maritbet girişmaritbet
Kırşehir'de 200 milyon liraya Ahi Külliyesi kuruluyor!

Kırşehir'de 200 milyon liraya Ahi Külliyesi kuruluyor!

Ahiliğin yaşatılması, bütün dünyaya tanıtılması ve gelecek nesillere aktarılması için 55 bin metrekare alana 200 milyon lira maliyetle Ahi Külliyesi hayata geçiriliyor

 

Kırşehir, resmi ve özel kurumlarıyla, Anadolu'nun maddi-manevi en büyük kültür değerlerinden Ahiliğin yaşatılması, bütün dünyaya tanıtılması ve gelecek nesillere en güzel şekilde aktarılması için harekete geçti. Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, "Bu proje, Kırşehir'imizin tanıtımında önemli rol üstleneceği gibi çok önemli bir kültürel mirasın temsili yaşatılması, dünün bugüne, bugünün yarına taşınmasıdır. 55 bin metrekarelik alan içinde düzenleme çalışmaları başlattık. Bu alan içersinde toplam inşaat alanı 36 bin metrekare. Burada yıkılması gereken binalar var. Bunlarla ilgisi her türlü prosedür tamamlandı. Külliye bünyesinde; Ahilik Araştırma Kütüphanesi, arasta / bedesten, Ahilik ve Astronomi Müzesi, usta ve esnaf odaları, dükkanlar, şadırvan, sahne ve tören alanı, butik konaklama tesisleri ve yeme -içme mekanları inşa edilecek. Bu inşatlarda tamamen doğal ahşap ve kesme taşlar kullanılarak cami ve türbe yapısına uygun bir mimari gerçekleştirilecektir" açıklamasında bulundu. 
 
Proje bedelinin yaklaşık 200 milyon lira olduğunu, bu sebeple bu projeye destek gerektiğini belirten Bahçeci, "Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 7 milyon, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken'in 2 milyon lira destek sağlayacağını bildirdi. Destek için kamu ve sivil koruluş temsilcileriyle görüşmeler devam ediyor. İnşaata mayıs ayında başyamayı düşünüyoruz” dedi. 
 
Ahi Evran esnafı teşkilâtlandırdı 
 
Büyük velîlerden. Anadolu'daki Ahîlik esnaf teşkilâtının kurucusu Ahi Evran'ın asıl ismi Mahmûd bin Ahmed'dir. 1171 (H.567) yılında İran'da Batı Âzerbaycan taraflarındaki Hoy kasabasında dünyâya geldi. Hac yolunda Evhadüddîn Hâmid Kirmânî ile tanışıp, onun talebelerinden oldu. Hocasının kızıyla evlendi. Kayınpederi Evhadüddîn'le Anadolu şehirlerini dolaştı. Esnafa bilhassa İslâmiyetin alış-veriş bilgileri hakkında vaazlar verdi. Anadolu esnafını teşkilatlandırdı.
 
Halil DELİCE - Türkiye 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

 TESK'ten elektrik kullanımı zammına düzenleme talebi!
  • 29.01.2022 10:18

TESK'ten elektrik kullanımı zammına düzenleme talebi!

Elektrik kullanımında yüzde 127 zam uygulanacak sınırın konutlarda 150 değil en ...

Betek Boya'da yeni atama!
  • 02.03.2021 10:37

Betek Boya'da yeni atama!

Betek Boya’da İnsan Kaynakları Direktörlüğü’ne Merve Bayrakçı Baycan atandı. ...

Nef Reserve Gölköy
  • 27.11.2020 00:08

Nef Reserve Gölköy

...

"Sitelerdeki cadde mağazacılığı geliştirilmeli"
  • 21.10.2017 10:44

"Sitelerdeki cadde mağazacılığı geliştirilmeli"

TESK Genel Başkanı Palandöken: "Sitelerde küçük esnaf ve sanatkarın içerisinde y ...

Mevzuatları hazırlandı. Bakanlık artık Fikirtepe'de olmayacak!
  • 29.10.2014 10:21

Mevzuatları hazırlandı. Bakanlık artık Fikirtepe'de olmayacak!

Fikirtepe hakkında yöneltilen soruları cevaplayan Güllüce artık Bakanlık olarak ...

Üsküdar'da cami ihtiyacı varsa kimse engel olmasın!
  • 29.10.2014 10:07

Üsküdar'da cami ihtiyacı varsa kimse engel olmasın!

İdris Güllüce: "O bölgede bir ihtiyaç olduğu tespit edilmiş ve Belediye Başkanı ...