maritbet girişmaritbet
Kayabaşı'nda konut fiyatları yükseldi!

Kayabaşı'nda konut fiyatları yükseldi!

İstanbul'un yeni çekim merkezlerinden biri de Kayabaşı olacak. Bölgede yaşam başladı. Yeni inşaatların yapımına ise devam ediliyor. Bakırköy'ün eski köyü şimdi cazip bir yatırım bölgesi oldu...

 

Kayabaşı, İstanbul'un en önemli merkezlerinden biri haline geldi. Avrupa Yakası'nda 1.5 milyon nüfuslu yeni şehrin Başakşehir, Avcılar, Küçükçekmece, Arnavutköy, Eyüp ilçeleri sınırlarında inşa edileceği ve projeye "İstanbul Metropoliten" isminin verildiği geçtiğimiz yılın son aylarında açıklanmıştı. İçerisinde üçüncü havaalanı, 4 ayrı modern kent projesi, biyomedikal Ar-Ge merkezi ve Bio-İstanbul'un yer aldığı proje, dünyanın en büyük ve en prestijli kentsel dönüşüm projesi olarak gösteriliyor. 
 
İstanbul Metropoliten Projesi'nin merkezi ise Kuzey Marmara Otoyolu ile TEM Otoyolu arasında kalan Kayabaşı. Yenişehir Proje Alanı'nın merkez alanı olarak belirlenen Kayabaşı'nda, konut ve ticaret aksları gibi donatı alanlarının yanı sıra çocuk araştırma hastanesi Bio-İstanbul ve 1İ0 hektarlık bir alanda da 20 bin nüfuslu Mıknatıs Kent (Magnet City) inşa edilecek. Yeni şehir projesi bu kadarla da sınırlı değil. Entegre sağlık kampusu, eğitim-araştırma birimleri, kanser araştırma merkezi, toplum sağlığı merkezi, organ ve doku bankası gibi uzmanlaşmış tıbbi birimleri, konaklama, konferans ve kültür merkezlerinin yer alacağı Sağlık Kent'in yanı sıra Kayabaşı'nm güneyinde inşa edilecek Tema Park'la da İstanbul'un içindeki iş merkezi yoğunluğunun azaltılması planlanıyor. 
 
EN GÖZDE YER OLDU 
1980'li yılların ortasına kadar Bakırköy'ün bir köyü olan Kayabaşı, 1987 yılında ilçe olan Küçükçekmece'ye bağlanmıştı. 2009 yılında Kayabaşı, Ziya Gökalp. Güvercintepe, Altınşehir, Şahintepe yerleşimleri, Mehmet Akif Mahallesi'nin TEM'in kuzeyinde kalan bölümü, Sazlıdere Baraj Gölü'nün batısında, doğusunda ve güneyinde kalan kısımlarıyla Şamlar Köyü'nü de içine alarak ilçe olan Başakşehir, yaklaşık 10 bin 434 hektarlık (100 milyon 434 bin metrekare) bir alana yayılmış durumda. TEM Otoyolu'nun gişelerinden ile Fenertepe'den başlayan ve sınırları Şamlar Köyü ile Arnavutköy'e kadar uzanan Kayabaşı, yaklaşık 1.5 milyon metrekare bir araziye sahip. 
 
Başakşehir'den sadece birkaç kilometre uzaklıkta yer alan Kayabaşı'nda, TOKİ Kayaşehir adıyla yepyeni bir şehir kuruyor. 10 bin 100 dairenin bulunduğu yeni şehrin ilk 10 elabı sahiplerine teslim edilmiş. Yedi etabın inşaatı ise devam ediyor. Yol, okul, alışveriş merkezi, cami gibi alt ve üst yapıları tamamlanan bölgede yaşam başlamış. Okula giden çocuklar ve alışverişe çıkan ailelerin ulaşımı için de belediye ring otobüs seferleri başlatmış. 
 
FİYATLAR YÜKSELDİ 
Yeni projelerle birlikte İstanbul'un yeni çekim merkezi olması beklenen Kayabaşı'da, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "İstanbul Metropoliten" projesini açıklamasının ardından arazilerin fiyatları sürekli artıyor. Fiyatların daha da yükselme eğiliminde olduğunu ifade eden gayrimenkul ve emlak ekspertizleri, bölgedeki en değerli arazilerin ise halen Başak ve Ziya Gökalp mahallelerinde olduğunu belirtiyor. Emlakçılara göre, Başak ve Ziya Gökalp'te her türlü gayrimenkulün fiyatı dolarla belirleniyor. 
 
Kayabaşı ile Bahçeşehir arasında kalan Deliklikaya'da MÜSİAD'ın inşa etliği Organize Sanayi Bölgesi'nin (OSB) de bölgeye değer katacağı belirtiliyor. 
 
2B ARAZİSİ YOK 
Oldukça geniş araziye sahip Kayabaşı'nda 2B arazisi bulunmuyor. 11 bin dönümlük Hazine arazisi ise TOKİ'ye devredilmiş. 7 bin dönümlük Hazine arazisinin yanı sıra köylülerden kat karşılığı aldığı arazileri birleştiren TOKİ, Kayaşehir'i bu arazilerin üzerine inşa etmiş. İlk etapta 200 bin kişilik bir şehir olarak planlanan Kayaşehir ve çevresinde. Metropoliten İstanbul projesi ile birlikle yaşayanların sayısı 700 bine ulaşacak. Arnavutköy ile Eyüp'ün sınırları içinde inşa edilecek yıllık 150 milyon yolcu kapasiteli havalimanı projesi ile birlikte, bölgede yaşayanların sayısı 1.5 milyon kişiyi bulacak. 
 
Başbakanın yeni bir şehir inşa edileceğini açıklamasının ardından bölgede su havzasında bulunan arazilerin fiyatları bile tavan yapmış. Geçtiğimiz yıl metrekaresi 20 TL'ye satılan arazilerde fiyatlar sürekli yükseliyor. 
 
FABRİKALAR TAŞINDI 
Kayabaşı'nda faaliyet gösteren birkaç fabrika kalmış. Kayaşehir'den Kayabaşı'na giderken yolun sağında ve solunda bir-iki döküm fabrikası ile büro mobilyası üreten Çilingirler Mobilya'yı ve Akın Çorap Fabrikası'nı görmek mümkün. Bölgedeki çok sayıdaki döküm fabrikası ise Değirmenköy'e taşınmış. Geçim kaynağı hayvancılık olan Kayabaşı'nda ise günlük süt satan birçok işyerine rastlayabilirsiniz. 
 
 
Aya Yorgi Kayabaşı oldu 
Eski adı Aya Yorgi olan Kayabaşı, Sazlıdere Barajı'nırı hemen üzerinde yer alıyor. 1920'lere kadar Ermeni ve Rumların yaşadığı köyde, Rum ve Ermeni kiliselerinin kalıntıları bulunuyor. Kurtuluş Savaşı'ndan sonra köyde yaşayan Rumlar Yunanistan'a, Selanik ve Drama'nın Kovitse Köyü'nde yaşayan Türkler ise Kayabaşı ve Mahmut Şevket Paşa'ya yerleşmiş. Şu anda bin 500 kişinin yaşadığı Kayabaşı'na, TOKİ'nin inşa ettiği Kayaşehir'in içinden gidiliyor. 
 
Cemal KILIÇ / RE/MAX Harmoni 
"Arazi fiyatları sürekli artıyor" 
Su havzasında metrekaresi 3-5 TL olan arazi fiyatları bile 70-80 TL'ye çıktı. Şamlar'da 3-4 ay öncesine kadar metrekaresine 1520 TL istenen arazilerin fiyatı arttı. Kayabaşı'nda fiyatlar metrekare olarak 500 TL'den başlıyor. Bu gidişle daha da artacak. Oturmak ve yatırım yapmak için bölgede çok fazla konut talebi var. 
 
"Müteahhitler TOKİ'den fazla veriyor" 
TOKİ, Kayaşehir'i kurarken başlarda köylüden araziyi kat karşılığı metrekaresi 390 TL'den satın aldı. Cami, hastane ve karakol gibi donatı alanlarını kuracağı araziyi ise 350 TL'den aldı. Şimdi TOKİ konut inşa edeceği arazinin metrekaresine 350 TL, sosyal donatı alanlarının metrekaresine ise 150 TL veriyor. Müteahhit ve diğer yatırımcılar ise arazinin metrekaresine 400 TL teklif ediyor. 
 
Bülent Ekimci/Para

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"En geç 36 ay içinde sağlam, güvenli konutları teslim etmiş olacağız"
  • 26.06.2019 16:05

"En geç 36 ay içinde sağlam, güvenli konutları teslim etmiş olacağız"

TOKİ’nin Başakşehir Kayabaşı sosyal konutları ilk kurası Çevre ve Şehircilik Bak ...

Göktürk 3. Havalimanı metrosunda son durum!
  • 04.09.2020 17:19

Göktürk 3. Havalimanı metrosunda son durum!

M11 Gayrettepe - Göktürk - İstanbul Havalimanı metrosu vagonu rayların üzerine i ...

Dar gelirli vatandaşlar için kaliteli konut üreteceğiz!
  • 13.07.2017 11:58

Dar gelirli vatandaşlar için kaliteli konut üreteceğiz!

TOKİ Başkanı Ergün Turan, TOKİ’nin Kayabaşı’ndaki 77 adet iş yeri satışının ardı ...

Tahincioğlu, 2016 yol haritasını çizdi
  • 20.12.2015 11:00

Tahincioğlu, 2016 yol haritasını çizdi

Tahincioğlu, Kayabaşı, İstinye ve Bomonti’de satış değeri 6 milyar lira olan 3 p ...

Kayabaşı, Arnavutköy ve Hadımköy'ün değeri arttı
  • 16.09.2015 15:32

Kayabaşı, Arnavutköy ve Hadımköy'ün değeri arttı

E-5 ve Silivri güzergahında yapılaşmaya uygun alan kalmaması sebebiyle Kayabaşı, ...

Arnavutköy, Hadımköy ve Kayabaşı yükselişe geçiyor
  • 15.09.2015 11:02

Arnavutköy, Hadımköy ve Kayabaşı yükselişe geçiyor

E-5 ve Silivri güzergahında yapılaşmaya uygun alan kalmaması üzerine Kayabaşı, A ...