Silüetin korunması Bakanlığa bağlı

Silüetin korunması Bakanlığa bağlı

İstanbul’un yüzlerce yıllık silueti için büyükşehir belediyesi bir çözüm bulamadı. Ancak Bakanlık devreye girerse İstanbul’un tarihi görüntüsü eski haline dönebilecek.

Zeytinburnu'nda 155 metrelik gökdelenin bozduğu İstanbul'un yüzlerce yıllık silueti için büyükşehir belediyesi bir çözüm bulamadı.

Ancak 2008 yılında ‘sur tecrid bandın'nın genişletilmesiyle birlikte proje alanının Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yetki alanına girdiği ortaya çıktı. Bakanlık devreye girerse İstanbul'un tarihi görüntüsü eski haline dönebilecek. Mensucat Santral'in, Kazlıçeşme'de denize 200 metre mesafedeki 28 bin metrekarelik arazisi, 2007 yılında TMSF tarafından 45 milyon dolara satıldı. Arsayı satın alan Mesut Toprak, önce imar planı değişikliği yaptı ve gökdelen dikmek için yasal zemini hazırladı. Şimdi biri 155 metre yükseklikte olmak üzere 3 gökdelenin inşaatı devam ediyor. Ancak inşaat ilerledikçe gökdelenler İstanbul siluetini etkilemeye başladı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, inşaatın ruhsatı olduğu ve yasal zeminde sorunu olmadığı için inşaatı durduramıyor. Bu noktada tek yetkili Turizm ve Kültür Bakanlığı. Çünkü 2008 yılında Tarihi Yarımada'daki surlarla ile ilgili yapılan bir tespitte söz konusu alan “Alan Yönetimine' alındı. Bakanlığın devreye girmesi durumunda inşaat durdurulabilecek. Bu çözümsüzlük içinde büyükşehir belediyesi ile inşaat firması arasında çözüm için görüşmeler yapıldığı da söyleniyor.

1985 yılında tarihi sur ve Tapkapı Sarayı ile çevresinin korunması için bir alan oluşturuldu. Yapılan değişikliklerden sonra 2008 yılında sur tecrid bandının genişletilmesine karar verildi. Yeni oluşturulan haritada mavi çizgilerin hemen üstüne sarı çizgili yeni alanlar eklendi. Buna ise ‘Karasurları yönünde tespit edilen tampon bölge sınırı' ifadesi kullanıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi kentin siluetini korumak için çalışma başlattı. 13 Ekim'de ise İBB Meclisi, siluetin korunmasına yönelik yeni bir plan oluşturulmasını karara bağladı. İBB tarafından yapılan yeni çalışmada, İstanbul'un başta Tarihi Yarımada olmak üzere, Üsküdar'dan Avcılara kadar uzanan hat koruma altına alınacak. Bu alanlar havadan 3 boyutlu olarak görüntülenecek. İstanbul Siluet Ana Planı'na göre Tarihi Yarımada, Boğaziçi, Üsküdar, Haliç, Haydarpaşa, Moda, Adalar ve Büyükçekmece ile Küçükçekmece Gölleri ile Marmara Denizi'nin göründüğü bölgeler koruma altına alınacak ve 3 boyutlu olarak havadan görüntülenecek. Ortaya çıkan simülasyon ile yeni binanın durumu belli olacak. Testi geçemeyen binalara izin verilmeyecek.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Ruby+ banyo tasarımında yeni bir ifade alanı açıyor
  • 05.11.2026 11:16

Ruby+ banyo tasarımında yeni bir ifade alanı açıyor

Ruby+, seramik, armatür ve banyo mobilyalarını buluşturan bütünsel tasarım yakla ...

Güral Seramik yeni tasarımlarını Unicera’da sektörle buluşturacak
  • 28.10.2026 15:54

Güral Seramik yeni tasarımlarını Unicera’da sektörle buluşturacak

Güral Seramik, 2-6 Kasım tarihlerinde İstanbul’da düzenlenecek Unicera 2026 ...

Yarısı Bizden kararı Resmi Gazete’de yayımlandı
  • 20.10.2026 11:34

Yarısı Bizden kararı Resmi Gazete’de yayımlandı

İstanbul’da kentsel dönüşümü hızlandırmak için 22 Şubat 2024’te Cumhurbaşkanlığı ...

Bakan Kurum: “Hasar tespitleri hafta sonu itibariyle tamamlamayı hedefliyoruz”
  • 16.10.2026 11:54

Bakan Kurum: “Hasar tespitleri hafta sonu itibariyle tamamlamayı hedefliyoruz”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sel felaketinin yaşan ...

Ege Yapı'dan Bahçeada’da finansman fırsatı
  • 15.10.2026 10:27

Ege Yapı'dan Bahçeada’da finansman fırsatı

Ege Yapı, 699 bin TL'den başlayan peşinat ve 69 bin TL'den başlayan aylık taksit ...

2 milyon 378 bin yapının dönüşümü tamamlandı
  • 13.10.2026 11:23

2 milyon 378 bin yapının dönüşümü tamamlandı

Bakan Kurum, Türkiye geneli ve İstanbul’daki kentsel dönüşüm rakamları hakkında ...