyi yapıp, danışmanlık hizmeti veriyoruz. Esenler'deki diğer müteahhitlerinde beşerli ve onarlı gruplar halinde birleşip yıllardır yaptıkları bu işe son verip büyük projelere imza atmalarını istiyoruz. Bundan sonra yapılacak tüm konutlarda sosyal donatı alanları, yeşil alan, otopark ve spor alanları olsun istiyoruz. Kamuyu da bu yatırımları yapmaktan kurtaralım. Biz bu yatırımları yapmazsak kamu yapacaktı. Biz bu otoparkları, sosyal tesisleri ve yeşil alanları yapmasak kamu büyük bir masrafa girecekti. Böylece yerel yönetimler bu tip hizmetlerden kurtulup asli görevini yerine getirerek, vatandaşa birebir hizmet götürecek.

Esinder, 10 milyon TL kredi kullandı

Esinder, iki kulvarda çalışmaya devam ediyor. Birinci kulvar vatandaşın binasını yeniliyoruz. Bunu yenilerken eğer ekonomik gücü yoksa kredi kullandırıyoruz ve buna göre bir yenileme sistemimiz var. İstanbul'un çeşitli yerlerinde şantiyemiz var. Sadece Esenler'de bina bazında bina yenileme işi yapıyoruz. Bunun sonucunda Denizbank'ta en çok konut kredisi kullandıran şirket olduk. Esinder, tek başına 10 milyon TL  kredi kullandırmıştır. Diğer kulvarımız ada bazında olmakla birlikte, şu an ada bazında Cevizlibahçe ve Esenşehir projemiz gündemde.

Arsa üzerine yeni bina yapmak varken, neden eski binaları yıkıp yeniden yapıyorsunuz?

6306 sayılı kanunla birlikte zora talip olduk

Biz zora talip olduk. Kentsel dönüşümle ilgili en zor süreç hak sahipleriyle anlaşmaktır. Hak sahipleri ile anlaştıktan sonra Türkiye'de konut yapmak çok basit. Bu noktada hak sahipleriyle yapmış olduğumuz görüşmelerde ''Zoru yapmak için bu işe talibiz '' dedik. 6306 sayılı yasa ile birlikte Türkiye'deki kentsel dönüşümün önü açıldı. Bu şehirlerin yenilenmesinin önü açılmıştır. Bu konuda emeği geçen herkese minnettarız. Özellikle Esenler Belediye Başkanının ve belediye ekibinin verdiği destek çok önemli.

Kentsel Dönüşüm konusunda tecrübelerinizi paylaşıyor musunuz?

Kentsel Dönüşüm konusunda danışmanlık hizmeti vermeye başladık

Artık kentsel dönüşüm konusunda danışmanlık hizmeti veriyoruz. Türkiye'yi yenilememiz lazım, konut anlayışını değiştirmemiz lazım. Bunu gerçekleştirmek için kamu ve özel işbirliği ile dönüşümü hızlandırmamız gerek. Büyük bir güçbirliği oluşturmamız gerek. Esenler Belediye Başkanı'nın dediği gibi gelecek nesillere tebut değil ev bırakmalıyız. Ama yaşanabilir konutlar.

Kentsel dönüşümün,  Esenler'in marka değerine katkısı olacak mı?

Esenler'in marka değeri artacak

Konum olarak Esenler avrupa yakasının tam göbeğinde, ulaşım hatlarına çok yakın. Metro hattı olsun çevreyolu olsun ulaşım ağı çok gelişmiş. Buna rağmen gerekli itibarı görmüyor. Esenler'in yıldızı kentsel dönüşümle birlikte daha da parlayacak. Hayata geçirdiğimiz projelerle birlikte Esenler'in vizyonu değişecek. Biz Esenler'de 17 katlı bina yapacağız dediğimizde kimse inanmıyordu ama bu projeler hayata geçmeye başlayınca insanlar bazı şeyleri idrak etmeye başladı.Esenler'deki kentsel dönüşüm ve konut alımının kolaylaşması ev sahibi sayısını arttırdığı gibi daire fiyatları yükseldi, bunun sonucunda kiralık daire sayısı azıldı. Böylece Esenler'de kirada oturmakta artık pahalı olmaya başladı. Böylece Esenler'in marka değeri iyice yükseldi. Bağcılar, Güngören, Bahçelievler'de Esenler'deki kadar yenileme çalışması yok ve bizden destek istiyorlar.

Her kesime hitap etmek istiyoruz

Türkiye İş Bankası'nın genel müdürünü Esenler'e getirtip kredi sözleşmesi imzalattırdık. Bunun yanı sıra katılım bankalarıyla da Kuveyt Türk ve Bank Asya ile kentsel dönüşüm kredisiyle ilgili çalışmalar yürüterek her kesime hitap etmeye çalışıyoruz.

Vatandaşın kentsel dönüşümden karı ne olacak?

Hem daire yenelenecek hem yaşam kalitesi artacak hem de konutların değeri 4'e 5'e katlanacak

Esenler'deki müteahhitler olarak kendimizden çok arsa sahiplerini zengin ediyoruz. Düne kadar %50 olarak aldığımız arsaları şimdi %60'la almak zorunda kalıyoruz. Böylece Esenler'de yaşayan insanlar kazanıyor. Cevizlibahçe projesinde vatandaş, 60 ile 120 bin lira arasında değişen daireleri 300-400 bin lira oluyor, hem otoparkı hem yeşil alan hem güvenlik ve sosyal tesise sahip olacak.Vatandaşın cebinden parada çıkmayacak. Konutlar tamamlanana kadar kira bedellerini karşılıyor, evlerini taşıyıp VİP hizmet veriyoruz.

Bina bazında ise vatandaş ne kazanacak,80 bin liralık dairesini yenilerken 80 bin lira verecek ve dairesi 260 bin lira değerinde olacak. Hem aynı sokağında, aynı binada konutunu yenileyecek. En büyük artısı depreme dayanıklı, ısı yalıtımlı konutlarda oturacak. Her yer 300 lira doğalgaz parası vermeyecek 150 lira verecek, bu bile büyük kazançtır. Aracını otoparka verip otopark parası vermeyecek, bu bile kazançtır. Huzurlu ve yaşanabilir konutlarda yaşayacaklar, en önemlisi de bu. Engelli vatandaşları da düşünerek hareket ederek, her konutta asansör hizmeti sağlıyoruz.

Yerel Yönetimlerden gerekli desteği görüyor musunuz?

Yerel yönetimlerden gerekli desteği görüyoruz

Yerel yönetimlerden gerekli desteği görüyoruz. Özellikle Esenler Belediye Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu'nun desteği çok büyük. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın çıkarmış olduğu 6306 sayılı kanunda işimizi kolaştırdı. Bence bu müteahhitler için çok büyük bir destekti. Esenler Belediyesi, bilinçlendirme çalışmaları yürüterek büyük bir algı oluşturdu. Bu konuda Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, önemli bir çaba sarfetti. Eğer bu şehir yenilecekse bunu müteahhitler yapacak belediye değil. Esenler'in insanları Esenler'i dönüştürecek.

Kentsel dönüşüm için ortak hareket etmek ne kadar önemli?

Kentsel Dönüşüm tek başına olacak iş değil

Kentsel Dönüşüm tek başına yapılacak kadar basit bir iş değil. İktidarın yanı sıra muhalefetin de desteği olmalı, sivil toplum kuruluşlarının da desteği olmalı ve en önemlisi ise halkın desteği olmalı. Biz bu birliği sağlamak zorundayız. Halkın desteği var, ama bunu yapacak müteahhit yok; müteahhit var, ama müteahhiti destekleyecek belediye olmazsa bu iş olmaz. Esenler'de çok güzel hava yakaladık, belediye dönüşüm istiyor, müteahhitlere kaynak oluşturduk, halk da dönüşüm konusunda istekli. Halkın fikrini de değiştiren Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu'ya da teşekkürlerimi iletiyorum. Bu konuda çok başarılı kendileri.

Esinder Yapı A.Ş. ile Esinder arasındaki fark nedir?

Esinder Yapı A.Ş., Esinder'in şirketleşmiş halidir

Esinder ike Esinder Yapı A.Ş. arasındaki fark, bildiğiğiniz gibi dernekler ticaret yapamaz, bu yüzden şirketleşip Esinder Yapı A.Ş'yi kurduk. Bu konuda pek bi farklılık yok sadece prosedür olarak bakabilirsiniz.

Kentsel dönüşümden en fazla kim karlı çıkacak?

Kentsel dönüşümde kazanan siz olacaksınız

Kentsel dönüşümden yararlanmak isteyen vatandaşlara şunu söylemek istiyorum. Esenler yenilenmeli, İstanbul yenilenmeli... Bunu yaparken vatandaşın en az zararla çıktığı ve en kısa zamanda nasıl dönüşümden istediğini aldığı bir mekanizma kurmaya çalışıyoruz. Vatandaşın cebinden para çıkmayacak bir şekilde kat karşılığı hizmet vermek istiyoruz. Bu modelin yanı sıra vatandaşın da taşın altına elini sokacağı bir çalışma yürütüyoruz. Kim konutunu yenilemek istiyorsa, bize gelmelerini bekliyoruz. Bizi bu işi yapmaya mecbur hissedip, pazarlık yapanların çabaları boşadır. 80 metrekare dairesi olana 100 metrekare daire veremeyiz. Biz sadece kar amacı gütmüyor, bu noktada Esenlerlilere hizmet veriyoruz. Bu da karşılıklı fedakarlıklarla olacak. Kentsel dönüşümden yararlanmak isteyenler bize ulaşsınlar. Yakında kentsel dönüşüm hatları kurarak, vatandaşın bize ulaşmasını daha kolay hale getirecek.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Cevizli Bahçe Esenler projesinin foto galerisi yayında
  • 16.12.2014 13:58

Cevizli Bahçe Esenler projesinin foto galerisi yayında

Esinder Yapı tarafından inşa edilen Cevizli Bahçe projesi Esenler'de kentsel dön ...

Esinder Yapı'dan faiz indirimi!
  • 08.08.2016 15:31

Esinder Yapı'dan faiz indirimi!

Esinder Yapı, inşaat sektörü üzerinde oluşturabileceği olumsuz sonuçları en aza ...

Özkan Ercan, 'Yılın Çıkış Yapan İş Adamı' seçildi
  • 07.03.2016 17:02

Özkan Ercan, 'Yılın Çıkış Yapan İş Adamı' seçildi

ESİNDER Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Özkan Ercan, “Yılın Çıkış Yapan İş Adamı' öd ...

Cevizli Bahçe projesinde kuralar çekildi
  • 27.01.2015 09:10

Cevizli Bahçe projesinde kuralar çekildi

Esenler'in Nene Hatun Mahallesi'nde kentsel dönüşüm kapsamında hayata geçirilen ...

Cevizli Bahçe Esenler ön satışa çıktı
  • 16.12.2014 13:46

Cevizli Bahçe Esenler ön satışa çıktı

Esenler'de kentsel dönüşüm kapsamında hayata geçirilen Cevizli Bahçe projesinde ...

Denizbank kentsel dönüşümde ESİNDER’e destek olacak!
  • 26.05.2014 16:09

Denizbank kentsel dönüşümde ESİNDER’e destek olacak!

DenizBank Üst Düzey Yöneticileri, ESİNDER Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Özkan Erc ...