maritbet girişmaritbet
Tunç Soyer'den İstanbullular'a öneri; Hemen buradan kaçın!

Tunç Soyer'den İstanbullular'a öneri; Hemen buradan kaçın!

Türkiye'de Cittaslow-Sakin Şehir hareketini başlatan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, İstanbullular'a şehirden kaçmalarını önerdi

İtalya'nın Toskana eyaletinin Chianti kentiyle başlayan ''Cittaslow (Sakin Şehir)'' hareketi, Türkiye'de Seferihisar Belediyesi öncülüğünde yayılıyor. Gökçeada, Akyaka, Taraklı, Yenipazar, Vize, Perşembe ve Yalvaç ile bu harekete katılan kent sayısı Türkiye'den 8'e ulaştı. Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesiyle KKTC'nin Yeniboğaziçi ve Lefke belediyeleri de bu harekete katılmak için girişimlerde bulundu.

Dünyada 19 ülkede 129 üyeye ulaşan harekete katılmak isteyen, nüfusu 50 bini geçmemiş kentlerden, altyapı, enerji ve çevre, tarım ve turizm faaliyetleri, kentsel yaşam kalitesi için politikalar, farkındalık ve eğitim politikaları başlıklarında, 70 kriterin en az yüzde 50'sini gerçekleştirmiş olması isteniyor.
 
Cittaslow Türkiye toplantısı için İstanbul'a gelen hareketin Türkiye'deki ''başkenti'' Seferihisar'ın Belediye Başkanı Tunç Soyer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Cittaslow'un'' bir turizm hareketi olarak değerlendirilmesinin yanlış olduğunu, hareketin çağdaş bir yerel kalkınma modeli olduğunu söyledi.
 
Türkiye'de harekete katılmak isteyen çok sayıda kent olduğunu ifade eden Soyer, ''Büyükşehirlerde yaşam sürdürülebilirliğini yitirdikçe, insanlara Cittaslow kentleri insanlara daha sempatik gelmeye devam edecek. Öyle görünüyor ki talep her geçen gün artacak. Son olarak Halfeti, KKTC'nin Yeniboğaziçi ve Lefke belediyelerinden talep geldi. Bir çok kent de dosya hazırlığı içinde'' ifadelerini kullandı.
 
''İstanbullular'a önerileriniz neler'' şeklindeki soru üzerine ise Tunç Soyer, ''İstanbul'dan kaçın. Ben şehrime canımı zor atıyorum. Gerçekten büyükşehirler sürdürülebilirliğini yitirmiş vaziyette. Telaşı, stresi, gürültüsü, kirliliği her şeyi... Allah sabır versin burada yaşayanlara'' ifadelerini kullandı.
 
''Cittaslow'' unvanı taşımak için nüfusun 50 binin altında olması şartının arandığını ve bu nedenle İstanbul'un ''Cittaslow'' olma şansının bulunmadığını ifade eden Tunç Soyer, şöyle konuştu:
 
''Cittaslow kriterleri, aslına tüm yerleşimlerde tatbik edilebilecek ve uygulanması gereken kriterler. Sadece bu unvanı taşımak için nüfus sınırı söz konusu. Doğal enerji kaynaklarının kentte daha çok kullanılması, motorlu araç trafiğinin hafifletilerek daha çok yaya ve bisikletli ulaşımın öne çıkarılması, gürültüyle ilgili, kirlilikle ilgili kriterler, çöplerin ayrıştırılarak toplanması gibi kriterler gibi çok sayıda kriterleri, İstanbul da İzmir de Ankara da önüne hedef olarak koyabilir. Getirilen çözümler sadece küçük yerleşimler için veya nüfusu 50 binin altındaki kentler içindeki çözümler için değil, dünyanın her yerinde uygulanan çözümler. Yaşanabilir kentler olması için İstanbullu yöneticilerin de Cittaslow kriterlerini gözden geçirmesinde fayda var.''
 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye'nin 4 bölgesindeki fay hatları!
  • 14.03.2024 14:45

Türkiye'nin 4 bölgesindeki fay hatları!

Marmara, Ege, Akdeniz ve İç Anadolu Bölgesi'nde bulunan fay hatları ve yüzey kır ...

Türkiye'de havacılığın 10 yıllık altın çağı!
  • 22.02.2024 16:55

Türkiye'de havacılığın 10 yıllık altın çağı!

Türk savunma sanayisi yaklaşık 10 yıllık dönemde 9 milli platformun ilk uçuşları ...

Kalkınma Yolu projesi bölge ülkelerini yakınlaştırmayı planlıyor
  • 09.02.2024 11:22

Kalkınma Yolu projesi bölge ülkelerini yakınlaştırmayı planlıyor

Kalkınma Yolu projesi Avrupa'dan Basra Körfezi'ne kadar geniş bir coğrafyada fay ...

2023 yılında meteorolojinin "en"leri bu bölgelerde kaydedildi!
  • 30.01.2024 16:24

2023 yılında meteorolojinin "en"leri bu bölgelerde kaydedildi!

2023'te en yüksek sıcaklık 49,5 derece ile Eskişehir'in Sarıcakaya ilçesinde, en ...

Türkiye FSRU tesisleriyle dünyada üçüncü sırada yer alıyor
  • 10.11.2023 13:51

Türkiye FSRU tesisleriyle dünyada üçüncü sırada yer alıyor

Türkiye, enerji arz güvenliğinde önemli rol oynayan 3 Yüzer Sıvılaştırılmış Doğa ...