maritbet girişmaritbet
Recep Tayyip Erdoğan: Taksim’e de Çamlıca’ya da cami yapılacak!

Recep Tayyip Erdoğan: Taksim’e de Çamlıca’ya da cami yapılacak!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul’un önemli merkezi Taksim’e de, yeni projesiyle gündeme gelen Çamlıca’ya da cami yapılacağını söyledi

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'un önemli merkezi Taksim'e de, yeni projesiyle gündeme gelen Çamlıca'ya da cami yapılacağını söyledi. Taksim'deki Cami'nin İstiklal Caddesi'nin Meydan'daki ucunda bulunan ve Tarihi Su Maksemi'nin arkasında kalan alana cami yapılacağını ifade eden Başbakan Erdoğan, Çamlıca'ya yapılacak camiye karşı çıkanların da yalan yanlış bilgilerle kamuoyunu yanıltmaya çalıştığını kaydetti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İspanya seyahatinin gidişinde uçakta önemli açıklamalarda bulundu. Aralarında Haber Müdürümüz İbrahim Acar'ın da bulunduğu gazetecilerle sohbet eden Başbakan Erdoğan, Taksim ve Çamlıcaya Cami, darbe araştırma komisyonuna gönderdiği cevaplar, Dolmabahçe görüşmesi ile Mısır'da yaşanan gelişmeler ve Gazze'ye ne zaman gideceği gibi konularda önemil açıklamalarda bulundu. İşte Erdoğan'ın sohbetinden önemli satırbaşları...

Uçağa binmeden önce teslim ettik. Gerçi bazı cevaplarım sizi tatmin etmeyecektir. Mesela Dolmabahçe filan. Bizim için rutin bir görüşmeydi. Başbakanlığım süresince yaptığım çok sayıda görüşmeden biriydi. 27 Nisan sonrası İstanbul'da idim. Rutin görüşmemizi yapmak için İstanbul'a çağırdım ve çalışma ofisimde rutin görüşmemizi yaptık. O görüşmenin orda yapılmış olması önemliydi. Sadece o değil bir çok görüşme benimle birlikte mezara gidecek. Anlamadığım şey şu; başbakanlık binasında yaptığımız görüşmelerin içeriğini soruyorlar. Diğer görüşmelerin içeriğini açıklıyor muyum ki bunu açıklayayım? Anılarımı yazıyorum. Ama anılarımda, günlüğümde Dolmabahçe olmayacak kamuoyuyla paylaşmadığım diğer görüşmeler de olmayacak.

ÇAMLICA'YA CAMİ

90'ı aşkın proje yarıştı. Avrupa da binaya bakınca bu Katedral bu kilise diyebiliyorsunuz Biz de baktığımızda bu cami diyebilmeliyiz. Klasikten moderne çok ilginç adaylar da vardı. Modern çizgi adına çok garip projeler de vardı. Cami mimarisi özellikli bir konu. Eseri gördüğünüzde ‘evet bu bir ibadethanedir, camidir' diyebilmeniz lazım. Yarışma'nın süresi kısa değildi. Cami mimarisinde Müslüman olmayanların o ruhu yakalaması zor. Mimarın, neyi niye yaptığını ortaya koyması, anlatması lazım. Sinan böyle baktığı için 600ü aşkın eser bıraktı. Batının ruh dünyasın da bize ait bazı kültürler yok. Dolayısıyla caminin ruhunu vermeleri çok kolay değil.

İKİNCİ İLAN EDİLEN PROJE İÇİNİZE SİNDİ Mİ?

Evet sindi. Ayrıca juride olsam ikinci seçmezdim. Ayrıca neden birinci seçmeyip spekülasyonlara yol açıyorsun? Kültür merkezleriyle, seminer ve sergi salonlarıyla, etrafıyla bütün bir proje. Belki şimdi maketleriyle çok anlaşılmıyor. Ama bittiği zaman güzel olacak emin olun. Mesela şimdi Marmara İlahiyat fakültesi camiinde de tartışma çıkıyor. Tek kubbede çok büyük bir cami olacak. Modern ile klasiği bütünleştirmiş, iki minare de lafzatullah var. Mimar nedenini açıklıyor. Otoparklarıyla sergi salonlarıyla bütün bir proje. Altında dükkan olmamalı. Zaten camilerin altında sağında solunda bu tip ticari yerler de olmamalı. Ben bu tip projelere temelden karşıyım. Cami projesinin tartışmasına eyvallah. Tartışılsın. Ama birçok eleştiri bilmeden yapılıyor. Neymiş orası meskun mahal değilmiş? Gidip baktın mı? Yok yeşil alan zarar görecekmiş. Orada yeşil alan zaten yok ki. Ayrıca oradaki tüm antenleri toplayıp tek kulede Küçük Çamlıca'ya taşıyoruz. İhalesini yıl sonuna kadar yapmayı düşünüyoruz.

TAKSİM'E CAMİ NEREYE YAPILACAK?

Evet yapılacak. Şimdi ki mescidin yerinde, etrafında birkaç bina daha var. Onların orası bir ada. Maksem'in arkası. Birkaç parsel kamulaştırılarak orada ihtiyaca gerçek manada cevap verebilecek bir cami yapılacak.

Haber Vaktim

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çamlıca Camisi'nde incelemelerde bulundu
  • 07.08.2018 16:33

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çamlıca Camisi'nde incelemelerde bulundu

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, inşaat çalışmalarında sona yaklaşıla ...

Taksim Camisi'nin minaresi yükseliyor
  • 19.07.2018 14:01

Taksim Camisi'nin minaresi yükseliyor

Taksim'de temeli geçen yıl atılan Taksim Camisi'nin birinci minaresi yükseliyor. ...

Taksim Camisi Art Deco mimari ile inşa edilecek
  • 08.02.2017 08:12

Taksim Camisi Art Deco mimari ile inşa edilecek

Yüksek Mimar Şefik Birkiye ve Dr. Mimar Selim Dalaman Taksim'e yapılacak cami pr ...

Taksim Camisi'ne onay geldi
  • 06.02.2017 15:30

Taksim Camisi'ne onay geldi

Yapım tartışmaları 49 yıldır devam eden Taksim Camii onayı, İstanbul 2 Numaralı ...