Ali Dumankaya: Kentsel dönüşüm için seferberlik ilan edilmeli!

Ali Dumankaya: Kentsel dönüşüm için seferberlik ilan edilmeli!

Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Ali Dumankaya, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın düzenlediği “Kentsel Dönüşümde Sektörler Buluşuyor” toplantısına konuşmacı olarak katıldı

 

Türkiye açısından büyük önem taşıyan ve önemli bir gündem maddesi olan kentsel dönüşüm ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kamu ve özel sektörden birçok önemli temsilciyi “Kentsel Dönüşümde Sektörler Buluşuyor” toplantısında bir araya getirdi. 29 Eylül Cumartesi günü İstanbul'da gerçekleştirilen toplantıya Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Ali Dumankaya da konuşmacı olarak katıldı. 
 
Ali Dumankaya toplantıdaki konuşmasına “Kentsel dönüşüm milli bir görev ve kutsal bir iştir. Bu anlamda seferberlik yapılması gerek. Hepimiz elimizi taşın altına koymalıyız” diyerek başladı. Ali Dumankaya sözlerine şöyle devam etti. “17 Ağustos 1999 depreminden bu yana önemli bir sürece tanık olduk. Bu süreç beraberinde, kentsel dönüşümde planlamanın ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Planlama ve aksiyon için en önemli nokta ise finansman. Kentsel dönüşüm için her yıl 42 milyar TL gerekiyor ve 20 yıllık dönüşüm sürecini planladığımızda 850 milyar TL'lik bir bütçe ortaya çıkıyor. Bu doğrultuda herkesin elini taşın altına koyması gerekiyor, özellikle finansman için bankacılık sektörüne büyük görev düşüyor” dedi.
 
İnşaat sektörünün çok fazla irdelendiğinin altını çizen Dumankaya şunları söyledi. “Maketten satış için çeşitli yasalar oluşturuldu, fakat maketten satış bizim elimizdeki en önemli finansman. Kentsel dönüşüm için planın gerekliliği yadsınamaz, tam bir seferberlik ve tanıtımla bu planı harekete geçirmeliyiz. 1 milyon adet ruhsatı alınmış konut var, gelin plan dahilinde bu konutları kentsel dönüşümün hizmetine sokalım. Kentsel dönüşümle birlikte çevreye duyarlı binalara teşviklerin önünü açalım. Bu konuda yeşil kredi uygulaması devreye alınsın ve BDDK ve bankalar bu konu üzerinde çalışmalar başlatsın. Yabancı finansman da çok önemli, bu konuda mutlaka çalışmalar yapılması gerekir” dedi. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Yarısı Bizden kararı Resmi Gazete’de yayımlandı
  • 20.10.2026 11:34

Yarısı Bizden kararı Resmi Gazete’de yayımlandı

İstanbul’da kentsel dönüşümü hızlandırmak için 22 Şubat 2024’te Cumhurbaşkanlığı ...

2 milyon 378 bin yapının dönüşümü tamamlandı
  • 13.10.2026 11:23

2 milyon 378 bin yapının dönüşümü tamamlandı

Bakan Kurum, Türkiye geneli ve İstanbul’daki kentsel dönüşüm rakamları hakkında ...

Maltepe’de çöken bina ve çevresine kentsel dönüşüm projesi geliyor
  • 12.10.2026 15:35

Maltepe’de çöken bina ve çevresine kentsel dönüşüm projesi geliyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Ömer Bulut, Maltepe'de, ...

Özelmacıklı: "Değişen nüfus yapısı konut üretiminde dikkate alınmalı"
  • 06.10.2026 11:27

Özelmacıklı: "Değişen nüfus yapısı konut üretiminde dikkate alınmalı"

Altın Emlak Global Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, Türkiye'nin ...

Bakan Kurum’dan dönüşüm çağrısı: “Bu tarihi imkandan faydalanın”
  • 18.09.2026 17:44

Bakan Kurum’dan dönüşüm çağrısı: “Bu tarihi imkandan faydalanın”

İstanbul'da kentsel dönüşüm kura çekim törenine katılan Çevre, Şehircilik ve İkl ...

İstanbul Avrupa Yakası’nda kentsel dönüşüm hareketi 210 bin aboneyi aştı
  • 03.09.2026 15:45

İstanbul Avrupa Yakası’nda kentsel dönüşüm hareketi 210 bin aboneyi aştı

CK Enerji Boğaziçi Elektrik’in “Gayrimenkulün Enerjisi” Raporu’na göre bu yılın ...