maritbet girişmaritbet
Bayraktar, Ümraniye halkına dönüşümü anlattı

Bayraktar, Ümraniye halkına dönüşümü anlattı

Milliyet Emlak Koordinatörü ve Emlaktasondakika.com Genel Yayın Yönetmeni Yavuz Karaman, Milliyet'te Bayraktar'ın açıklamalarını kaleme aldı

Hazine arazisindekileri mağdur etmeden tapu sahibi yapacağız

Erdoğan Bayraktar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın doğrudan yönlendirmesiyle 2B arazilerinin en yoğun olduğu bölgelerden biri olan Ümraniye'de halka açıldı. Yanlış anlaşılmalar için özür dileyen Bayraktar, arazi sahibine tapularını teslim edeceklerini belirterek, ‘Yasanın ana ruhu budur' dedi


Önceki hafta Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in açıklamalarıyla gündeme gelen 2B arazileri için bu hafta açıklama yapan isim Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar oldu. 2B meselesini halletmeden vatandaşla karşı karşıya gelmeyeceklerinin altını çizen Bayraktar, 2B yasasıyla ilgili gelişmelerin altını çizerek, şöyle konuştu:  “Şimdi 2B yasası çıktı. Bu hafta, ama ufak bir aksaklık olursa önümüzdeki hafta Meclis'e girecek. Süratle 20 gün içerisinde, bir ay içerisinde Meclis'ten geçireceğiz. Bir Bakanlar Kurulu kararı çıkardık. Demek ki 2B çıkıyor” dedi.

Önce tapu, sonra konut
Bakan Bayraktar, Meclis'ten geçtikten sonra 2B'de işleyecek süreç hakkında da konuştu. Ümraniye Belediyesi Nikah Salonu'nda kentsel dönüşümle ilgili bilgilendirme toplantısı yapan Bayraktar, “Vatandaşa tapusunu vereceğiz. Orada küçük parseller var, küçük parsel sahipleri olacak. Bunları çözmek için ‘stok konut yapalım' dedik. ‘Problemleri daha kolay çözeriz' diye ama şimdi önce tapuları vereceğiz, tapuları verdikten sonra da bu konutları yapmayacağız, onları da daha sonra yapacağız” diye konuştu.
 
Yasanın esas meali
AK parti olarak başkaları gibi millete, halka tepeden bakmadıklarını belirten Bakan Bayraktar, 2B yasasını da bu bakış açısıyla hazırladıklarının altını çizdi. Bayraktar, şöyle devam etti: “2B'nin özü şu; Yerinden, yöresinden, köyünden imkân bulamayıp iş bulmak için, çocuğuna daha iyi eğitim sağlamak için, daha iyi hayat şartları temin etmek için şehirlere gelmek zorunda olan ve imkansızlıklar içerisinde bulduğu Hazine arazisinde kendine bir barınak yapan insanları, mağdur etmeden hak sahibi, tapu sahibi yapmaktır. Yasanın ana ruhu budur. Yasanın esas meali, anlamı budur.”
Ancak, devletin malını bedava vermeyeceklerine de dikkat çeken Bayraktar, “Yumuşak bir düşünceyle, devletin vatandaşı kucaklayacağı bir düşünceyle fiyatını tespit edeceğiz. Değeri yüzde 70'in üzerinde, yani yüzde 30 indirim yapmak suretiyle, üç yıl vatandaşa vadeyle bunu vereceğiz. 6 ayda bir taksitlerle. Eğer derse ki 'Ben peşin ödeyeceğim', yüzde 20 indirim yapacağız. Yani toplam bedel yaklaşık yüzde 50-56'ya geliyor. Bu şekilde vatandaşı sahiplendireceğiz” dedi.

2B'de parsel birleşimlerinin olacağını da belirten Bayraktar, düzgün bir kentleşme için vatandaşın da buna anlayış göstermesi gerektiğini kaydederek, 2B arsalarında imar dışında vatandaşı serbest bırakacaklarını vurguladı.

ÜMRANİYELİ SORDU, BAKAN ERDOĞAN BAYRAKTAR YANITLADI
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, toplantıda halkın sorularını da yanıtladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kendisine ‘Orada bir yanlış anlaşılma oldu. Git, oradaki arkadaşlarla hemhal ol, onlarla dertleş, doğruları onlara anlat, benim de onlara selamımı söyle, biz onları mağdur etmeyeceğiz, onların tapularını vereceğiz. Onlardan da yardım bekliyoruz” şeklinde talimat verdiğini dile getiren Bayraktar, yanlış anlaşılmalar varsa özür dilediğini belirterek, kendisine yönlendirilen soruları şöyle yanıtladı:

FAKİRİN MALINI PEŞKEŞ ÇEKEN HAPSE GİRER:
TOKİ'de sekiz yıl üç ay başkanlık yaptım. Altı senedir de Türkiye'de 170 noktada kentsel dönüşüm çalışmaları yaptık. Bir arkadaş desin ki, 'burada vatandaşın yerini aldınız, vatandaşı mağdur ettiniz, bunu bir yere peşkeş çektiniz'. Sosyal devlet fakirin, fukaranın, gecekondu sahibinin malını biz zenginlere peşkeş çekmez. Böyle bir şey yapmaz. Bu suçtur, eğer böyle bir şeyi birisi yapmışsa o irtikap yapmıştır. Ben yapmışsam irtikap yapmışımdır, hapiste olmam lazım. Bakın, biz Maltepe'de yaptık daireleri, vatandaşlara 'bedava vereceğiz' dedik fakat birileri geldi provoke etti.

SULUKULE'DE YABANCIYA  BİR TANE SATMADIK:
“Sulukule'de yaptığımız daireyi kime verdik, oradaki hak sahiplerine. Devlet orada cebinden 150 milyon lira harcıyor. Bir kuruş cebine para koymuyor. Daireleri oradaki tapu sahiplerine veriyor. Yabancı ülkeler bizi bilmez. Asparagas haberlere itibar etmeyin. Yabancıya bir tane satsak, dediğiniz doğru olur. Orada hak sahibi olmayan kiracılar da mağdur olmasın diye Gaziosmanpaşa'da peşinatsız 100 lira taksitle ev verdik.Kadifekale'de de yaptığımız budur. Heyelan bölgesi, hak sahiplerini aynı şekilde getirdik Uzundere'den İzmir'den daire verdik 20 sene vadeyle.”

‘DÖNÜŞÜMDE AÇIKGÖZLERE KARŞI BERABER HAREKET EDELİM'

Bakan Bayraktar'ın açıklama yaptığı bir diğer konu da kentsel dönüşüm oldu. Bir deprem bölgesi olan İstanbul'a kentsel dönüşümün zorunlu olduğuna dikkat çeken Bayraktar, dönüşüm gerçekleştirilecek bölgelerde mülkü için ‘Ben vermiyorum' diyen açıkgöz, provakatör ve bu işi engellemeye çalışanlara karşı her beraber hareket edilmesi gerektiğini kaydetti. Türkiye'nin dünyada 16'ncı büyük ekonomi olduğuna işaret eden Bayraktar, şöyle devam etti:
“Biz küçük meselelere takılıp kalamayız artık. Türkiye'nin artık bu kaçak yapılardan, depreme dayanıksız yapılardan kurtarılması gerekiyor. Çocuklarımız daha güzel okullarda okumalı, çok daha güzel hastanelerde sağlık hizmeti almalı, çok daha güzel parkları bahçeleri olan yerlerde ikamet etmeli.İstanbul büyük bir dünya kentidir. Türkiye'nin madalyonudur.”        
Yasanın çıkmasını takiben Maliye Bakanlığı ve belediyenin ortaklaşa tebligat yapacağını açıklayan Bakan Bayraktar, vatandaşın da altı ay içinde müracaat edebileceğini belirterek, sistemin işleyişini şu sözlerle açıkladı:”Vatandaş, ‘Ben' diyecek 'bunun yerini peşin alıyorum' veya 'vadeyle alıyorum' diyecek. Tapusu da kendisine verilecek. Ondan sonra iş, kendi yatağında ilerleyecek. Mülk sahibi olarak bizim karşımıza geleceksiniz. Biz 2B çıkıyor diye bu işleri daha kolay yapalım. Çünkü İstanbul deprem  bölgesi. İstanbul'a hem deprem dönüşümü yapmak zorundayız, hem kentsel dönüşüm yapmak zorundayız” şeklinde konuştu.
 
Yabancının taşınmaz sınırını genişleten yolda son viraj

 Yabancıya satışta esneklik yaratacak olan yeni kanun için son düzenlemeler yapılarak TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Tasarıda yer alan maddeye göre, yabancıların arazi alımında ölçü 2 hektardan 30 hektara çıkarken, kimi durumlarda bu rakam, Bakanlar Kurulu kararıyla iki katına çıkarılabilecek
 
Yabancıya satışın önünü açan düzenlemede sona yaklaşılırken, yabancı uyruklu kişilerin, Türkiye'de taşınmaz ve sınırlı ayni hak edinebilmesi için Tapu Kanunu ve Kadastro Kanunu'nda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun tasarısı TBMM Başkanlığı 'na sunuldu. Tasarıya göre, ülke menfaatlerinin gerektirdiği hallerde Dışişleri Bakanlığı'nın görüşü üzerine Çevre ve Şehircilik ile Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen ülkelerin vatandaşları olan yabancı uyruklu kişiler, Türkiye'de taşınmaz ve sınırlı ayni hak elde edebilecekler.
Bu kişilerin ülke genelinde edinebilecekleri taşınmazlar ile bağımsız ve sürekli nitelikteki sınırlı ayni hakların toplam yüzölçümü 30 hektarı geçemeyecek. Çevre ve Şehircilik ile Maliye bakanlıkları ülke menfaatlerinin gerektirdiği hallerde, bu miktarı iki katına çıkarabilecek. Şu anda geçerli alan yasaya göre bu hak, 2 hektar ile sınırlı. Söz konusu bakanlıklarca belirlenen ülkelerin vatandaşları dışındaki yabancı uyruklu kişilerin miras yoluyla edindikleri taşınmaz ve sınırlı ayni hakların intikal işlemleri yapılarak tasfiye edilecek. Askeri yasak bölgeler, askeri güvenlik bölgeleri, stratejik bölgeler ve özel güvenlik bölgelerinin haritaları Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'nün bağlı olduğu bakanlığa verilecek.
 

20 yıl ses seda yoksa yaşayana verilebilecek

Tasarı ayrıca, tapu müdürlüğü görevlilerince ‘mirasçılık belgesi' düzenlenmesine imkân tanıyor. Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararları doğrultusunda değişlik yapılmasını da düzenleyen tasarıya göre, tapuda kayıtlı taşınmaz mal için eğer kayıt sahibinin 20 yıl önce gaipliğine (Nerede olduğunun bilinmediğine)  karar verilmiş veya tapu sicilinden malikin kim olduğu anlaşılamamış ise çekişmesiz ve aralıksız 20 yıl müddetle ve malik sıfatıyla zilyet bulunan kişi adına tespit edilebilecek.
 
Şirketlere sınırlı izin
 
 Yabancı ülkelerdeki ticaret şirketleri, ancak özel kanun hükümleri çerçevesinde taşınmaz ve sınırlı ayni hak elde edebilecekler. Yabancı uyruklu kişiler ile yabancı ülkelerde kendi ülkelerinin kanunlarına göre kurulan ticaret şirketleri dışındakiler, Türkiye'de taşınmaz ve sınırlı ayni hak edinemeyecek. Kanuna aykırı şekilde edinilen mal ve sınırlı ayni haklar tasfiye edilecek. Yabancı uyruklu kişilerin, yabancı ülkelerin kanunlarına göre kurulmuş şirketlerin ve uluslararası kuruluşların yüzde 50 veya daha fazla oranda hissesine sahip olduğu şirketler, Türkiye'de taşınmaz mülkiyet ve sınırlı ayni hak edinebilecek. Söz konusu hisse hakkına sahip olmayan ancak şirket ana sözleşmesi ile yönetim hakkına sahip olan yabancı uyruklu kişiler, şirketler ve uluslararası kuruluşlar da taşınmaz mülkiyeti veya sınırlı ayni hak elde edebilecekler.
 
Ustanın diplomalısı için eğitime başlıyor

 Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın inşaatta belgeli dönemi temsil eden yeni yönetmeliğinin yürürlüğe girmesi doğrultusunda ilk eğitim çalışmaları da başlatıldı. İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER),  yönetmeliğin ustaların da yetki belgesine sahip olmasını zorunlu kılan yeni yönetmelik doğrultusunda eğitim çalışmalarına başlayan İNDER, Beşiktaş Kaymakamlığı, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Halk Eğitim Merkezi ile ortaklaşa eğitimler verecek.
Artık inşaat ve tesisat işlerinde çalışan tüm ustaların yetki belgesine sahip olmasının zorunlu hale geldiğine dikkat çeken İNDER Genel Başkanı Nazmi Durbakayım, yapı müteahhitlerinin şantiyelerinde çalıştıracakları ustaların tümünü kapsadığını belirtti.
Şubat ortasında
“Yani ustaların diplomaları olacak. Hatta evinize tamirata gelen su tesisatçısının bile diploması olacak. Fakat geçici belge 2015'e kadar geçerli olacak” diye konuşan Durbakayım, 2015'den itibaren ise ustalarda diploma zorunluluğu aranacağının altını çizdi. Kendilerinin de bu kapsamda diploma almak isteyen ustalar için müfredat dahilinde eğitimler düzenlediklerini belirten Durbakayım, Milli Eğitim Bakanlığı ile geliştirdikleri protokol doğrultusunda geliştirilen bu eğitim programına 15 Şubat 2012'de başlayacaklarını açıkladı. Durbakayım, ustalık diplomasının yoğun bir eğitimin ardından yapılacak sınavla verileceğini ve belgelerin uluslararası alanda da geçerli olacağını belirtti.
 
TOKİ projelerinin son şampiyonu Florya'dan
 
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın (TOKİ) gerçekleştirdiği hasılat paylaşımı projelerinin Aralık 2011'de nasıl bir satış gerçekleştirdiğine dair liste açıklandı.Yapılan açıklamaya göre KoruFlorya, yılın son ayında en yüksek satış rakamına ulaşan proje oldu. Aralık'ta 21 milyon 263 bin 335 lira ciro elde edildi. Proje, 2011 yılının tümü açısından ise  43 milyon 533 bin 999 liralık ciroyla ikinci sıraya yerleşti.
Florya'da inşaatı süren KoruFlorya, 298 konut ve iki katlı AVM'den oluşuyor. Florya'nın son büyük projesi olarak nitelendirilen projede, aile rezidans konseptiyle 3+1'den 7+2'ye kadar değişen toplam 52 farklı daire tipi geliştirildi. AVM'si açısından bulunduğu lokasyonda kiralanabilir alan olarak en büyük proje etiketiyle de değerlendirilen projede yer alan AVM'de iki katta 50 bin metrekare kiralanabilir alan ve toplam 200 mağaza bulunuyor.
 
Yüksek aidatı düşürmek için çözümü sıfırlamada buldu
 
İnanlar İnşaat,  yeni projesi Terrace Mix için Esenyurt'u tercih etti. Açıklamada yer alan bilgilere göre, teras konseptinin hakim olduğu proje, kat bahçeleriyle daha güçlü bir şekilde vurgulandı. 1.125 daire olarak planlanan projede ayrıca, 22 mağazalık çarşıya da yer verildi. Daire alanlarının 47 ile 206 metrekare arasında belirlendiği projede tipler ise stüdyo, 1+1, 2+1 ve 3+1 olarak geliştirildi. Açıklamada altı çizilen bir diğer konu da ‘sıfır aidat' uygulaması oldu. Bu kampanya kapsamında günlük ihtiyaçlar karşılanırken kazanılan puanlarla aidatlar sıfırlanabiliyor.
Teslim tarihinin 2013'ün sonu olarak belirlendiği projede dairelerin metrekare fiyatları 1.750 lira ile 2 bin 250 lira arasında değişiyor. Proje, Esenyurt'ta TEM bağlantı yollarına yakın, metrobüs durağına yürüme mesafesindeki bir konumda geliştirildi.
 
Egeli çimentocu askıdaki projelere 'evet'i bekliyor
 
 Çimento üretim ve tüketimi Ege Bölgesi'nde gerilemeye devam ederken, Batıçim Yönetim Kurulu Başkan Vekili Tufan Ünal, önümüzdeki dönemde kamu yatırımları ve yeni projelerle miktarda artış olabileceğini söyledi. İzmir'de Yeni Kent Merkezi ve kent dönüşümü gibi projelerin hayata geçmesini beklediklerini vurgulayan Ünal, kent dönüşümü projesinin uzun süredir onaylanmadığını da kaydetti. Ünal, “10 aydır bekleyen projeler var. Projelere onayı veren de kazanır yapan da kazanır. Bunda korkacak bir şey yok” diye konuştu.
İstatistiklere göre, 2011 Ekim ayı sonu itibariyle bir önceki döneme göre Türkiye genelinde  12 artışla 44 milyon 372 bin tonluk çimento tüketimine ulaşıldı.  Ege Bölgesi 4 milyon 163 bin tonluk tüketim yapan Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden sonra 6'ncı sırada yer aldı.
 
Kavi Yapı'nın yeni adresi Güneşli oldu
 
Kavi Yapı, yeni projesini İstanbul'un en hızlı gelişen bölgelerinden biri olarak nitelendirilen Güneşli'de yapmaya karar verdi. Yapılan açıklamaya göre projelerin tümünde ‘Home' sözcüğünü kullanan firma, yeni projesinde de geleneği bozmadı. Mimari konseptin belirlendiği ‘Home Aves' adındaki projede arsa geliştirme aşaması da eş zamanlı olarak tamamlanmış durumda. Kısa süre sonra satışa çıkması beklenen projede ön talep toplanmaya başlanacak.
Açıklamada altı çizilen noktalardan biri de firmanın,  arsa geliştirirken hasılat paylaşımı ve kat karşılığı modellerinden ziyade arsayı satın alma yolunun tercih etmesi oldu.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Hatay Payas'ta inşa edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!
  • 20.02.2024 11:54

Hatay Payas'ta inşa edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Hatay'ın Payas ilçesinde afetzedel ...

Hatay Payas'ta teslim edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!
  • 20.02.2024 11:20

Hatay Payas'ta teslim edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Hatay'ın Payas ilçesinde afetzedel ...

Hatay Payas'ta 256 deprem konutu hak sahiplerine teslim edildi
  • 19.02.2024 17:31

Hatay Payas'ta 256 deprem konutu hak sahiplerine teslim edildi

Hatay'ın Payas ilçesinde afetzedeler için yapılan konutlar törenle hak sahipleri ...

Adıyaman'da 29 köy konutunun anahtarları hak sahiplerine teslim edildi
  • 19.02.2024 16:13

Adıyaman'da 29 köy konutunun anahtarları hak sahiplerine teslim edildi

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'te meydana gelen depremlerden etkilenen Adıy ...

 Deprem kuşağı üzerindeki Bingöl'de 20 yılda 5 bin 993 güvenli konut yapıldı
  • 13.02.2024 15:27

Deprem kuşağı üzerindeki Bingöl'de 20 yılda 5 bin 993 güvenli konut yapıldı

Türkiye'nin deprem açısından riskli illeri arasında yer alan Bingöl'de yıkılan r ...

Elazığ'da 1374 deprem konutu ay sonunda tamamlanacak
  • 22.12.2023 18:51

Elazığ'da 1374 deprem konutu ay sonunda tamamlanacak

Elazığ'da Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca (TOKİ) inşasına başlanan 2 bin 936 d ...