maritbet girişmaritbet
Yeni teşvik yasası Güneydoğu ve Doğu Anadolu'da OSB'lere yatırım talebini yükseltti!

Yeni teşvik yasası Güneydoğu ve Doğu Anadolu'da OSB'lere yatırım talebini yükseltti!

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, yeni teşvik yasasıyla birlikte özellikle Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerindeki OSB'lere yatırım talebinin arttığını bildirdi

 

Bakan Ergün, yasanın yürürlüğe girdiği 19 Haziran 2012 tarihinden bu yana Türkiye genelindeki OSB'lere gelen yatırım tutarının 25-30 milyar lira arasında olduğunu söyledi.
 
Organize Sanayi Bölgeleri'nin (OSB) mevcut durumunu ve teşvik yasasından sonra buralara gelen yatırım taleplerini değerlendiren Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Türkiye genelinde altyapısı tamamlanmış 147 OSB'de 41 bin 608 firmanın faaliyette bulunduğu bilgisini verdi. Üretimdeki tesislerde 1 milyon 200 bin kişinin istihdam edildiğini belirten Ergün, tüm işletmeler üretime geçtiğinde istihdamın 2 milyonu bulacağını bildirdi.
 
2012 yılı Yatırım Programı'nda yer alan 65 adet OSB projesinin altyapı ve arıtma tesisini kredilendirme konusunda çalışmaların sürdüğünü ifade eden Nihat Ergün, OSB'lerde 12 bine yakın parsele yatırımcı beklendiğini söyledi. Halen 11 binden fazla parselde inşaat sürdüğünü ve 6 bine yakın da proje aşamasında parsel bulunduğu bilgisini veren Ergün, OSB'lerin yönetim yapılarıyla, mevcut OSB'lerin doluluk oranlarını artırmayla, OSB'lerin demiryolu ve liman ağlarına entegrasyonuyla, eğitim sistemi ile olan ilişkileriyle ve ihtisas bölgelerinin sayısını artırmayla ilgili önemli çalışmalar yaptıklarını anlattı.
 
"999 parselin tahsisi iptal edildi"
OSB'lerdeki doluluk oranlarının arttırılması için bedelsiz ve indirimli arsa tahsisi dönemi başlatıldığına dikkat çeken Nihat Ergün, uzun zaman önce tahsis edilmiş ancak yatırıma başlanmamış arsaların da tahsislerinin iptal edilmeye başlandığını vurguladı. Kimsenin OSB'lerdeki arsalara ileride değerlenecek gayrimenkul muamelesi yapmaması gerektiğini ifade eden Ergün, bugüne kadar 256 OSB'de 999 parselin tahsisinin iptal edildiğin kaydetti.
 
Hükümet olarak yatırımların önündeki engelleri bertaraf etmeye çalıştıklarını ve yeni yatırımları kolaylaştıracak önlemler aldıklarını belirten Nihat Ergün, yerli ve yabancı yatırımcıların tereddüt etmeden yeni yatırım projelerini hayata geçirmelerini istedi.
 
25 milyar yatırım 70 bin istihdam
Doğu ve Güneydoğu Bölgesi'ndeki iller başta olmak üzere OSB'lerde ciddi sayıda yatırım talepleri olduğunun altını çizen Bakan Ergün, Diyarbakır OSB'de yer kalmadığını ve bu il dahil bir çok bölgede genişletme çalışmalarına başladığını söyledi.
 
Yeni teşvik sisteminin yürürlüğe girdiği 19 Haziran'dan bu yana Türkiye genelindeki OSB'lere bin 749 yatırım başvurusu geldiğini bildiren Nihat Ergün, 766 yatırım ile ilk sırada Güneydoğu Anadolu bölgesinin geldiğini söyledi. Doğu Anadolu Bölgesi'ne de 302 başvuru geldiğini bildiren Ergün, İç Anadolu Bölgesi'ne 310, Karadeniz'e 169, Ege'ye 140, Marmara Bölgesi'ne 42 ve Akdeniz Bölgesi'ne de 20 başvuru geldiğini belirtti.
 
Türkiye genelinde yatırım talebinde bulunan girişimcilerin 70 bin kişilik istihdam öngördüğünü anlatan Ergün, yatırımların toplam tutarının da 25-30 milyar lira arasında bulunduğunu dile getirdi.
 
Hüseyin GÖKÇE/Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

OSB'lerde güneş enerjisine dayalı tesislere ilişkin sınırlama kaldırıldı
  • 31.03.2022 11:15

OSB'lerde güneş enerjisine dayalı tesislere ilişkin sınırlama kaldırıldı

Organize sanayi bölgelerinde (OSB), "güneş enerjisine dayalı enerji üretim tesis ...

OSB’lerde değerleme kriterleri değişti!
  • 04.10.2021 10:29

OSB’lerde değerleme kriterleri değişti!

Türkiye’deki bütün OSB’lerde artık fabrikalarda müteşebbis heyetlerin belirlediğ ...

Bakan Karaismailoğlu: "Gebze OSB-Darıca Sahil Metro hattımız Marmaray'a da bağlanacak"
  • 14.06.2021 17:13

Bakan Karaismailoğlu: "Gebze OSB-Darıca Sahil Metro hattımız Marmaray'a da bağlanacak"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “Gebze OSB-Darıca Sahil Metro S ...

Demonte ahşap evler ilgi görüyor
  • 25.04.2021 12:28

Demonte ahşap evler ilgi görüyor

Samsun'un Havza ilçesindeki Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) "demonte ev" üreti ...

İstanbul’da iki yeni nesil OSB kurulması planı masaya geliyor
  • 29.06.2019 16:48

İstanbul’da iki yeni nesil OSB kurulması planı masaya geliyor

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İstanbul sanayicilerinin iki yakada yeni ...