maritbet girişmaritbet
İzmir'i hedeflerine taşıyacak yatırımlar hazır

İzmir'i hedeflerine taşıyacak yatırımlar hazır

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yeni yıla kaynak sağlayan, borçlarını ödeyen, kredibilitesi artmış ve öz kaynaklarıyla tarihinin en büyük yatırımlarını yapan bir kurum olarak gireceklerini bildirdi

Kaynak: Yeni Asır

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yeni yıla kaynak sağlayan, borçlarını ödeyen, kredibilitesi artmış ve öz kaynaklarıyla tarihinin en büyük yatırımlarını yapan bir kurum olarak gireceklerini bildirdi. Kocaoğlu, yerelde kalkınma hedefiyle İzmir'in 2017 yılına kadar stratejik planını yaptıklarını, gerçekleştirdikleri ve kentin gündemine getirdikleri yatırımlarla İzmir'i hedeflerine bir adım daha yaklaştırdıklarını söyledi. Her projenin İzmir ve İzmirlilerin yaşam standartlarını yükseltip yeni değerler kattığını anlatan Kocaoğlu, ''İzmir'i hedeflerine taşıyacak yatırımları gerçekleştiriyoruz. Son 30-40 yılda bu kentte yapılsın diye hangi konu gündeme getirilmiş ise biz bugün bunları gerçeğe dönüştürüyoruz'' dedi.

Kocaoğlu, stratejik planda öngördükleri projelerin İzmir'in EXPO projesiyle de örtüştüğünü dile getirerek, ''Vizyon hedeflerimiz çerçevesinde çevre, ulaşım, içme suyu master planı gibi çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Metro ve banliyö gibi büyük ölçekli ulaşım projeleri ile çevre, kültür-sanat, fuarcılık yatırımlarını öz kaynaklarımız ile gerçekleştiriyoruz. Merkezi hükümet de üzerine düşeni yaparsa, kentimizin EXPO 2020'de ev sahipliğini üstlenmesinin önünde bir engel yaşanmayacaktır'' diye konuştu. Geçmiş yıllardan süregelen yatırımların yanı sıra, 2011'de temelini atmayı planladıkları yatırımların projelerini hazırladıklarını belirten Kocaoğlu, İzmir'e nitelikli bir opera binası kazandıracaklarını, yeni biyolojik atık su arıtma tesislerinin temeli atacaklarını, yeni yollar ve geçitler açacaklarını, körfezde kanal açılmasına yönelik bir projeye başlamayı ve tramvay yatırımlarını kent gündemine getirmeyi planladıklarını bildirdi. Gaziemir'de kurulacak yeni Fuar Alanı Projesi'nin tamamlanmak üzere olduğuna dikkati çeken Kocaoğlu, yeni yılda inşaat ihalesine çıkılacağını söyledi.

ÖDENEN BORÇLAR

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2011 yılına Hazine'ye vadesi geçmiş borcu olmadan giriyor. 2004 yılı haziran ayından bu yana İZSU ve ESHOT da dahil olmak üzere Hazine kasasına 1 milyar 5 milyon 100 bin TL borç ödemesi yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi, böylece Hazine'nin yerel yönetimlerden yaptığı toplam tahsilatının yüzde 28.57'sini de tek başına karşılamış oldu. Çevrenin korunmasına yönelik çalışmalar kapsamında İzmir Büyükşehir Belediyesi, 5.5 yılda 9 biyolojik atık su arıtma tesisini, çoğu 2010 yılında olmak üzere hizmete aldı. Yolculu deneme seferlerinin devam ettiği 80 kilometrelik Aliağa-Menderes Banliyö Sistemi'nin geliştirilmesi projesinde resmi açılış için geri sayım başladı. Üçyol-Üçkuyular, Bornova Ege Üniversitesi Hastanesi-Evka-3 hatlarındaki metro çalışmalarını sürdüren belediye, 2010'da Bornova Rekreasyon Alanı ve Olimpik Buz Pateni Salonu ile Aliağa, Seferihisar ve Kemalpaşa İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesislerini hizmete açtı. Kadifekale Dönüşüm Projesi çerçevesinde 1095 konut sahibi, büyükşehir belediyesinin TOKİ'den satın aldığı konutlara taşınmaya başladı.

2011 PROJELER AÇISINDAN YOĞUN

İzmir Büyükşehir Belediyesince 2011'de metro hatlarına ek olarak kent merkezi, Karşıyaka ve Buca'da tramvay hatları oluşturulacak. Fahrettin Altay-Halkapınar, Karşıyaka Alaybey-Mavişehir ve Buca Şirinyer-Tınaztepe Dokuz Eylül Üniversitesi Kampüsü hatlarında toplam 28.5 kilometre uzunluğundaki tramvay projeleri için çalışmalar aralıksız sürüyor. Kent içindeki trafik yoğunluğunu azaltmak için planlanan tramvay hatlarında öncelik Fahrettin Altay-Halkapınar güzergahına verildi. Yaklaşık 13 kilometrelik tramvay hattının zemin etütleri tamamlandı, projesi hazırlanıyor. 80 kilometrelik Aliağa-Menderes Hafif Raylı Sistem Hattı'nı, yaklaşık 30 kilometre daha uzatarak sanayinin yoğunlaştığı ve aynı zamanda konut gelişimi son derece hızlı olan Torbalı ilçesine uzatmak için çalışmalara başlanacak.

Gaziemir'de, Adnan Menderes Havaalanı'na da yakın Ege Serbest Bölgesi'nin hemen bitişiğinde 337 bin metrekarelik alanda yeni fuar kompleksi inşa edilecek. Karşıyaka'da 25 bin metrekarelik bir alanda İzmir Opera Binası inşa edilecek. Projesi, ulusal bir mimari yarışma ile belirlendi. Bu, Cumhuriyet tarihinin opera amaçlı inşa edilen ilk binası olacak. Çevre sorununu çözmeye dönük yeni ileri biyolojik atık su arıtma tesislerinin yapımına devam edilecek. Ürkmez-Doğanbey, Gümüldür-Özdere, Yenifoça, Buruncuk (Türkeli), Çırpı ve Hasköy arıtmalarına başlanması planlanıyor. Çiğli Atıksu Arıtma Tesisinin kapasitesini yüzde 35 oranında artırma çalışmaları sürüyor. Ayrıca yine Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi alanı içinde ''Avrupa'nın en büyük'' arıtma çamuru çürütme ve kurutma tesislerinden birini inşa etmek için başlatılan ihale çalışmaları devam ediyor. İzmir Körfezi'nde deniz suyunun temizlenme sürecini daha da hızlandıracağı düşünülen, körfezin kuzey kesiminde deniz dibi taranarak bir kanal oluşturulması planlanıyor. Büyük Körfez Projesi adı verilen çalışmaların nihai hedefi, yıllar önce olduğu gibi yeniden körfezde denize girebilmek.

Agora ve çevresini Tarih ve Sanat Parkı olarak düzenlenip tarihi Kemeraltı ile bütünleştirme projesi çerçevesinde çalışmalar sürüyor. Kadifekale çevresinde 41 bin metrekarelik alan, heyelan tehlikesi altındaki sağlıksız konutlardan arındırılıp rekreasyon alanı olarak düzenlenecek. Kale surları restore edilecek, eteklerindeki 16 bin kişilik olduğu tahmin edilen antik Roma amfitiyatrosunun toprak altından çıkarılıp kent yaşamı ile bütünleştirilmesine yönelik projeye başlanacak. Kadifekale ile Agora arasında Kültür ve Turizm Bakanlığı işbirliği ile kente Ege Medeniyetleri Müzesi kazandırma çalışmaları devam edecek.

ULAŞIMI RAHATLATACAK PROJELER HAZIR

Geçtiğimiz dönem hizmete alınan 5 karayolu katlı geçidine ilave olarak önümüzdeki süreçte yeni karayolu alt-üst geçitleri inşa edilecek. İzmir'in ana ulaşım damarlarından biri olan Yeşildere Caddesi, uçan yol olarak tabir edilen 1300 metre uzunluğundaki bir viyadük ile Buca Onat Caddesi'ne bağlanacak. Bu güzergahta büyük kamulaştırma bedelleri ödeyerek İzmir Otogarı'na ulaşan yaklaşık 17 kilometrelik yeni bir ulaşım aksı oluşturulacak. Kent merkezindeki yoğun yapılaşmanın bulunduğu İnönü Caddesi ile Yeşillik Caddesi arasında 6,5 kilometrelik yeni bir güzergah açılacak. Bu güzergahın bir üst geçit ile Buca Koşuyolu Caddesi'ne bağlantısı da planlandı. Buca Akıncılar Geçidi Kavşağı'nda trafiği rahatlatacak yeni bir proje uygulamaya koyulacak. Ballıkuyu, Kadifekale ve Gürçeşme caddelerinde yeni düzenlemeler yapılacak. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İzmir ve çevresindeki depremsellik araştırmasında 90 hendek kazıldı
  • 02.11.2023 13:09

İzmir ve çevresindeki depremsellik araştırmasında 90 hendek kazıldı

İzmir ve çevresindeki fayların deprem üretme olasılıklarının belirlenmesi için b ...

İzmir Kemalpaşa Fayı'nın deprem potansiyeli araştırılıyor
  • 27.07.2023 15:36

İzmir Kemalpaşa Fayı'nın deprem potansiyeli araştırılıyor

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdür ...

İzmir'de depreme dayanıklılık tespiti için 4 bin 128 bina için başvuru yapıldı
  • 11.04.2023 13:41

İzmir'de depreme dayanıklılık tespiti için 4 bin 128 bina için başvuru yapıldı

İzmir Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi ...

İzmir'in ilk millet bahçesi Bergama'da yapılıyor
  • 29.09.2022 15:29

İzmir'in ilk millet bahçesi Bergama'da yapılıyor

Bergama ilçesinde 57 dönüm alan üzerine yapılacak olan ve İzmir'in ilk Millet Ba ...

Bakan Kurum: "Toplamda tamamladığımız İzmir'deki konut sayısı 13 bin 500"
  • 21.04.2022 18:55

Bakan Kurum: "Toplamda tamamladığımız İzmir'deki konut sayısı 13 bin 500"

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı ...