maritbet girişmaritbet
Mardin'de sirk sanatçıları tarihi sokakları renklendirecek!

Mardin'de sirk sanatçıları tarihi sokakları renklendirecek!

İM Uluslararası Sosyal Sirk Festivali kapsamında Mardin'in tarihi sokaklarında 13 farklı ülkeden akrobat, jonglör, pandomim, ateş cambazı, palyaço, tahta bacaklardan oluşan 70 sirk sanatçısı gösteri düzenleyecek

Mardin'in tarihi sokak ve çarşıları İM Uluslararası Sosyal Sirk Festivali kapsamında sirk sanatçılarının gösterileriyle renklenecek.

Her Yerde Sanat Derneği tarafından AB Bakanlığı, Mardin Valiliği, ABD Adana Büyükelçiliği ve Mardin Sinema Derneği'nin desteğiyle düzenlenen festival boyunca kentin tarihi sokaklarında 13 farklı ülkeden akrobat, jonglör, pandomim, ateş cambazı, palyaço, tahta bacaklardan oluşan 70 sirk sanatçısı gösteri düzenleyecek. 

Festival Koordinatörü Pınar Demiral, AA muhabirine, 20-30 Eylül tarihlerindeki festival kapsamında Mardin'in otantik sokaklarında gösteriler düzenleyeceklerini kaydetti.

Sosyal sirkin, dezavantajlı bölgelerde risk altındaki çocuklar ve gençler için çok iyi bir pedagojik araç olduğunu vurgulayan Demiral şöyle konuştu:

"Bugün Türkiye'de fazla yaygın olmasa da Avrupa'da özellikle Amerika'da çok yaygın bir yöntem. Mardin'in genç ve çocuk nüfusunun fazla buna karşın sosyal imkanların kısıtlı olması nedeniyle burada böyle bir festival düzenlemek üzere yola çıktık. İlk olarak 2011 yılında başladık. 2012 yılında yaptık. Şimdi ise uluslararası bir festivale dönüştürerek devam ediyoruz. Sanatçılarımız gerçekten profesyonel. Hem eğitim verme kaliteleri hem de gösteri kaliteleri biraz daha yüksek olacak." 

Festival çocukları bir araya getirecek

Sirk gösterilerinin tarihi sokaklarda yapılacağına dikkati çeken Demiral, festivale katılacakların bu nedenle unutulmayacak manzaralara şahit olacaklarını söyledi. Demiral, etkinliklerle binlerce genç ve çocukla buluşmayı hedeflediklerini ifade ederek okullarda atölye çalışmaları yapacaklarını söyledi.

Demiral şöyle konuştu:

"Mardin'in inanılmaz bir atmosferi var. Bu kadar tarihi ve turistik bir yerde maalesef bütün çocuk ve gençleri bir araya getiren aktivite yok. Çok güzel festival ve etkinlikler yapılıyor ama ilçelere, köylere, mahalle aralarına çok fazla gidilmiyor. Bu etkinlikler çocukların ulaşamayacağı yerlerde oluyor. Bu festivalle biz çocukların olduğu yerlere gitmek istiyoruz. Çocukları alanlarda birleştirerek farklı etkinlikleri izleyerek farklı düşünmelerine olanak sağlamak istiyoruz. Bu festival yurt dışından gelen arkadaşlarımız için de çok önemli. Mardin'den çok etkileniyorlar. Farklı fikirler akıllara geliyor, damlardan atlama, dar sokaklarda, abbaralarda yapılan etkinlikler ile Mardin'in o ruhunu kullanarak festivale entegre ediyorlar."  

Demiral, yapılan etkinliklerin uzun soluklu olmasını planladıklarını bu şekilde çocukların gelişmesine olanak sağlamak istediklerini kaydetti.

Etkinliklere Suriyeli çocuklar da katılacak

Suriye'de yaşanan olaylar nedeniyle yabancı sanatçıların özellikle bölgeye gelmek istediklerini belirten Demiral, etkinliklere Suriyeli çocukları da dahil ederek onların da sosyal yaşamlarına katkıda bulunmak istediklerini söyledi.

 Demiral sözlerini şöyle sürdürdü:

"Belçika, İtalya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Finlandiya, Ermenistan, Ukranya, Arnavutluk, Bulgaristan, İtalya, Almanya, Amerika ve Türkiye'den 70 sanatçıyı ağırlayacağız. Suriye'de yaşanan gelişmeler üzerine arkadaşlarımızla görüştük. Yüzde 95'i özellikle böyle bir olay için gelmek istiyor. Sosyal sirk olduğu için bu gibi bölgelerde çalışmak istiyorlar. ABD'den 5 sanatçımız geliyor. Sanatçılarla iletişime geçtiğimizde bize verdikleri cevap 'Biz böyle bir olay olsa, kendi devletimiz bize oraya gitmeyin dese de özellikle gitmeyi istiyoruz'. Dolayısıyla festival bu yaşanan olaylardan etkilenmiyor. Aksine sanatçılar Suriyeli çocuklarla buluşmak için festivale katkıda bulunmak istiyorlar"

Heryerde Sanat Derneği üyesi Polonya asıllı Aleksandra Miciak ise festival hazırlıklarını sürdüren Türkiye'deki arkadaşlarına destek için Mardin'e geldiğini söyledi.

Mardinlilerin ilgisini çekecek bir festival olacağına inandıklarını kaydeden Miciak "Gönüllü olarak ben de gelip onlara destek olmak istedim. Ayrıca festivale katılan yabancı sanatçılar için de böyle bir atmosferde festival yapmak etkileyici olacak. Umarım bu festival büyüyerek devam eder. Festivalin sosyal yanı önemli. Festivalle daha fazla insana ulaşmayı arzu ediyoruz" diye konuştu.

Halil İbrahim Sincar, Erdem Gültekin/AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Mardin'in tarihi dokusu betonarme yapılardan arındırılıyor
  • 21.04.2022 14:55

Mardin'in tarihi dokusu betonarme yapılardan arındırılıyor

Mardin'in tarihi dokusunun ortaya çıkarılması için betonarme binaların yıkımı de ...

Mardin'in 6 ilçesine Millet Bahçesi yapılacak
  • 10.07.2021 17:32

Mardin'in 6 ilçesine Millet Bahçesi yapılacak

Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mahmut Demirtaş, Mardin'in 6 ...

Tarihi kent Mardin'in mimari dokusu ortaya çıkarılıyor
  • 11.08.2021 16:33

Tarihi kent Mardin'in mimari dokusu ortaya çıkarılıyor

Tarihi silueti bozan ve görüntü kirliliğine neden olan ve Mardin'in gerçek mimar ...

''Vatandaşımızın istemediği, el birliği çıkmadığı hiçbir işleme izin vermeyiz''
  • 01.10.2018 16:24

''Vatandaşımızın istemediği, el birliği çıkmadığı hiçbir işleme izin vermeyiz''

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Mardin Yeşilli Belediye Başkanlığı önünd ...

Aziz Sancar'ın müzeye dönüştürülecek evindeki restorasyonda sona gelindi
  • 25.03.2021 12:11

Aziz Sancar'ın müzeye dönüştürülecek evindeki restorasyonda sona gelindi

Mardin'in Savur ilçesinde Nobel ödüllü Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar'ı ...

"İstanbul Havalimanı'na garanti ödemesi yapılmamıştır"
  • 30.04.2021 09:12

"İstanbul Havalimanı'na garanti ödemesi yapılmamıştır"

Bakan Karaismailoğlu, İstanbul Havalimanı’na garanti ücret ödendiğine dair iddia ...