maritbet girişmaritbet
Erdoğan Bayraktar ve Aziz Kocaoğlu, İzmir'in kentsel dönüşümünü konuştu!

Erdoğan Bayraktar ve Aziz Kocaoğlu, İzmir'in kentsel dönüşümünü konuştu!

Alsancak Stadı, avm, Pek çok ortak projede sorunsuz çalışan Bakan Yıldırım ile Başkan Kocaoğlu arasındaki barış, Kentsel Dönüşüm Zirvesi’nde gündeme gelen karşılıklı suçlamalarla bozuldu

 

İzmir'deki Kentsel Dönüşüm Zirvesi'nde iktidar ve muhalefetin atışmasına sahne oldu. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Bakanlar Kurulu'nda bekleyen dönüşüm projelerini hatırlattı, Alsancak Limanı'na ve Alsancak Stadı'na AVM'ye karşı çıkarak, “İleride ‘kim yapmış bu planı' diyecek konuda yasal olarak mücadele etmek  zorundayım” dedi. Bakan Binali Yıldırım, cevap verirken söze “Ortaklığımıza halel mi geldi Başkan” diyerek başladı.  
 
Onaylanmayan projeler
 
İzmir'de düzenlenen Kentsel Dönüşüm Zirvesi, Kaya Termal Otel'de yapıldı. Toplantıya Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, İzmir Valisi Cahit Kıraç, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Manisa Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, milletvekilleri, ilçe belediye başkanları ve bürokratlar katıldı.  
 
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir'in arazi fakiri olduğunu, yeni arsa üretememenin kentsel dönüşüm için itici güç oluşturduğunu belirterek, Bakanlar Kurulu'nda bekleyen kentsel dönüşüm projelerinin bir an önce onaylanmasını istedi. Kocaoğlu, şunları söyledi:
 
“Hazine arazisi üzerine bina yapıp kooperatif yapıp konut ihtiyacını karşılamak ayıp bir şey. Kent dönüşümü şu, kentin bütünüyle dönüştürülmesi meselesidir. İzmir arazi fakiri bir kent. İzmir arsa üretmek zorundadır. Başka arsa bulamayacağımıza göre gecekondu bölgelerini dönüştürmek zorundayız. İzmir'de sınırlarının yüzde 25'inde kentsel dönüşüm yapılabilecek bir alan var. Altı tane kentsel dönüşüm projesi için Bakanlar Kurulu'na 2011 yılı Şubat ayından başvurduk. Bugüne kadar ses çıkmadı. Şehircilik Bakanı söyledi, dört tanesi geliyormuş iki tanesiyle de ilgilenirseniz sevinirim. İzmir'in en problemli yeri olan Kadifekale'de büro kurarak kentsel dönüşümü kimsenin burnu kanamadan yaptık. Şimdi Cennetçeşme'de büro açtık orayı dönüştürüyoruz. Ulaştırma Bakanı ile defalarca kentsel dönüşüm projelerinin onaylanması için görüştüm. Kanun çıktı ama bizim iş çıkmadı.”
 
Dosyalar yeni geldi
 
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Aydın Belediye Başkanı Çerçioğlu'na, gerekirse SGK projesini birlikte gerçekleştirebilecekleri cevabını verdi. Bayraktar, Kocaoğlu'nun kentsel dönüşüm projelerinin aylardır onay beklediği yönündeki sitemine ise şu sözlerle yanıt verdi:
 
“İzmir'in kentsel dönüşüm projeleri bana geleli bir ay oldu. Daha önce İçişleri Bakanlığı'ndaydı. Orada iken biz onları bitirdik. İmzaları bitirdik, sonra yasa çıktı. Dosyaları bana getirdiler benim de yeni haberim oldu. Başbakan ya imzalamıştır ya bugün yarın imzalayacak. Ben kendim dolaştırdım. Diğerlerini de yapacağız. Belediye Kanunu'na eklenen maddeler olmadan da kentsel dönüşüm olabilir. İzmir'in yüzü gülerse Türkiye'nin yüzü güler. Vatandaş gecekonduda kaçak yapıda oturuyor. Bu yapısında ‘yasa çıktı devlet kentsel dönüşüm yapacak ben bu yarım dairemden iki daire çıkarabilir miyim' diye düşünmemesi lazım.”
 
Yerel yönetimler by-pass ediliyor
 
Aydın Belediye Başkanı CHP'li Özlem Çerçioğlu, iki mahallede kentsel dönüşüme ihtiyaç olduğunu, çalışmalara yasa çıkmadan başladıklarını belirterek, iktidarı şu sözlerle eleştirdi: “İzmir-Denizli Karayolu'nda doğum hastanesi yapıldı. Yerin uygun olmadığını söyledik. Karayolunun 20 metre yanında yağmur sularının toplandığı kollektör borularının üstünde Sosyal Güvenlik Kurumu binası yapılmaya çalışılıyor. Buna karşıyız. Bizi bypass yapmayın” dedi.
 
Yanlış planlara onay veremeyiz!
 
Başkan Kocaoğlu, iktidarın Alsancak Stadı ve limana AVM yapma çabasını bir kez daha eleştirerek, “İzmir için doğru bir iş değil. Biz yasal bir kurumuz. Yasal mücadelemizi vereceğiz ama ‘Alsancak Stadı'nı yıkacağım buraya AVM yapacağım' demek doğru değil. Olumlu ve yararlı projeleri de ne pahasına olursa olsun destekliyoruz ama biz Alsancak gibi yolu olmayan şu anda bile taşımayan limanın içine 96 bin metrekare AVM yapılmasını istemiyoruz. Ama kentte ileride ‘kim yapmış bu planı' diyecek konuda yasal olarak mücadele etmek durumunda olduğumu da saygıyla duyururum.” 
 
Ortaklığımıza halel mi geldi?
 
Bakan Yıldırım, Başkan Aziz Kocaoğlu'nun eleştirilerine cevap verirken söze “Ortaklığımıza helal mi geldi Başkan?” diye başladı. Başkan Kocaoğlu, oturduğu koltuktan “Öyle bir şey yok” diyerek, yanıt verdi. Yıldırım, sözlerinin devamında da,  “Başkan'a iki konuda benim cevap verme hakkım doğdu. Kruvaziyer limanlar dünyanın her yerinde bir yaşam merkezidir. Liman içindeki yapıların sadece 28 bin metrekaresi alışveriş merkezi işi farklı noktalara çekmeyelim. Başkan ‘yargıya götüreceğim' diyor. Mahkeme ne derse onu yaparız” diye konuştu.
 
Stada AVM projesi yok
 
Bakan Binali Yıldırım, konuşmasının son bölümünde de, “Kimse Alsancak Stadyumu'nu yıkıp yerine AVM yapılacağını söylemedi. Bu bir şehir efsanesi. Örnekköy Stadı'na karşı Alsancak ya da uygun bir yer TOKİ'ye verilecek. Kişisel görüşüm Örnekköy Stadı'na karşılık Alsancak değil başka bir alternatif üretebiliriz. Stadın yıkılıp AVM yapılması projesi zaten yok. Olsa bile ben taraftar değilim. ” dedi.
 
Milliyet Ege

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye genelinde ulaştırma ve haberleşme sektöründe 319 milyar liralık yatırım yapılacak
  • 17.01.2024 11:25

Türkiye genelinde ulaştırma ve haberleşme sektöründe 319 milyar liralık yatırım yapılacak

2024 Yılı Yatırım Programı'na göre, söz konusu ulaştırma ve haberleşme sektörü y ...

İzmir ve çevresindeki depremsellik araştırmasında 90 hendek kazıldı
  • 02.11.2023 13:09

İzmir ve çevresindeki depremsellik araştırmasında 90 hendek kazıldı

İzmir ve çevresindeki fayların deprem üretme olasılıklarının belirlenmesi için b ...

İzmir Kemalpaşa Fayı'nın deprem potansiyeli araştırılıyor
  • 27.07.2023 15:36

İzmir Kemalpaşa Fayı'nın deprem potansiyeli araştırılıyor

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdür ...

İzmir'de depreme dayanıklılık tespiti için 4 bin 128 bina için başvuru yapıldı
  • 11.04.2023 13:41

İzmir'de depreme dayanıklılık tespiti için 4 bin 128 bina için başvuru yapıldı

İzmir Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi ...

İzmir'in ilk millet bahçesi Bergama'da yapılıyor
  • 29.09.2022 15:29

İzmir'in ilk millet bahçesi Bergama'da yapılıyor

Bergama ilçesinde 57 dönüm alan üzerine yapılacak olan ve İzmir'in ilk Millet Ba ...