maritbet girişmaritbet
Recep Altepe’ye kültürel mirasa katkı nişanı

Recep Altepe’ye kültürel mirasa katkı nişanı

‘Türk Dünyası’nın Kültürel Mirası ve Müzeler’ konulu uluslararası forum, Ördekli Kültür Merkezi’nde yapılan açılış töreniyle başladı

Forum, Türk dilinin konuşulduğu ve Türk kültürünün yaşandığı ülkelerdeki kültürel mirasın tüm yönleriyle geleceğe taşınmasını hedefliyor.

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) ve TBMM Genel Sekreter Yardımcılığı (Milli Saraylar) desteğiyle gerçekleştirilen ‘Türk Dünyası'nın Kültürel Mirası ve Müzeler' konulu uluslararası forum, Ördekli Kültür Merkezi'nde yapılan açılış töreniyle başladı. Türk dilinin konuşulduğu ve Türk kültürünün yaşandığı ülkelerdeki kültürel mirasın tüm yönleriyle geleceğe taşınmasını hedefleyen uluslararası forum, 12 ülkeden çok müzeciyi Bursa'da bir araya getirdi.

“Bursa, canlı bir müze kenttir”

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, organizasyonun açılışında yaptığı konuşmada, Bursa'nın Türk kültürüne verdiği öneme dikkati çekti. Başkan Altepe, Bursa'da Büyükşehir Belediyesi'nin kente değer katan mirası öne çıkardığını vurgulayarak, “Bursa, Türk kültürünün gözler önüne serildiği, canlı bir müze kent. Bu kültürel mirası tüm değerleriyle geleceğe taşıyoruz” dedi.

Başkan Altepe, Bursa'nın İpek yolu ve baharat yollarının kesişme noktasında olduğunu hatırlatarak, “Medeniyetlerin buluşma ve kaynaşma noktası olan Anadolu coğrafyasının her adımında bir tarih yatar. Bu topraklar adeta insanlık tarihinin en önemli kısmını taşımaktadır. Biz doğu ile batı arasındaki en hayati köprülerden biriyiz. Ülkemizin geleceğe yön veren ender ülkeler arasında yer almasının sırrı da budur” diye konuştu.

Geleneksel birikimini evrensel konuma taşıyabilen ender ülkelerden biri olan Türkiye'de bu değerlerin insanlığın ortak kullanımına sunulduğunu belirten Altepe, “Dünya'nın yarınlarına katkıda bulunuyoruz. Bu yüzden müzelerimiz adeta insanlığın belleği konumundadır. Müzeler sadece sergilerden ibaret değil, geçmişin ve geleceğin bugünde buluşma noktasıdır. Edebiyata, sanata, bilime, teknolojiye kısaca hayatın her alanında ışık tutan müzeler bakımından Türkiye, dünyanın önemli ‘müze ülke'lerinden biri, Bursa da Türkiye'nin bir açık hava müzesidir” şeklinde konuştu.

Müzelere ilgi yoğun

Başkan Altepe, 8500 yıla uzanan arkeolojik bulguları ve şehir merkezinin 3500 yıllık geçmişiyle kentin farklı medeniyetlere ev sahipliği yaptığını hatırlatarak, “Bursa'da son yıllarda hayata geçirilen müzecilik projeleri ile modern müzecilik anlayışının öncü uygulamaları gerçekleştirilmeye başlandı. Bursa'da son 4 yılda, Merinos Tekstil Sanayi Müzesi, İpek Müzesi, Enerji Müzesi, Kılıç Kalkan Müzesi, Bilim Teknoloji Merkezi'ni Bursa'ya kazandırdık. Bu uygulamalar ile Bursa müzelerinin yalnızca seyredilen değil, paylaşılan, öğrenmeye ve halkın katılımına açık kurumlar olması amaçlandı. Toplumla birlikte yaşamayı, düşünmeyi, üretmeyi ilke haline getiren Bursa müzelerine halkın ilgisi de oldukça yoğun oldu ve bu müzelerin yıllık ortalama ziyaretçi sayısı yüz binleri buldu” dedi.

‘Türk Dünyası Müzeler Birliği'nin temelleri atılıyor

Bursa'da halen 7 müzenin hazırlığının sürdüğünü de hatırlatan Başkan Altepe, TÜRKSOY'un, Kazakistan ve Kırgızistan'da düzenlediği müzecilik ve kültürel zenginlik konulu toplantıda ‘Türk Dünyası Müzeler Birliği'nin kurulması fikrinin ortaya çıktığını belirterek, “Bugünkü buluşmanın amacı; Türk dilini konuşan ülkeler ve halklarla başta  ortak olan tarih, kültür ve dil olmak üzere müzeler konusunda çalışmalar yapılması işbirliğinin geliştirilmesi, Türk dilini konuşan ülkeler ve akraba halklar arasında sanatsal işbirliği ve eğitimler gerçekleştirilmesi, müzelerle kültür  öncelikli projelerin gerçekleştirilmesinde işbirliği yapılması, dünyada önemli bir yere sahip müzeciliğin gelişen ve değişen şartlara göre Türk dünyası ve akraba halklar arasında geliştirilmesi için ortak projeler yürütülmesi, müzecilik konusunda bilgi ve deneyim paylaşımı odaklı gerekli programlar ve organizasyonlar yapılması, söz konusu  ülkeler ve bölgelerde yer alan  müzeler arasında kültürel zenginliğin tanıtımı ve gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla işbirliği ağı oluşturulmasıdır” diye konuştu.

Başkan Altepe, programın 3 gün süreceğini belirterek, toplantılarda Türk Dünyası Müzeler Birliği'nin kuruluş aşamasının da büyük ölçüde tamamlanacağına inandığını ifade ederek, “Türk dünyası müzeciler buluşması, insanlığın ortak mirasını kalıcı kılma bağlamında atılan önemli bir adımdır. Bursa olarak bu buluşmaya destek vermenin hazzını yaşıyoruz” dedi.

TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Doç. Dr. Fırat Purtaş, konuşmasında, ‘Türk Dünyası'nın UNESCO'su' olarak adlandırılan TÜRKSOY'un kuruluşunun 20. yılında olduğunu ifade etti. Purtaş, Türkiye'de ilk kez bu çapta düzenlenen organizasyonun Türk dilini konuşan farklı ülkelerdeki müzeciler arasında bilgi ve deneyim paylaşımına sahne olacağını belirterek, “Müzecilik alanındaki yeniliklerin burada paylaşılacak olması çok sevindirici. Bizler, kültür, sanat, sosyal gibi tüm konularla ilgili çalışmalarla Türk halkları arasındaki gönül bağlarını güçlendirmeyi hedefliyoruz. Bu program da TÜRKSOY'un 20. kuruluş yılı kutlamaları kapsamında gerçekleştiriliyor. Bu girişim, Türk dünyasının ICOM'unu oluşturuyor diye düşünüyoruz” dedi.

TÜRKSOY'dan Başkan Altepe'ye teşekkür nişanı

Kültürlerin canlı organizmalar olduğuna dikkati çeken Purtaş, “Kültürlerimiz de doğuyor, büyüyor. Kültürlerin beslenmeye ihtiyacı var ve en önemli gıdası da başka kültürlerle iletişim ve etkileşimdir. Kültür alışverişi çok önemli bir olgudur. Kültürel zenginliklerimizi artırmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

TÜRKSOY'un Türk kültürü için kalbi atan önemli kültür insanlarına teşekkür nişanesi verdiğini söyleyen Purtaş, Bursa'daki zengin kültürel mirası yaşatmak adına önemli çalışmalar gerçekleştirdiğinden dolayı Başkan Altepe'ye ‘TÜRKSOY 20. Yıl Madalyası'nı takdim ederek, plaket verdi.

“Marifet iltifata tabidir”

Azerbaycan, Başkurdistan, Moldova, Hakasya, Kazakistan, KKTC, Kırgizistan, Kırım, Moğolistan, Özbekistan, Rusya, Saha-Yakut, Tacikistan, Tataristan, Tuva, Türkmenistan'dan müzecileri bir araya getiren forumda konuşan Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Zülküf Yılmaz da “Marifet iltifata tabidir” diyerek, ödülden dolayı ve kente kattığı değerlerden dolayı Başkan Altepe'yi tebrik etti. Yılmaz, Bursa'da müzeciliğe büyük önem verildiğini vurgulayarak, Enerji Müzesi'nin de sertifikasının onaylandığını müjdeledi. Yılmaz, Bursa'nın tarihine sahip çıkan bir kent olduğunu ifade ederek, “Müzeler, hafıza merkezleridir. Toplumun geçmişiyle geleceğini bugüne taşıyan merkezler, toplumların gelişiminde de kültürel hafıza görevini üstlenirler” dedi.

Bursa Vali Yardımcısı Samet Ercoşkun da Bursa'da tarihi mirasa ciddi önem verildiğinin altını çizerek, bu konuda Büyükşehir Belediyesi'nin önemli gayretleri olduğuna işaret etti. Ercoşkun, Bursa'nın değerlerinin kenti geleceğe taşıyacağını belirterek, “Kültürel mirası geleceğe taşıma noktasında, tarihi aynası müzelere sahip çıkmak, insanlığa sahip çıkmaktır. Bu forumun ülkeler arasında kalıcı birlikteliğe hizmet ettiğine inanıyorum” diyerek Bursa'da biz kardeş şehirler müzesi kurulması önerisinde bulundu.

Konuşmaların ardından Başkan Altepe, Kazakistan Eski Kültür Bakanı ve Kazakistan Milli Müzesi Müdürü Darhan Mınbay'a da TÜRKSOY'un 20. Yıl Madalyası'nı verdi.

Daha sonra, Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Danışmanı ve Bursa Kent Müzesi Koordinatörü Ahmet Erdönmez'in başkanlığındaki ilk oturum gerçekleştirildi. Oturumda, Kültür Bakanlığı Müzeler Dairesi Başkanı Mustafa Yaşar Güneş, ‘Türkiye Müzeciliği' konusunda detaylı bilgiler verdi. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Emlak Katılım, 5 yeni şube daha açtı
  • 09.05.2024 11:07

Emlak Katılım, 5 yeni şube daha açtı

Emlak Katılım, Bursa'da Demirtaş, İstanbul'da Tuzla Sanayi, Bayrampaşa, Beylikdü ...

Uludağ'ın kıvrımlı yolları her mevsim çok güzel!
  • 24.04.2024 12:43

Uludağ'ın kıvrımlı yolları her mevsim çok güzel!

Türkiye'nin önemli kış turizmi merkezlerinden Uludağ, her mevsim ayrı güzelliğe ...

İstanbul, yabancı ziyaretçi rekorunu yeniledi!
  • 14.02.2024 10:19

İstanbul, yabancı ziyaretçi rekorunu yeniledi!

Kültür ve Turizm Bakanlığının internet adresinde yayımladığı verilere göre, İsta ...

Turizm amaçlı kiralamaları içeren kanun teklifi TBMM'de!
  • 11.10.2023 09:56

Turizm amaçlı kiralamaları içeren kanun teklifi TBMM'de!

Yeni kanun teklifine göre konutların turizm amaçlı kiralanabilmesi için izin bel ...

Bakan Ersoy, Hatay'daki tarihi yapılarla ilgili yapılacak çalışmaları anlattı
  • 04.08.2023 18:28

Bakan Ersoy, Hatay'daki tarihi yapılarla ilgili yapılacak çalışmaları anlattı

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Hatay Afet Koordinasyon Merkezi'nde d ...

Kız Kulesi mayıs ayında açılıyor
  • 06.04.2023 13:24

Kız Kulesi mayıs ayında açılıyor

İstanbul Boğazı'nın simge yapılarından Kız Kulesi, restorasyon çalışmalarının ar ...