maritbet girişmaritbet
Devlet gerekeni yaptı, ülke baştan inşa edildi!

Devlet gerekeni yaptı, ülke baştan inşa edildi!

Türkiye Gazetesi'nde Necmi Çiçekçi'nin hazırladığı Emlak Trend sayfasının bu haftaki gündeminde devletin, vatandaşı konut sahibi yapmak için sunduğu fırsatlara yer verildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde her dönem, vatandaşa ucuz fiyatlı, düşük faizli, depreme dayanıklı konutlar sunuldu. 

Türkiye son 10 yılda adeta yeniden inşa edildi. Hükümetin TOKİ ortaklığıyla başlattığı 2010 yılında başlattığı ‘Planlı Kentleşme ve Konut Üretimi’ programı ve devamında devreye alınan büyük kentsel dönüşüm projesiyle milyonlarca konut yenilendi. Dar gelirli vatandaşlar ev sahibi oldu. En önemlisi milyonlarca vatandaş depreme dayanıklı konutlara yerleştirildi. Yaşanan depremler sonrasında akıllara ‘ya bu projeler olmasaydı?’ sorusu geldi.

Ülkemiz Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen iki büyük deprem ile yıkıldı. 11 ili etkileyen felaketle binlerce canımızı kaybettik. Bu yaşananlar yeni değildi. Yakın tarihi baz alırsak, aynı acıları 2011 yılında Van Erciş’te, 2020 yılında Elazığ ve İzmir’de de yaşadık. Muhalefetin tüm engellemelerine rağmen, ‘kentsel dönüşümün’ önemini bir kez daha anlamış olduk. Bazı kesimler Türkiye’nin yenilenmesi için var gücüyle çalışan hükümete eleştiri oklarını yöneltti. Ancak ‘rantsal dönüşüm’ dedikleri projeler, bir bir hayata geçti. Türkiye’nin yeniden inşasında önemli bir yeri olan TOKİ, 1984 yılında kurulmuştu, ancak 2010 yılından itibaren aktif şekilde çalışmaya başladı. TOKİ, 2003-2022 arasını kapsayan 21 senede 1 milyon 170 bin konut inşa etti. Bu yapıların büyük kısmı 2010 yılı sonrasında devreye alındı.

CUMHURBAŞKANI O DÖNEM NE DEMİŞTİ?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tüm eleştirilere rağmen o dönemde startını verdiği “Planlı Kentleşme ve Konut Üretimi'' programının açılışında şu sözleri sarf etmişti: “Sosyal devlet anlayışı ile dar gelirli, yoksul vatandaşlarımızı konut sahibi yapabilmek ve Türkiye’mizi hak ettiği sağlıklı şehirlere kavuşturmak bu projeye başlıyoruz. Konut üretim seferberliği; ülkenin dört bir yanında, benzeri görülmemiş bir hızla sürüyor. Bu seferberliği başlatırken şu talimatı verdim: “Modern dünyanın kavuştuğu çevresel olanakları aşan bir planlamayla; parkları, bahçeleri, yeşil dokusu, sosyal tesisleri, eğitim, sağlık ve dini tesisleriyle; oyun alanları, meydanları ve ulaşımıyla pırıl pırıl yerleşim alanları oluşsun. Az katlı geleneksel mimariye önem verin ve en önemlisi depreme dayanıklı projeler inşa edin…”

ARALIKSIZ HER YIL PROJE YAPILDI

2010- TOKİ, dar gelirli vatandaşlar, emekliler ve memurlar için yeni bir kampanyaya başladı. Toplam 27 ilde, 38 proje ve 5 bin 819 konutu kapsayan kampanya kapsamındaki konutlar, kurasız ve başvuru önceliğine göre satışa çıktı.

2011- Dünyanın en büyük uydu kent projesi olan Kayaşehir’de 65 bin konut tamamlanarak yaşam başladı. TOKİ aynı yıl, 45 ilde bulunan 101 projesinde 6 bin lira peşinat ve cazip ödeme koşullarıyla yeni bir kampanyaya başladı

2012- Cumhuriyet tarihinin en büyük kentsel dönüşüm projesine start verildi. Türkiye genelinde yaklaşık 7 milyon binanın elden geçeceği kentsel dönüşüm süreci, Esenler'de resmi törenle başladı.

2013- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Türkiye genelinde yatay mimariye geçildi. İlk düşük katlı proje Kayseri Yeşilhisar ve Muğla Çayboyu'nda başlanıldı. Projelerde Selçuklu mimarisine özen gösterildi.

2014- Depreme dayanıklı olması nedeniyle yatay mimariye geçiş yapan TOKİ, mahalle kültürünü de unutmadı. 2014 yılında ardı ardına birçok kampanya düzenleyen kurum, yeni projelerinde mahalle kültürünü de yaşatacağını açıkladı. Bu kapsamda ilk projeler Mardin, Nevşehir, Kars, Şanlıurfa'da yapıldı.

2015- TOKİ, hiç ev sahibi olmamış emeklilere yönelik yeni bir kampanya hazırladı. 17 ilde 4.354 konut satışa çıkarıldı. ‘İkinci Bahar’ projesinde yatay mimari ve depreme dayanıklı konutlar inşa edildi.

2016- Bu dönemde, ev sahibi olmak isteyenler için, Türkiye genelindeki tüm TOKİ konutlarında yüzde 20 indirim kampanyası devreye alındı. Bu kampanyada 175 bin vatandaş yararlanarak yeni evlerine kavuştu.

2017- TOKİ 2017 yılında sosyal konut hamlesini başlattı. Türkiye genelinde 65 bin yeni konut yapacağını açıklayan kurum, ilk kazmayı Güneydoğu Anadolu bölgesinde vurdu.

2018- Yeni bir sosyal konut projesi daha açıklandı. 2018 yılının ikinci yarısında duyurulan proje ile dar gelirli vatandaşların ev sahibi olması hedeflendi. Bu kapsamda 55 bin TL peşinat ve 185 TL taksitle konutlar satışa çıktı.

2019- Dar gelirli vatandaşları tasarrufa yönlendirerek konut sahibi olmasını sağlamak için Türkiye genelinde sosyal konut projesi başlatıldı. Proje kapsamında vatandaşlara yılda 100 bin konut yapılacağı ifade edildi. Proje sayesinde vatandaşlar 20 yıl vadeyle kira öder gibi ev sahibi olması sağlandı.

2020-Türkiye genelinde 100 bin sosyal konut projesi büyüyerek devam etti. Bu süre zarfında TOKİ, Türkiye’nin farklı illerinde inşa ettiği konutlarda yeni kampanyalar açıkladı. Küçük peşinat ve uygun ödeme koşullarıyla ülkenin her kesiminden insan yeni evlerine kavuştu.

2021- Olası İstanbul depremine yönelik önlemler alan TOKİ, İstanbul'un Başakşehir, Gaziosmanpaşa, Esenler ve Silivri ilçelerinde 2019 yılında inşaatına başladığı 5 bin 565 sosyal konut ve 142 dükkanın yapımı tamamlandı. İşyerleri ve konutlar sahiplerine teslim edildi.

2022- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın TOKİ'ye 30 milyar liralık finansman verileceğini açıklamasının ardından yeni bir kampanya başladı. Bu kapsamda dar gelirli aileler için 81 ilde 150 bin konutun inşasına başlandı. Hane geliri 10 bin lira altında olan vatandaşlar bu kampanyadan yararlandı.

2023- Bu yıla geldiğimizde ise Türkiye tarihinin en büyük sosyal konut projesi kamuoyuna duyuruldu. ‘İlk Evim-İl İşyerim’ ve ‘Yeni Evim’ finans modeli ile binlerce vatandaşın mülk sahibi olmasının önü açıldı. Son olarak depremin etkilerinden kurtulmak için ‘Büyük Kentsel Dönüşüm Kredisi’ kampanyası açıklandı.

  • Etiketler:

Yorum Yaz