maritbet girişmaritbet
Kocaeli Namazgâh Barajı’na kavuşuyor!

Kocaeli Namazgâh Barajı’na kavuşuyor!

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi kendi imkânları ile Kandıra’ya bölgenin su ihtiyacını karşılamak üzere baraj inşa ediyor

 

Büyükşehir Belediyesi İştiraklerinden olan İSU Genel Müdürlüğü tarafından Kandıra'nın Kabaağaç Köyü'nde yaptırılan Namazgah Barajı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'ünde katıldığı törenle temeli atıldı. Temel atma törenine katılması beklenen Su ve Çevre Bakanı Veysel Eroğlu törene katılmadı. Törene Nihat Ergün'ün yanı sıra Vali Ercan Topaca, AKP Milletvekilleri Sibel Gönül, Fikri Işık, Mehmet Ali okur, İlyas Şeker, Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, AKP İl Başkanı Mahmut Civelek, Kandıra Kaymakamı Hamza Erkal, belediye başkanları, vali yardımcıları, belediye yetkililer ve vatandaşlar katıldı. 
 
Halk oyunları gösterileriyle başlayan temel atma töreninden konuşan İSU Genel Müdürü İlhan Bayram, Namazgah Barajı hakkında bilgi verdi. Bayram, “ Bu havzada yazın nüfus kış nüfusunun 10 katından fazla artıyor. Doğal kaynaklarımız ise normal olarak yaz aylarında azalıyor. Dolayısıyla içmesuyunda birkaç ay ihtiyacı tam olarak karşılayamıyoruz. Yapılan etütler ve çalışmaların sonucunda; Kandıranın en fazla yağış toplama alanına sahip Namazgah Deresi üzerine bir baraj yapılmasına karar verildi. Namazgah Barajı bölgede yapılan alt yapı yatırımlarının en büyüğüdür. Baraj tamamen İSU'nun kendi öz kaynaklarıyla yapılacaktır.” dedi.
 
KANDIRA BEREKET FIŞKIRACAK
 
Daha sonra söz alan Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ise, “Göreve geldiğimizde Kandıra'nın ihtiyaçlarını bir bir belirledik ve tek tek karşıladık.  Su hayattır suyun olmadığı bir yerde hayat olmaz. Köyde mahallede evlerde musluklardan su akmayınca hiç bir işimizi yapamıyoruz. Projeyle Kandıra'nın 100 yıl su sorunu kalmayacak. Burada ayrıca HES projemiz var. Onu da tamamlamak üzereyiz. Bölgedeki bağ ve bahçeler tamamen modern yöntemlerle sulanacak. Kandıra'dan bereket fışkıracak. Artık kimse gelişi güzel kanalisazyonunu Namazgah Deresi'ne bırakamayacak” şeklinde konuştu. 
 
KARAR VERİCİLER KANDIRA'YI DÜŞÜNSÜN
 
Son olaraç açılışta söz alan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, “Su nimettir. Bu güzel nimetleri sunan projeleri gerçekleştiriyoruz. Bu projeler bizim 2023 kapsamında tahahütte bulunduğumuz projelerden biridir.” dedi. Kandıra Gıda İhtisas Sanayi Bölgesi'nin yapımını mahkemeye taşıyanlara seslenen bakan Ergün, “Kandıra organize sanayide işler aksadı. Kandıra'nın gelişmesini istemeyen bazı kişiler, köylüyü başka alanlara yönlendirerek mahkemelerle süreci engellemeye çalıştı Ama bu işler illa tamamlanacak. Bu projeler hepimizin faydasına olan projelerdir. Bu konuda karar verecek olan hakimler, bilir kişiler organize sanayi bölgesi kararında Kandıra'nın gelişmesi açışından olaya baksınlar” şeklinde konuştu.
 
Namazgah Barajı'nın yapılması için Kabaağaç ve Hacılar köyü'de 2 Milyon 232 bin metre kare arazi kamulaştırıldı.   27 Milyon Lira'ya İMA adlı firmaya yaptırılacak olan baraj, 25 Milyon metre küp su alacak. Baraj, Kandıra ve köylerinin yanı sıra İzmit ve Derince'ye balı 259 köyün su ihtiyacını karşılayacak. 34.5 metre gövde yüksekliğine sahip olan baraj için 450 bin metre küp kazı yapıldı.Barajın 18 Eylül 2013 tarihinde tamamlanması öngörülüyor. Baraj 12 bin metre uzunluğunda isale hattı döşenecek.
 
NAMAZGAHA BARAJI;
 
Kocaeli'nde 3 bin 505 kilometrelik alanda yaklaşık 1milyon 650 bin nüfusa ve 596 bin aboneye hizmet veren Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İSU Genel Müdürlüğü'nün tamamen kendi özkaynakları ile yapacağı Kandıra Namazgâh Barajı, Kandıra ilçe merkezi ve Karadeniz sahillerindeki turistik yerleşim alanları ile Kandıra, Derince ve İzmit ilçelerindeki 259 köy ve mahallenin, 100 yıllık su ihtiyacını karşılayacak.
 
BÜYÜKŞEHİR ÖZKAYNAKLARI İLE İNŞA EDİYOR
 
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İSU Genel Müdürlüğü Kocaeli de gelecekte yaşanması ihtimal su problemini tamamen ortadan kaldırabilmek için ilk adımı Kandıra Namazgâh Barajı projesi ile attı. Tamamen kendi öz kaynakları ile 16 Büyükşehir Belediyesi arasında Türkiye'de İstanbul'dan sonra baraj yapacak ikinci kurum oldu.   
 
4 MEVSİM KESİNTİSİZ VE KALİTELİ SU
 
Kocaeli'nin önemli turistik merkezlerinden biri olan Kandıra'nın K aradeniz Sahilleri,  yaz aylarında artan nüfus nedeniyle ciddi su sıkıntısı ile karşılaşıyordu. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi bu durum karşısında bölgedeki sıkıntıyı çözmek için ilk adım olan Kandıra Namazgâh barajı projesini hayata geçirdi. Baraj faaliyete girdiği anda sahil beldeleri dört mevsim kaliteli ve kesintisiz suya kavuşacak. 
 
TARIMSAL SULAMA SAĞLANACAK
 
Kandıra Kocaeli de en çok köyü olan bir yerleşim bölgesi konumunda bulunuyor. Ana geçim kaynağı tarım olan bu bölgede su önemli bir ihtiyaç konumunda. Bölgeye yapılacak olan Namazgâh Barajı ile tarımsal kaynaklı su kaynaklarının bulunması bölgenin kalkınmasına da önemli bir katkı sağlayacak. 
 
TAŞKINLAR ÖNLENECEK
 
Bölgeye yapılacak olan barajla, Namazgâh Deresinin meydana getirdiği sel taşkınlarının da önüne geçilmiş olacak. Yağmur suları yapılacak olan barajı gölünü dolduracak ve aşırı yağmurlar artık felaket sebebi değil, fayda sağlayan bereket kaynağı olacak  
 
ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETİLECEK
 
Namazgâh Barajı'ndan elektrik enerjisi de üretebilmek için hidroelektrik santrali kurulacak.  iki alternatif santral yeri belirlendi. Üretilecek enerji miktarı, bunun getireceği gelir, ilk yatırım ve işletme maliyetleri dikkate alınarak iki alternatiften biri seçilecek.
 
2 MİLYON 164 BİN METREKARE ALAN KAMULAŞTIRILACAK
 
Baraj alanını kapsayan bölgede kamulaştırma çalışmaları gerçekleştiriliyor. Birinci etapta baraj aks yeri ve batardo (Ön Sedde) kotu altında kalan 129 parsel ve 406.000 metrekare arazi kamulaştırıldı. İkinci etapta batardo kotu altında ve Hacılar köyü kil ocağında kalan 432.000 metrekare (115 parsel), üçüncü etapta ise gölalanı içerisinde kalan 1.326.000 metrekare arazi (419 parsel) kamulaştırılacak.
 
 1470 METRE DERİNLİĞİNDE 47 SONDAJ YAPILDI
 
Barajın yapılacağı bölgede aks yeri ve göl alanının geçirimliliği, yer altı su seviyesi, zemin taşıma gücü ve yamaçların duyarlılığını belirlemek amacıyla bin 1470 metre derinliğinde 47 adet sondaj açıldı. Buradan alınan numunelerle arazi ve laboratuar deneyleri yapıldı. Planlama raporu, kesin ve tatbikat projeleri hazırlandı. Çalışma kapsamında 450 bin metreküp kazı, 836 bin metreküp dolgu yapılırken 35 bin metreküp beton, 860 ton betonarme demir kullanılacak.  
 
12 KİLOMETRELİK BORU HATTI
 
Baraj ile Antaplı-Dudutepe İçmesuyu Arıtma Tesisi arasında 12.143 metre uzunluğunda 600 mm çelik boru ile terfi hattı ve baraj gölü sahasında 3 km yol yapılacak. Namazgâh Barajı'ndan alınan su, yapılacak terfi sistemi ile Dudutepe'de bulunan İçmesuyu Arıtma Tesisi'ne pompalanacak.  
 
ŞEFFAF İHALE
 
Namazgâh Barajı'nın yapımını içeren ihale oldukça şeffaf bir şekilde açık usulle gerçekleştirildi. 17 firmanın teklif verdiği ihaleyi 22 milyon 795 bin lira ile İMA Mühendislik kazandı. Namazgâh Barajı gövde aks yeri, Kandıra ilçesinin 4 km güneybatısında, Kabaağaç Köyü'nün güneydoğusunda bulunuyor.  Baraj yerine ulaşım, İzmit- Kandıra Devlet Karayolu üzerinden Kabaağaç Köyü istikametindeki 2,5 km asfalt yol ile her mevsimde sağlanabiliyor.   
 
?Barajın 25 milyon metreküplük su alma hacmi bir itfaiye aracının ortalama 10 metreküp su aldığı düşünüldüğünde, 2.443.000 tane itfaiye aracına denk geliyor. 
 
?Bir evin yüksekliğinin yaklaşık 3 m olduğu düşünüldüğünde, 34,5 metre olan baraj yüksekliği 12 katlı bir binaya eşdeğer. 
 
?Kandıra Namazgâh Barajının kret uzunluğu 504 metre. Bu rakam 100 metre uzunluğundaki normal standartlardaki bir futbol sahasının 5 katı kadar demek. 
 
?Barajın gövde dolgu hacmi 657.249 metreküp. Ortalama 20 metreküp taşıma kapasiteli 32.862 adet damperli kamyonun taşıyabileceği yüke eşit.  
 
NAMAZGÂH BARAJI TEKNİK ÖZELLİKLERİ 
 
?Tipi: Merkezi Kil Çekirdekli Kaya Dolgu
 
?Yağış Alanı: 100,89 kilometrekare
 
? Yıllık Ortalama Akım: 48.898.000 metreküp/yıl
 
?Minimum Su Seviyesi: 46 metre
 
?Toplam Depolama Hacmi: 24.430.000 metreküp
 
? Göl Alanı: 2.843 kilometrekare
 
?Temelden Yüksekliği: 34 metre
 
? Kret Uzunluğu: 503 metre
 
?Kret Genişliği:  8 metre
 
?Terfi Merkezi Kapasitesi: 450 I/s
 
? İsale Hattı Çapı: 600 mm
 
? İsale Hattı Uzunluğu: 12.000 metre
 
? Arıtma Tesisi'nin Kapasitesi: 2x15.000 metreküp/gün
 
? Pompa Sayısı                          : 5+1

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Kocaeli'ye 50 bin metrekare büyüklüğünde meydan kazandırılacak
  • 29.12.2021 15:28

Kocaeli'ye 50 bin metrekare büyüklüğünde meydan kazandırılacak

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından İzmit ilçesinde, eski perşembe pazarını ...

Bakan Kurum, "TÜBİTAK Müsilaj Araştırmaları Çağrısı Projeleri Konferansı"nda konuştu
  • 17.11.2021 15:09

Bakan Kurum, "TÜBİTAK Müsilaj Araştırmaları Çağrısı Projeleri Konferansı"nda konuştu

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Marmara Denizi Eylem ...

Ormanya'yı 9 ayda 4,5 milyonu aşkın kişi ziyaret etti
  • 28.09.2021 16:06

Ormanya'yı 9 ayda 4,5 milyonu aşkın kişi ziyaret etti

Kocaeli Büyükşehir Belediyesince hayata geçirilen Ormanya Doğal Yaşam Parkı'nı y ...

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi MIPIM'de!
  • 15.03.2017 14:02

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi MIPIM'de!

Gayrimenkul sektörünün en büyük fuarı MIPIM'e katılan Kocaeli Büyükşehir Belediy ...

Fikri Işık 'Türkiye'ye güvenen kimse kaybetmedi'
  • 01.05.2015 17:38

Fikri Işık 'Türkiye'ye güvenen kimse kaybetmedi'

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Uluslararası Yatırım Zirvesi'nde k ...

"Bugüne kadar Türkiye'ye güvenen hiç kimse kaybetmedi"
  • 30.04.2015 14:46

"Bugüne kadar Türkiye'ye güvenen hiç kimse kaybetmedi"

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Uluslararası Yatırım Zirvesi'nde k ...