maritbet girişmaritbet
Yeni Bir Çayırova'ya Doğru

Yeni Bir Çayırova'ya Doğru

2008 yılında ilçe olan Çayırova'nın Belediye Başkanı Ziyaettin Akbaş'ın vizyonu ile şekillenen ve 15 Nisan'da uzmanlar eşliğinde başlatılan ilçenin geleceğine yönelik olarak hazırlanan stratejik planlar 8 Kasım'da Yapı Kredi Bankacılık Üssü'nde düzenlenen sempozyumla geniş bir katılımcı topluluğu ile paylaşıldı



 
Kaynak: Gazeteparc / Ö.Duygu Çil


2008 yılında ilçe olan Çayırova'nın Belediye Başkanı Ziyaettin Akbaş'ın vizyonu ile şekillenen ve 15 Nisan'da uzmanlar eşliğinde başlatılan ilçenin geleceğine yönelik olarak hazırlanan stratejik planlar 8 Kasım'da Yapı Kredi Bankacılık Üssü'nde düzenlenen sempozyumla geniş bir katılımcı topluluğu ile paylaşıldı.
Çalıştaya Çayırova Belediye Başkanı Ziyaettin Akbaş, Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Çayırova Kaymakamı Abdullah Selim Parlar, İlçe Emniyet Müdürü Taşkın Tuncer, İlçe Mili Eğitim Müdürü Bekir Yümnü, şehir planlayıcı mimar ve mühendisler, sanayi kuruluşları temsilcileri, sivil toplum ve özel sektör kurumlarının temsilcileri katıldı.
Çayırova Nerede?
Yapı Kredi Bankacılık Üssü'nde gerçekleştirilen çalıştayda açılış konuşmasını yapan Kentsel Strateji Uzmanı A.Faruk Göksu, "Çayırova Nerede?" sorusuna yanıt arayarak çalışmalara başladıklarını belirtti.
Bu sorunun alt başlıklarının ise;
1- Kocaeli Metropol Alan Sınırı içinde mi?
2- İstanbul Metropol Alan Sınırı içinde mi?
3- Sınırlar ötesinde bir "Bölgesel Güç" mü? olarak detaylandırılabileceğini söyledi.
Geniş bir bakış açısından değerlendirildiğinde İstanbul - Kocaeli - Bursa altın üçgenleri içinde yer alan Çayırova'nın, daha dar anlamda büyük bir dönüşümün eşiğinde olan Kartal, Dilovası ve Yalova noktaları arasındaki bölgede yer aldığını dile getiren Göksu, ilçenin bir kent görünümünü alabilmesi ve kent olabilmesi için her alanda çalışmalar yapılması gerektiğini vurguladı.
Bankacılık, lojistik ve sanayi kuruluşlarının en yoğun şekilde yer aldığı Çayırova'nın şimdilerde 15 bin gelecekte ise 45 bin çalışan potansiyeli ile önem taşıdığının altını çizdi.
Yaşama ve çalışma alanlarını bir araya getirmenin dünyada yeni kent modelleri arasında bir trend olduğunu hatırlatan Göksu, Çayırova'da mavi/yeşil ve beyaz yakalı çalışanların yaşamlarının birbirine dokunur hale getirme gerekliliğinin önemine de değindi.
Yerel ve küresel güçler ile finans ve gayrimenkul alanlarının kesiştiği bir ilçe olarak gördüğünü söylediği Çayırova'nın 6K yaklaşımıyla geleceğinin şekillendirilmesinin mümkün olduğunu sözlerine ekledi. 6K yaklaşımının sadece Çayırova'da değil dünyanın her noktasında uygulanabileceğini belirten Faruk Göksu kimlik, kapasite, kalite, katılım, kaynak ve kurgu olarak başlıklandırılan yaklaşıma dair detaylar verdi.
Avrupa'nın Giriş Kapısı Çayırova
Çayırova ilçesini Avrupa ve İstanbul'un giriş kapısı olarak nitelendiren Çayırova Belediye Başkanı Ziyaettin Akbaş, ilçenin İstanbul'un baskısı altında olduğunu dile getirdi. Çayırova'yı yaşanır bir kent haline getirmek için çalışacaklarını söyleyen Akbaş, 8 aydır yapılan çalıştaydan sonra ilçenin kaderini şahıslara bırakmadan uzmanların bilgisi ile bilimsel bir şekilde şekillendirebileceklerini belirtti. İlçenin alyapı eksikliklerine değinen Belediye Başkanı özellikle kent meydanı yaratmak için çalışmalar yaptıklarını sözlerine ekledi.
Çayırova'lı Olmak... Ama Nasıl?
5 yıl içinde 50 bin nüfusa ulaşması beklenen Çayırova'nın şu anda özellikle bankacılık üssünde çalışanlar için yaşama alanı olarak tercih edilmemesinin nedenlerinin de tartışıldığı çalıştayda asayiş ve güvenliğin yeteri kadar sağlanmaması, sağlık - eğitim ve konut alanlarının yetersizliği gibi konular tartışıldı. İstanbul'dan bölgeye ulaşımın geliştirilmesi gerekliliğinin vurgulandığı çalıştayda, katılımcılar arasında yer alan Dumankaya Yönetim Kurulu Üyesi Ali Dumankaya ilçeye ait planlarda fazla sınırlandırılmalar olmasının kendilerinde yarattığı rahatsızlığı dile getirdi.
Çayırova'nın denize bağlantısının önemine de değinildiği çalıştayda Şekerpınar bölgesinin dikkate alınarak planlamalarının yapılmasının doğru olacağı konuşuldu.
Çayırova'da çalışanların kendilerini Çayırova'lı hissetmedikleri ancak bu aidiyet duygusunun yaratılması için yapılması gerekenler tartışıldı.
Çalıştayın son bölümünde Çayırova'nın geleceğinin stratejik planlamasında önemli olarak nitelendirilen 10 temel ilke belirlendi.
Toplantının kapanışında yeniden söz alan Kentsel Strateji Uzmanı A.Faruk Göksu, tüm konuşulan ve ortaya konuşan fikirlerin bölge halkı ile de paylaşılacağını söyleyerek bir aylık süre sonunda halkın görüşlerini alacakları bilgisini verdi.
 

 
 

  • Etiketler:

Yorum Yaz