maritbet girişmaritbet
Erdoğan Bayraktar: 2B gelirleri, dönüşümde kullanılmayacak!

Erdoğan Bayraktar: 2B gelirleri, dönüşümde kullanılmayacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 3’üncüsü düzenlenen Kentsel Dönüşümde Sektörler Buluşuyor toplantısında Erdoğan Bayraktar, merak edilen tüm sorulara yanıt verdi

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 3'üncüsü düzenlenen Kentsel Dönüşümde Sektörler Buluşuyor toplantısında Erdoğan Bayraktar, merak edilen tüm sorulara yanıt verdi. Erdoğan Bayraktar 2B arazi satışlarından elde edilen gelirin kentsel dönüşüme aktarılmasından vazgeçildiğini açıkladı. Bayraktar ayrıca kentsel dönüşümde başarı için belediyelerin kilit noktada bulunduğunu da sözlerine ekledi

Bakanlık dönüşüm konusunda yeni bir yapılanmaya girdi

Erdoğan Bayraktar “Kentsel dönüşüm konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yerleşim açısından yeni bir yapılanmaya girdi. Arazilerin geliştirilmesi, GPRS'e bilgilerin işlenmesi, arsaların çıkarılması, imarın düzenlenmesi, vatandaşın bankadan aldığı konut kredisinin faizinin sübvanse edilmesi, özel sektörle vatandaşın buluşturulması gibi işler, bakanlığın yeni yapılanmasında yer alacak” dedi.

Kentsel dönüşüm zor ama biz samimiyetle yapıyoruz

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar “Kentsel dönüşüm çok zor ama biz heyecan, titizlik, samimiyet ve inançla bunu yapıyoruz. Kentsel dönüşümü yaparken teknik elemanların, mimarların, mühendislerin, şehir planlamacıların katkısı gerekiyor” dedi.

Depremler Türkiye'yi geriye götürüyor

Erdoğan Bayraktar “Herhangi bir depremde Türkiye çok geriye gidiyor. Marmara depreminde 18-19 bin insanı kaybettik. Bu nedenle Türkiye ekonomisi yüzde 10 küçüldü. Bunu engellemek için kanun çıkardık ama bu da tek başına yeterli değil. Uygulanması gerekiyor. Bunu nasıl yapacağız? Herkesin desteği ve birlikteliğiyle yapacağız. Bu kanunu yaparken hatalar mutlaka olur. Biz de hatalar yaptık. Ama eleştirileri dikkate aldık ve düzeltmeleri yaptık. Muhalefetin istediği düzeltmelerde yerine getirildi” diye konuştu.

Kentsel dönüşümü yapamazsak gideriz!

“Yasanın özü; insanın, hayat hakkını ve can hakkını korumak. Biz bunun için Afet Yasası'nı çıkardık ve yerine getiriyoruz” diyen Erdoğan Bayraktar sözlerine şöyle devam etti:

“Bina yapımına kalite geldi ama bunlar yeterli değil. Türkiye'de son dönemde 5-6 milyon yeni konut yapıldı. Bunların yüzde 85-90'ı sağlam. Ama ülkemizde 15 milyon bina var ve 6.5 milyon konutun elden geçirilmesi gerekiyor. Bu konuda 20 yıllık program yapıldı. 2 yılda kendini gösterecek ve dalga dalga yayılacak. Kentsel dönüşüm yapılmak zorunda. Biz yapamazsak gideriz, yerimize yapabilecek birileri gelir. Türkiye'nin sahip olduğu yapı stoğu; bir olgudur. Bu olgu kentsel dönüşümün yapılmasını gerektiriyor”

Kentsel dönüşümde başarının anahtarı belediyelerde

“İstanbul'da kentsel dönüşümün uygulanabilmesi için belediye başkanlarının gayreti gerekiyor. Bunu yapan ve yapabilenler var” diyen Erdoğan Bayraktar “ Belediye başkanlarının da en az bizim kadar yetkisi var. Siz kentsel dönüşüme devam edin, bir ihtiyacınız olduğunda bize gelin” diyerek tavsiyelerde bulundu.

TOKİ'nin amacı barınma ihtiyacını karşılamak

Erdoğan Bayraktar, konuşmasında TOKİ imzası taşıyan projelerin mimariden yoksun olduğu eleştirilerine de cevap verdi. TOKİ konutlarının sosyal konut ihtiyacını karşılamadığını belirten Bayraktar “ TOKİ evlerinin mimari açıdan estetik olmadığını biliyoruz ama buradaki amaç insanların barınma ihtiyacının karşılanması. TOKİ ayda 100 lira taksitle binlerce ev yaptı. Bunu yapmak için, Brezilya hükümeti 240 milyon dolar ayırdı ama beceremedi. Biz hazineden para almadan bu işi yaptık. Bu işte başarılı olmamızın en büyük etkenlerinden birisi Recep Tayyip Erdoğan'dır” diye konuştu.

Yeni binalar yeşil ve akıllı olmalı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşümde yapılacak yeni binalarla ilgili şunları söyledi:

“Kentsel dönüşümde yapılacak binalar, yeşil, akıllı ve çevreye duyarlı olmalı. Kentsel dönüşümde bakanlığın vereceği kredi miktarı 150 milyon lira olarak belirlendi. 2B'den gelecek paranın yüzde 90'ını bize ayırmışlardı. Ama en son başınızın çaresine bakın dediler. Artık devletlerden ziyade şehirler yarışıyor. Artık dünyada marka iddialı şehirler kuruluyor. Turistler geliyor. Biz de bu İstanbul'da bununla ilgili yeni bir kent kuracağız. Bu konuyla ilgili çalışmalar devam ediyor.

Dönüşümü özel sektör yapacak, 500 milyar lira harcayacak

Kentsel dönüşümde özel sektörün imzasının yer alacağını belirten Erdoğan Bayraktar “ Özel sektör, kentsel dönüşüm projeleri için 500 milyar lira bulup harcayacak” diye konuştu.

Müteahhitleri kontrol altına alacağız

Müteahhitlerin daha sıkı kontrol altına alınacağına dikkat çeken Erdoğan Bayraktar “92 milyonluk Almanya'da 6-7 bin müteahhit var. 72 milyonluk Türkiye'de ise 20 bini aktif olmak üzere 40 bin müteahhit var. Biz inşaatçıyız ve bu işi biliyoruz. İnşaat Türkiye'nin işi. Çin'den sonra en çok iş alan firmalar Türkiye'den. Ama bunlar taşeron işler. Yapılan işlerin niteliği açısından Türkiye'deki binalar Amerika'dakilerle eş değer. Ama müşavirlik, danışmanlık konusunda zayıf olduğumuz için parayı yine batılı şirketler kazanıyor. Şu an bu iş de çıraklık yapıyoruz. Teknik elemana ihtiyacımız var. Şimdi çok eleştiriliyor ama 4+4+4 ile bu elemanları da yetiştireceğiz. Dünya ülkelerinin çoğu bize konut yaptırmak istiyor. Biz bu konuda o kadar iyiyiz” diye konuştu. Ayrıca kentsel dönüşümde inşaat atıklarından istifade edilmesi gerektiğini vurgulayan Erdoğan Bayraktar” Kentsel dönüşümde pek çok açıkgöz olacak. Bunlara dikkat edelim” dedi.

60 metrekare dairesi olana iki ev verilmeyecek

Erdoğan Bayraktar” Vatandaş 60 metrekareyi vereyim bana iki daire verilsin istiyor. Böyle bişey yok. Vatandaşların bu konuda bilinçlendirilmesi gerekiyor” diye konuştu.

Hüseyin Belibağlı-Uğurcan Tokay/emlaktasondakika.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Erdoğan Bayraktar, Bulvar Atakent'i anlattı!
  • 20.09.2017 16:06

Erdoğan Bayraktar, Bulvar Atakent'i anlattı!

Bayraktar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı ve Çevre ve Şehircilik Eski Bakanı Erdoğ ...

Erdoğan Bayraktar, 5. İnşaat ve Konut Konferansı'nda!
  • 26.01.2017 13:05

Erdoğan Bayraktar, 5. İnşaat ve Konut Konferansı'nda!

Çevre ve Şehircilik eski bakanlarından Erdoğan Bayraktar, 5. İnşaat ve Konut Kon ...

İNDER, kentsel dönüşüm semineri düzenledi!
  • 03.06.2013 11:07

İNDER, kentsel dönüşüm semineri düzenledi!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER ...

Erdoğan Bayraktar inşaatın patronlarıyla bir araya geldi!
  • 25.02.2013 14:29

Erdoğan Bayraktar inşaatın patronlarıyla bir araya geldi!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar inşaat sektöründe yer alan firmalar ...

Erdoğan Bayraktar emlak sektörünü emlaktasondakika'ya anlattı!
  • 11.02.2013 09:10

Erdoğan Bayraktar emlak sektörünü emlaktasondakika'ya anlattı!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, emlak sektörünü emlaktasondakika'y ...