maritbet girişmaritbet
Bursa’daki Doğanbey ilçesi kentsel dönüşümle yeni yüzüne kavuştu!

Bursa’daki Doğanbey ilçesi kentsel dönüşümle yeni yüzüne kavuştu!

İtfaiye ve ambulansın giremediği dar sokakları, sosyal donatı alanlarından yoksun çarpık kentleşmesiyle kent merkezinde bir çöküntü bölgesi olarak kalan Tayakadın, Kiremitçi, Doğanbey ve Kırcaali Mahalleleri, Doğanbey Kentsel Dönüşüm Projesi ile kentin en prestijli bölgesi haline geldi

 

İtfaiye ve ambulansın giremediği dar sokakları, sosyal donatı alanlarından yoksun çarpık kentleşmesiyle kent merkezinde bir çöküntü bölgesi olarak kalan Tayakadın, Kiremitçi, Doğanbey ve Kırcaali Mahalleleri, Doğanbey Kentsel Dönüşüm Projesi ile kentin en prestijli bölgesi haline geldi. Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan “Çöküntüden çağdaş bir semte; Doğanbey” broşürü ile bölgedeki değişim ve dönüşümün seyri fotoğraflarla ortaya kondu.

Kent merkezinde çok değil 5 yıl öncesine kadar terk edilmiş evler, yıkık yapılardan oluşan, ambulans ve itfaiyenin giremediği dar yollarının yanında sık sık güvenlik sorunlarının yaşandığı Tayakadın, Kiremitçi, Doğanbey ve Kırcaali Mahalleleri bugün Doğanbey olarak çağdaş bir semt olarak kent merkezindeki yerini aldı. Osmangazi Belediyesi, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Başbakanlık Toplu Konut İdaresi işbirliğiyle toplam 280 bin metrekare alanda hayata geçirilen proje, sadece mahalle sakinlerine konut imkanı sunması nedeniyle Türkiye'nin alanında tek kentsel dönüşüm projesi oldu. Üstelik Ankara ve İstanbul gibi illerde yapılan kentsel dönüşüm projelerinde, ortalama 100 metrekare ve üzeri arsa hissesi bulunan mülk sahiplerine konut imkanı sağlanırken, Doğanbey´de 5 metrekare ve üzeri arsa hissesi bulunan tüm vatandaşlara, bu bölgeye yapılan konutlardan edinme imkanı tanındı.

Doğanbey'de yaşanan dönüşüm Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan broşürle gözler önüne serilirken, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, zaman zaman kamuoyunda tartışmalara yol açan kat yüksekliklerine açıklık getirdi. Bölgedeki yüksek yapılı plan kararının 1991 yılının Haziran ayında onaylanarak yürürlüğe girdiğini hatırlatan Başkan Altepe, o dönemde hazırlanan planlarda bölge yoğunluğunun hektara 800 kişi olarak öngörüldüğünü, Doğanbey projesinde bu yoğunluğun hektara 600 kişiye düşürüldüğünü vurguladı. Altepe ayrıca, bölgede ana cadde üzerindeki yüksek katlı yapıların da, MİA planı kapsamında inşa edildiğini hatırlattı ve "Yüksek kat öngören bu plan sadece ana artere paralel alanlarda uygulanabildi. İç kesimlerde gerek rantı az olması gerekse hissedarı fazla olması nedeniyle uygulanamadığı için bu bölge uzun yıllar her açıdan çöküntü bölgesi olarak kalmıştır" dedi.

Hak sahiplerine büyük avantaj

Doğanbey projesinin bölge halkının yüzde 99'unun onayının alınmasıyla başladığını hatırlatan Başkan Altepe, projenin semt sakinlerinin yanı sıra birçok platformda da tartışmaya açıldığını kaydetti. Bölgede 5 metrekare ve üzeri arsa hissesi bulunan herkese konut hakkı verildiğini ifade eden Başkan Altepe, proje kapsamında yapılan toplam 2 bin 729 daireden 2 bin 338'inin mahalle sakinlerine ait olduğunun altını çizdi. Proje kapsamında hak sahiplerine önemli avantajlar da sağlanırken, hak sahibi hissedarlara metrekare fiyatını 768 TL'den hesaplayan TOKİ, proje kapsamında kendine kalan dairelerini ise metrekaresi 1580 TL'den satıyor. Yine TOKİ tarafından hak sahiplerine 156 ay vade kolaylığı tanınıyor. Buna göre, ortalama 20 bin TL borcu olan bir hak sahibi aylık sadece 128 TL ödeyerek, modern ve depreme dayanıklı bir daire sahibi olma imkanına kavuşuyor.

Kurumlar hak sahipleri için seferber oldu

Proje sayesinde bir aracın bile giremediği sokakların yerini 4 şeritli ana caddelerin aldığını, çocuk parkları yeşil alanlar ve otoparklarla bölgenin sosyal donatı alanlarına kavuştuğunu hatırlatan Başkan Altepe, tüm kurumların hak sahipleri için seferber olduğunu ifade etti. Zaman içinde oluşan fiyat farklarının vatandaşa en az seviyede yaşanması için gereken her şeyin yapıldığını vurgulayan Başkan Altepe, “Başbakanımızın talimatıyla TOKİ, toplam borçtan 98 milyon 183 bin 154 TL'ye karşılık gelen yüzde 30 oranında indirim yaptı. Başbakan Yardımcımız Sayın Bülent Arınç başta olmak üzere, Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Erdoğan Bayraktar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Sayın Faruk Çelik, TOKİ Başkanı Sayın Ahmet Haluk Karabel ve tüm teşkilatımız, vatandaşımızın mağdur olmaması için yoğun bir mesai harcamışlardır. Zaman içinde oluşan fiyat farklarının vatandaşımıza en az seviyede yansıması için Osmangazi Belediyemiz 25 dairesini TOKİ'ye hibe etti. Osmangazi Belediyemiz ayrıca konut sahiplerine inşaat süresince kira yardımında bulundu. Biz Büyükşehir Belediyesi olarak bölgedeki otopark alanlarını, yeraltı otoparkları kazandırmak üzere satın aldık. Bölgede ulaşım altyapısı ve rekreasyonla ilgili çalışmalarımız da sürmektedir. Ticaret Borsamız hakkının yüzde 33'ünden vazgeçti. Tüm bu çalışmalarla hak sahiplerinin fiyat farklarından olabildiğince az etkilenmesi sağlandı” diye konuştu.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bursa'da dönüşüm projesiyle tarih gün yüzüne çıkıyor!
  • 16.10.2021 10:44

Bursa'da dönüşüm projesiyle tarih gün yüzüne çıkıyor!

Bursa’nın geleceğine damga vuracak Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi Çarşıbaşı Kent ...

Bursa Hanlar Bölgesi'nde düzenleme çalışmaları sürüyor
  • 13.10.2021 16:59

Bursa Hanlar Bölgesi'nde düzenleme çalışmaları sürüyor

Bursa'da, Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi Çarşıbaşı Kentsel Tasarım Projesi kapsa ...

"Kentsel dönüşüm bizim için önemli"
  • 10.09.2018 16:01

"Kentsel dönüşüm bizim için önemli"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Kentsel dönüşümde yoğunluk artışıyla de ...

Bakan Özhaseki, Bursa'da kentsel dönüşümü inceledi!
  • 25.08.2017 16:39

Bakan Özhaseki, Bursa'da kentsel dönüşümü inceledi!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Bursa'da devam eden kentsel dönüşüm ...

Bursa Nilüfer Sitesi kentsel dönüşümü!
  • 20.07.2017 10:30

Bursa Nilüfer Sitesi kentsel dönüşümü!

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin kentsel dönüşüm kapsamında çalışmaları tüm hızıy ...

Recep Tayyip Erdoğan Bursa Yıldırım'da kentsel dönüşümün startını verdi!
  • 21.08.2013 12:04

Recep Tayyip Erdoğan Bursa Yıldırım'da kentsel dönüşümün startını verdi!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştirilen Bursa Yıldırım Ken ...