maritbet girişmaritbet
Aziz Kocaoğlu: Kentsel dönüşümde İzmirlilerin cebinden bir kuruş çıkmayacak!

Aziz Kocaoğlu: Kentsel dönüşümde İzmirlilerin cebinden bir kuruş çıkmayacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının toplantısında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kentsel dönüşüm konusunda birbirinden önemli mesajlar verdi

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının toplantısında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kentsel dönüşüm konusunda birbirinden önemli mesajlar verdi.

Dönüşümü Ankara'dan yapmak zor. Hem konut sahibinin hem de inşaat sektörü temsilcisinin haklarını koruyacak bir otoriteye ihtiyaç var. Bunu İzmir'de yapabilecek olan kurum Büyükşehir Belediyesi'dir. Bakanlık ve TOKİ birikimimizden faydalanmalı.

Sayın Bakan, haklı olarak Ankara'dan bakınca İzmir'in kent dönüşümü için şu kadar paraya ihtiyacı olduğunu söylüyor. Doğrudur, ama ben de Büyükşehir Belediye Başkam olarak, "Dönüşecek 300 bin konut için bu kentin kentsel dönüşümüne bir kuruş para harcanmayacaktır" diyorum. Bu kent kendi kendini dönüştürecektir."

300 bin konutu birden dönüştürmek için başlarsanız, inşaat sektörü kalmaz. Kademeli olarak, planlayarak adım atılmalı.

İzmir'de bir sihirli el, konut arz talebini dengelemezse, inşaat sektörüne yazık olur. Daireyi makul kar marjıyla dengelemeden yaparsanız sonu hüsran olur

İzmir'de kentsel dönüşüm zirvesi gerçekleştirildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca düzenlenen "Kentsel Dönümde Sektörler Buluşuyor" konulu toplantıya Çevre ve Şehircilik Bakam Erdoğan Bayraktar katılmazken, Müsteşar Yardımcısı M. Bahaettin Kaptan, Büyükşehir Belediye Başkam Aziz Kocaoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürgen, milletvekilleri, ilçe belediye başkanları, sivü toplum örgütü yetkilileri ile iş dünyası temsilcileri katıldı. Başkan Kocaoğlu, kent dönüşümün adil olması gerektiğini vurgulayarak, "Hem konut sahibinin, hem de inşaat sektörü temsilcisinin haklarını koruyacak, adil davranacak ve çıkarlarını güvenceye alacak bir hakeme ihtiyaç var. Bunu İzmir'de yapabilecek olan kurum, kim ne derse desin, donanımı, birikimi ve ekibiyle Büyükşehir Belediyesi'dir" dedi.

Göreve geldiğinden bu yana kentsel dönüşüm için çalıştıklarını söyleyen Kocaoğlu, "Kadifekale ve Örnekköy projelerimizle bu işin nasıl yapılacağım gösterdik. Bina yapmak iş değil. Önemli olan kent dönüşümünün felsefesi" diye konuştu.

Hazırladıkları 1/25.000'lik planda 18 dönüşüm bölgesi planladıklarını belirten Başkan Kocaoğlu, kent dönüşümünün en önemli ayağının sosyal donatı alanlarını hayata geçirmek ve "kent tasarımı" yapmak olduğunu kaydetti. Kocaoğlu, "Her bölgeyi tasarlamak zorundayız. Bu iş 'yık binayı-yap binayı' olayı değil. Herkes beyninin kılcal damarlarına bunu yerleştirsin. Bu bir tasarım işidir. Ya kenti tasarlayacağız ve diğer bölgelere örnek olacak ya da binayı yıkıp yapacağız. Biz kenti tasarlamaktan yanayız" diye konuştu.

Bakanlığa çağrı

Bakanlar Kurulu'nda bekleyen kent dönüşüm alanlarının acilen onaylanması gerektiğini ifade eden Başkan Kocaoğlu, "Bunu istirham ediyorum. 47 bin dönüm dönüşüm alanından, yani kentin yüzde 45'inden bahsediyoruz. Oysa burada halen çalıştığımız 420 hektar alan var. Bakanlık ve TOKİ de gelsin, daha 43 bin dönüm var. Onlar da bir yerinden başlasın ama en azından proje aşamasında, bu kenti en iyi tanıyan, sabahlara kadar 24 saat planlarım yapmış, her kilometrekaresine kadar ne yapüacağını bilen İzmir Büyükşehir Belediye Başkam ve ekibinin birikiminden faydalanması gerek" dedi. Kent dönüşümü için yüksek miktarlarda paraya ihtiyaç olmadığına işaret eden Kocaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: ; "Sayın Bakan, haklı olarak, başka bir kent gibi, Ankara'dan, yukarıdan balonca İzmir'in kent dönüşümü için şu kadar paraya ihtiyacı olduğunu söylüyor. Doğrudur, ama ben de İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı olarak, 'Dönüşecek 300 bin konut için bu kentin kentsel dönüşümüne bir kuruş para harcanmayacak' diyorum." "Binaların konut arz talebine göre planlanması gerekiyor" diye konuşan Başkan Kocaoğlu, "Birden 300 bin konutu dönüştürmek için başlarsanız, inşaat sektörü kalmaz. Kademeli olarak, planlayarak adım atılmalı. İzmir'de bir sihirli el konut arz talebini dengelemezse inşaat sektörüne yazık olur. Daireyi makul kar marjıyla dengelemeden yaparsanız sonu hüsran olur" diye konuştu.

İzmir'le en yakın kıyaslanabilecek kentin Ankara olduğunu bildiren Kocaoğlu, kentte gecekonduların Ankara'ya kıyasla çok katlı olduğunu ve yer sıkıntısı yaşandığını dile getirdi. Kocaoğlu, "Ankara'nın alabildiğine bozkırda, istediği yere kent kuracak arazisi var ama İzmir'in bu çanağın dışında arazisi yok. İzmir kuzeyde Menemen'de havzaya çarpar. Güneyde de Tahtalı Baraj Havzası'na çarpar. Bundan dolayı dönüşümü belirlediğimiz 18 bölgede yapmak zorundayız" dedi.

Büyük önem veriyoruz

Yeni çıkan afet alanlarının dönüşümü yasası hakkında bilgi veren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı M. Bahaettin Kaptan, "Elimizi taşın altına koymalı, sorumluktan kaçmamalıyız, İzmir'deki 1.1 milyon konutun 300 bini dönüşmeli. Bu yüzden İzmir'e büyük önem veriyoruz" diye konuştu.

Burcu TANER/Hürriyet Ege

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Mehmet Özhaseki, Tarlabaşı kentsel dönüşüm projesinde!
  • 09.03.2017 22:29

Mehmet Özhaseki, Tarlabaşı kentsel dönüşüm projesinde!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Tarlabaşı bölgesinde devam eden kent ...

Aziz Kocaoğlu, İzmir'in kentsel dönüşümünü anlattı
  • 03.06.2014 14:50

Aziz Kocaoğlu, İzmir'in kentsel dönüşümünü anlattı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kentte yapılan kentsel dönüşüm ...

Bakan Bayraktar’dan kentsel dönüşüm ayrıntıları!
  • 16.04.2012 18:32

Bakan Bayraktar’dan kentsel dönüşüm ayrıntıları!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşüm yasasının son duru ...

İzmir'e ilk kazma vuruluyor!
  • 12.11.2011 17:05

İzmir'e ilk kazma vuruluyor!

Aziz Kocaoğlu, İzmir'de kentsel dönüşüm kapsamında atılacak adımları açıkladı. ...

Bakan Kurum ''İzmir'de 50 yıllık dönüşümü tamamlıyoruz''
  • 31.05.2021 09:43

Bakan Kurum ''İzmir'de 50 yıllık dönüşümü tamamlıyoruz''

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İzmir'de hayata geçirilen kentsel dönüşü ...

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nde dönüşüm tartışması
  • 30.11.2018 09:18

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nde dönüşüm tartışması

AK Parti Grup Başkanvekili Ali Kökoğuz, İzmir Büyükşehir Belediye'sinin meclis t ...