maritbet girişmaritbet
Topkapı'ya müze başkanı İlber Ortaylı'dan sonra kim olacak?

Topkapı'ya müze başkanı İlber Ortaylı'dan sonra kim olacak?

Topkapı Müze Başkanlığı adaylığı için kamuoyunun yakından tanıdığı pek çok ismin adı geçiyor

Topkapı Sarayı Müze Başkanlığı görevi haziran ayı sonunda biten Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın yerine Kültür ve Turizm Bakanlığı yeni bir isim arayışına girdi. Müdürlük koltuğu da vekâleten yürütülen müzenin başkanlığı için Bakan Ertuğrul Günay bizzat ilgileniyor. 

Konya Mevlana Müzesi Müdürlüğü görevinden alınarak Topkapı Sarayı Müdürlüğü görevine getirilen Yusuf Benli'nin 3. Selim'e ait tahtı lojmanına taşıtmaya kalkmasıyla yaşanan skandal Kültür ve Turizm Bakanlığı 'nı zor duruma düşürmüştü. Bu nedenle yeni bir skandal yaşamak istemeyen bakanlık İlber Ortaylı yerine getirilecek isimde ince eleyip sık dokuyor. 
 
Bakan Günay, çift başlılık oluşturan müze başkanlığı statüsünün de kaldırılmasından yana. Bu nedenle Topkapı Sarayı'na aslında başkan değil müdür arıyor. Topkapı Sarayı'na büyük önem veren Bakan Günay, müze için yaptığı çalışmaların da heba olmasını istemiyor. Sur-ı Sultani Projesi'ne destek verecek bir müdür için de birebir görüşmelere dahil oluyor. 
 
Kültür ve Turizm Bakanlığı bu güne kadar pek çok isme teklif götürdü. Doç. Dr. Ahmet Turan Alkan, Prof. Dr. İskender Pala, Doç. Dr. Erhan Afyoncu, Doç. Dr. Mustafa Küçükaşçı, Prof. Dr. Gül İrepoğlu ve Doç. Dr. Haluk Dursun görüşülen isimler arasında. Ahmet Turan Alkan ve İskender Pala'nın teklifi nazikçe geri çevirdi. 
 
Görüşülen isimler 
 
İsmi en güçlü adaylar arasında aylar öncesinden konuşulan Erhan Afyoncu ise Türk Tarih Kurumu Başkanlığı görevine getirilince, bakanlığın planları suya düştü. Marmara Üniversitesi Tarih Bölümü'nde öğretim üyesi olan Mustafa Küçükaşçı da görüşme yapılan isimler arasında yer alıyor. 
 
Diğer yandan UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Gül İrepoğlu ile Bakan Günay müze başkanlığı için bir araya geldi. Görüşmeden olumlu ya da olumsuz henüz bir cevap çıkmadı. En güçlü aday olarak Ayasofya Müze Başkanı Haluk Dursun ön plana çıktı. Başkanlık görevini Ayasofya'da başarı ile yaklaşık 7 yıldır sürdüren Dursun, başkanlığa en yakın isim. Bakanlık yakından tanıdığı Dursun ile Ayasofya'daki görevinde sorun yaşamadı. Lakin Kültür ve Turizm Bakanlığı 'nın çift başlılık oluşturan Müze Başkanlığı sistemini lağvedip müdürlük olarak devam edilmesini istemesi en büyük sorun olarak duruyor. Dursun'un müze müdürlüğüne sıcak bakmadığı, başkanlık olarak devam ederse kabul edeceği belirtiliyor. 
 
Müze Başkanlık sistemi 2004'de gündeme geldi. 19 müze ‘Ulusal Müze' olarak belirlenmişti. Bu müzeler bir başkan ve ona bağlı iki müdürce idare edilecekti. 
 
Ayasofya'da kaldı 
 
Üçlü yapının başındaki başkan, her türlü işleyişinde koordinasyon görevini üstlenirken, ulusal ve uluslararası ilişkiler ile projelerin onaylanmasından sorumlu olacaktı. Ancak bu bir türlü gerçekleşmedi. Müze müdürü ve müze başkanı arasında sürekli yetki karmaşası yaşandı. Ortaylı'nın ayrılmasıyla başkanlık sistemi sadece Ayasofya'da kaldı.
 
ÖMER ERBİL / Vatan 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Gordion Antik Kenti, UNESCO Dünya Mirası Listesi yolunda!
  • 26.03.2022 17:42

Gordion Antik Kenti, UNESCO Dünya Mirası Listesi yolunda!

45. Dünya Mirası Komitesi Toplantısı'nda Gordion Antik Kenti'nin UNESCO Dünya Mi ...

Safranbolu UNESCO ile "dünya markası" oldu
  • 16.12.2021 16:46

Safranbolu UNESCO ile "dünya markası" oldu

Vali Fuat Gürel, "UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alması; bütün dünya ...

Tarihi Zeyrek Evleri'nde yenileme çalışmaları sürüyor
  • 16.09.2021 15:59

Tarihi Zeyrek Evleri'nde yenileme çalışmaları sürüyor

UNESCO tarafından Dünya Miras Listesi'ne alınan Zeyrek ve Cibali'deki sivil mima ...

Safranbolu'nun tarihi konakları salgın sürecinde nefes oldu
  • 06.01.2021 11:52

Safranbolu'nun tarihi konakları salgın sürecinde nefes oldu

Karabük'ün, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan tarihi yapılarıyla ünlü Saf ...

Göbeklitepe’de balon turizmi
  • 25.09.2020 14:14

Göbeklitepe’de balon turizmi

UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan ve "tarihin sıfır noktası" olarak nitel ...