maritbet girişmaritbet
Erdoğan Bayraktar: Dönüşüme rant demek insafsızlıktır!

Erdoğan Bayraktar: Dönüşüme rant demek insafsızlıktır!

Kentsel dönüşüm yasasına rant yasası denilmesini eleştiren Bakan Bayraktar, dört gün önce Van'da yaptığı kelaynak benzetmesini yineledi

 

Kentsel dönüşüm yasasına rant yasası denilmesini eleştiren Bakan Bayraktar, dört gün önce Van'da yaptığı kelaynak benzetmesini yineledi.

ÇEVRE ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkındaki kanuna ilişkin, “Bu yasanın yanına rant kelimesini getirmek, bu yasayla birlikte rant ifadelerini kullanmak çok büyük haksızlıktır” dedi.

 Bayraktar, 5 Ekim'de Türkiye'nin 33 vilayetinde, yaklaşık 100 noktada, önce kamu binalarından başlamak üzere kentsel dönüşüm çalışmalarını başlatacaklarını ifade etti. Afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkındaki kanunun, eksiklikleri ya da yanlışlarının olabileceğini ancak ana kaide itibarıyla uygulama kabiliyeti yüksek bir yasa olduğuna işaret eden Bayraktar, şöyle devam etti:

Önce isteyen vatandaştan başlayacağız

 “Kanunun önemli bir hususu, gönüllülük esasıdır. Önce isteyen vatandaşlarda başlayacağız. 'Benim evim riskli, heyelan, deprem tehlikesi var' diyen insanların elinden tutacağız. Devlet olarak elimizden geleni yapacağız. Önce rızaya ve gönüllülüğe dayalı bir yapıyla yürüyeceğiz. Ancak ev yüzde 100 afet riski altında bulunan bir yapıysa, devlet olarak onu da tespit etmek zorundayız. Netice itibarıyla vatandaş yıkmıyorsa, biz yıkmak zorundayız. Kimse kusura bakmasın. Bizim vatandaşımızın canı, malından daha önemlidir. Vatandaşımızın hayatı, sağlıklı yaşaması malından daha önemlidir. Mal hakkı, mülkiyet hakkı kutsaldır. Ama yaşama hakkı daha kutsaldır, daha önemlidir. Yasanın ruhunda bu var, yaptırım gücünde de bu var.

Buna "rant yasası" diyene insaf derim

İnsaf diyorum. Bu yasanın yanına rant kelimesini getirmek, bu yasayla birlikte rant ifadelerini kullanmak çok büyük haksızlıktır. 500 milyarlık ekonomi doğacak. Bunu kim yapacak? Özel sektör. İhaleyi kim yapacak? Özel sektör. Arsasını, arazisini kim müteahhide verecek? Özel sektör. Biz ne yapacağız? Devlet olarak evini boşaltan fakire kira yardımı yapacağız. Bunun neresinde rant? Vatandaş ucuz konut alacak da rant sağlayacaksa helali hoş olsun, sağlasın. Ben de ancak faizlere destek olacak, kira yardımı yapacak kadar para var.

Kelaynak kuşlarının dediğini yapmayız

Yeterli sayıda parkı, bahçesi, yeşil alanı ve ulaşım ağı bulunmayan şehirlerle modern ülke olunamayacağını dile getiren Bayraktar, bunları bir an önce halledilmesi gerektiğini vurguladı. Bayraktar dört gün önce Van'daki konuşmasındaki "Neymiş efendim, yok öyleymiş yok böyleymiş. Biz milletin dediğini yaparız. 4 tane kelaynak kuşunun dediğini yapmayız" benzetmesini yineleyerek, şöyle devam etti:

“Biz şimdi çok afedersiniz kelaynak kuşlarının dediğini yapamayız. Millete ne diyeceğiz? Millet 'şunları şunları yapacağız. Biz de size güvendik' diyor. Halkın taleplerine kulak vermek demokrasilerde esastır. Muhalefet, bizi denetleyecek, eleştirecek. Yapıcı eleştiri yapacak, bizim yanlışlarımızı kamuoyuna deklare edecek. Biz de yanlış yapmayacağız. Muhalefet güzel bir proje getirirse de onu alacağız, vatanın milletin menfaatine kullanacağız. Yoksa körü körüne ne yaparsan kötü olmaz öyle şey.”

Ruhsatı kolaylaşacak, denetimler artacak

Bakan Bayraktar, rant elde etmek isteyenlere, açıkgözlere fırsat vermeden, yetimin hakkını gözeterek bu dönüşüm çalışmalarını hep birlikte gerçekleştirmeyi hedeflediklerini söyledi. Almanya'da ruhsat alma işlemlerinin kolaylığını belirten Bayraktar, şunları kaydetti:

 “Almanya'da ruhsat almaya gittiğinizde, belediye ya da kamu kuruluşu size güveniyor. Fakat bir yanlışlık yapmışsan iflahını kesiyorlar. Denetim sıkı. Şimdi biz ruhsat alana kadar adamın canını alıyoruz. Ondan sonrası hak getire. Ne denetim var, ne başka bir şey. Şimdi ruhsatta kolaylaştırma, denetimde sıkılaştırma yapacağız. Modern devletlerde, özel sektörün önünü açan, işini kolaylaştıran bürokrasidir, bürokratlardır. Bürokratik sürtünme katsayısını azaltacağız. Bunu TOKİ de başardık, burada da başaracağız.”

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Emin Sazak da inşaat sektörü olarak gerekli donanıma sahip bulunduklarını dile getirerek, kentsel dönüşüm çalışmalarının, sektörün gelişmesine ivme katacağını inandıklarını kaydetti.

Hürriyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı
  • 26.03.2024 14:12

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının başlattığı kampanya kapsamın ...

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"
  • 22.02.2024 16:48

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul’da 5.500 ...

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"
  • 15.02.2024 16:32

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul Ticaret ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"
  • 25.12.2023 09:48

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yüzyılın Dönüşümü İstanbul Programı'nda konu ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hiç kimsenin kentsel dönüşüm projelerini yavaşlatmasına izin vermeyeceğiz"
  • 07.12.2023 14:36

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hiç kimsenin kentsel dönüşüm projelerini yavaşlatmasına izin vermeyeceğiz"

  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "Hiç kimsenin ülkemizi depreme haz ...

Bakan Özhaseki: "Kentsel dönüşüm için bazı belediyeler yeteri kadar emek sarf etmiyorlar"
  • 10.11.2023 17:00

Bakan Özhaseki: "Kentsel dönüşüm için bazı belediyeler yeteri kadar emek sarf etmiyorlar"

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığ ...