Topbaş: Silueti bozana izin yok

Topbaş: Silueti bozana izin yok

İstanbul Büyükşehir Belediye Bakanı Kadir Topbaş, tarihi yarımadanın siluetini bozan inşaatların yüksekliklerine müdahale ettiklerini belirterek, "Bunun tekrarı olmayacak" dedi.

Başkan Topbaş, tarihi yarımadanın siluetini bozan Zeytinburnu'ndaki inşaatlarla ilgili bir soru üzerine de dijital ölçekte İstanbul'un maketini yaptırdıklarını ve bu maketle İstanbul'da nereye bir yapı yapılacaksa o maketten faydalanılacağını söyledi.

Topbaş, "Bu arada o maket yapılıncaya kadar İstanbul'un topografik yükseltilerini çıkardık. Hangi yapı nereye kaç metre yükseklikte gelebilir ve çevresel etkiler ne olabilir, şu anda biz onu koyduk ve bundan böyle daha önce yapılmış yanlışların tekrarı olmayacak. Önümüzdeki ocak ayında imar yönetmeliğindeki bir değişiklikle bazı şeylerde yeni düzenlemeler getiriyoruz. Meslektaşlarımın projelerinde ve yapımcı firmaların bu hassasiyeti göstermelerini özellikle diliyorum. Bu yanlışlar tekrar edilmeyecek. Zeytinburnu'ndaki yapı alanında daha önce bununla birlikte 9 tane plan yapılmış. 9 tane ayrı ayrı lokal planlar var. Bunlardan 7 tanesini Turizm Bakanlığı plan yapma yetkisiyle değişik zamanlarda yapmış. Bir tanesini Bayındırlık Bakanlığı, bir tanesini de belediyemiz yapmış. Bunu yaparken belediyemiz daha önceki yapılan planların verdiği değerleri dikkate alarak aynı ölçüde planlama değerlendirmesi yaptı. Orada bir yanlışlık sistemi çıkmış. Şu anda Turizm Bakanlığı'nın yaptığı planları da diğerlerini de görüşerek yapı yükseklikleri üzerine müdahale ediyoruz. Yani istiyoruz ki tarihi yarımadanın gravürlerde gördüğümüz siluetini etkileyecek hiçbir yapı arkaya düşmesin" dedi.

Tarihi yarımadanın siluetini bozan bu inşaatların bazı noktalardan görülebildiğini belirten Topbaş, "Her yerden görülmüyor. Bunun tekrarı olmayacak. Kabul edilecek doğru bir şey değil. Hiçbir noktadan görülmemeli. Bir hata tekrarını yaptırmayacağız. Bazı yerlerde kotlar düşürülmekte. Bunun tekrarı olmayacak" şeklinde konuştu.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Güral Seramik yeni tasarımlarını Unicera’da sektörle buluşturacak
  • 28.10.2026 15:54

Güral Seramik yeni tasarımlarını Unicera’da sektörle buluşturacak

Güral Seramik, 2-6 Kasım tarihlerinde İstanbul’da düzenlenecek Unicera 2026 ...

Yarısı Bizden kararı Resmi Gazete’de yayımlandı
  • 20.10.2026 11:34

Yarısı Bizden kararı Resmi Gazete’de yayımlandı

İstanbul’da kentsel dönüşümü hızlandırmak için 22 Şubat 2024’te Cumhurbaşkanlığı ...

Bakan Kurum: “Hasar tespitleri hafta sonu itibariyle tamamlamayı hedefliyoruz”
  • 16.10.2026 11:54

Bakan Kurum: “Hasar tespitleri hafta sonu itibariyle tamamlamayı hedefliyoruz”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sel felaketinin yaşan ...

Ege Yapı'dan Bahçeada’da finansman fırsatı
  • 15.10.2026 10:27

Ege Yapı'dan Bahçeada’da finansman fırsatı

Ege Yapı, 699 bin TL'den başlayan peşinat ve 69 bin TL'den başlayan aylık taksit ...

2 milyon 378 bin yapının dönüşümü tamamlandı
  • 13.10.2026 11:23

2 milyon 378 bin yapının dönüşümü tamamlandı

Bakan Kurum, Türkiye geneli ve İstanbul’daki kentsel dönüşüm rakamları hakkında ...

Maltepe’de çöken bina ve çevresine kentsel dönüşüm projesi geliyor
  • 12.10.2026 15:35

Maltepe’de çöken bina ve çevresine kentsel dönüşüm projesi geliyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Ömer Bulut, Maltepe'de, ...