maritbet girişmaritbet
İstanbul Rami'deki esnaf Kayabaşı'ndaki hale taşınmayı bekliyor!

İstanbul Rami'deki esnaf Kayabaşı'ndaki hale taşınmayı bekliyor!

TOKİ'nin Emlak Pazarlama şirketi tarafından Paris'teki hallerden esinlenerek yapılacağı ifade edilen projede, yeni halin artan arsa fiyatı ve inşaat maliyetlerinin ne olacağı konusu esnafta endişeye yol açıyor.

İstanbul Rami esnafında taşınma sancısı yaşanıyor. 3 yıllığına geldikleri Rami'de 27 yıldır kalan kuru gıda esnafı kendileri için Kayabaşı'nda yapılacak yeni hale taşınma süreci içinde.
 
TOKİ'nin Emlak Pazarlama şirketi tarafından Paris'teki hallerden esinlenerek yapılacağı ifade edilen projede, yeni halin artan arsa fiyatı ve inşaat maliyetlerinin ne olacağı konusu esnafta endişeye yol açıyor. Artan arsa fiyatlarından dolayı Rami esnafının yüzde 30'unun arsa için istenen bedelleri ödeyemediği belirtiliyor. Bu nedenle yeni projeden yer alamama durumuyla karşı karşıya kaldılar.
 
Fiyat 120 milyon TL'den 180 milyon TL'ye çıktı
 
Rami esnafı, başlangıçta 120 milyon TL olan arsa bedelinin 180 milyon çıkmasından şikayet ediyor. Bu bedelin hemen yarısının TOKİ'nin iştiraki Emlak GYO tarafından kendilerinden istendiğini ayrıca işlerin yürümesi için 10 bin TL para toplandığını kaydeden esnaf, "2011 yılının Ekim ayında 10 bin TL'yi ödedik. İlk sözleşmede bizlere arsa bedelinin yarısının alınacağını, kalan yarısının ise kredi çıkartılması konusunda yardımcı olunacağı söylendi. Ancak şu süreçte bunun nasıl işleyeceği belli değil. Dükkanların arsa bedeli için her esnaftan 80 bin TL'lik ödeme yapması, iki ay sonra da kalan diğer yarısının ödenmesi istendi.  Ancak esnafın sadece yüzde 70'i istenen bu bedeli ödeyebildi. Yüzde 30 ise ödeyemedi.  Ödeme yapamayanların ise üyelik hakkının kaybolacağı söyleniyor.  Emlak GYO her şeyi kendine göre yorumladı" açıklamasını yaptılar.
 
Projenin ne zaman biteceği belli değil
 
Ayrıca kendilerinin arsa bedeli alındıktan sonra da inşaat bedeli için ne kadar ödeme yapacakları ve projenin ne zaman biteceğinin belli olmadığını belirten esnaf şöyle konuştu: "Bazı arkadaşlar dükkanları kapalı olduğu halde belediyeye her ay 860 TL ödeme yapmaya devam ediyor. Bunu yeni yapılacak yerden yer alma haklarını korumak adına yaptılar. Ancak şimdi bunu ödemeyenlerin haklarının kaybedeceği söyleniyor."
 
Ayrıca 1200 dükkanın yer alacağı projede ilerleyen dönemde bu sayının 2 bin 200 çıkarılmasının söz konusu olacağını dile getiren esnaf, "Hem bizden para alıyorlar, hem de ayrıca yapacakları dükkanları satıp para kazanacaklar. Burada Rami esnafının koruyan hiçbir bilgi yok" diye konuştular.
 
TOKİ ile konuşarak süreyi uzattık
 
2011 yılının ocak ayında dernek başkanlığına seçildiğini aktaran İstanbul Rami Kuru Gıda Toptancı Tüccarları Derneği Başkanı Mustafa Karlı, başkanlığa geldikten sonra TOKİ ile Kayabaşı'nda geçen yılın eylül ayında başında sözleşme imzaladıklarını söyledi. Metrekaresi 250 TL'den olmak üzere yaklaşık 600 dönüm arazi aldıklarını belirten Karlı, "21 kişilik yönetim kuruluyla bu anlaşmayı imzaladık. Daha sonra TOKİ bizden arsa parasını peşin talep etti. Biz parayı esnaf ödeyemez diyerek paket önerdik. Arsa ve inşaat bedeli dahil yüzde 20-25 yatıralım, gerisini de kredilendirelim dedik. Bunu TOKİ'ye kabul ettirdik. Ancak yüzde 40 bunu ödedi, geri kalan yüzde 60'ı ise dedikodulardan ödeme yapmayınca TOKİ 29 Haziran tarihine kadar süre verdi. Bunun üzerine yüzde 80'ni ödemesini yaptı" dedi.
 
Toplanan parayı TOKİ'ye teslim ettiklerini anlatan Karlı, "TOKİ sadece ödemesini yapan yüzde 80'in üyeliğini kabul edeceğini gerisini ise kabul etmeyeceğini söyleyince, eksik yatıranların tamamlaması için 20 Temmuz'a kadar tekrar süre tanımasını sağladık" diye konuştu. "Şu anda yüzde 10'luk kesim alamayacağım derken yüzde 10 ise ne alıyor ne de şikayetlerinden vazgeçiyor" diyen Karlı, "Amacımız tüm üyelerin üyeliklerini sürdürmesi, bunun mücadelesini veriyorum" diye konuştu.
 
100 metrekarelik dükkan 90 bin TL
 
Süreç devam ederken iddia edildiği gibi bir fiyat artışı olmadığını iddia eden Karlı, "Benden önceki eski başkan döneminde arsa olmadığı için afaki olarak kişilerin 100 bin TL ile 180 bin TL arasında bedelle mülk sahibi olacağı söylenmişti.
 
Sonrasında biz 150 milyon TL'ye arsayı aldık. Bu arsa bedelinin yarısını ödüyoruz. Şimdilik 64 milyon gibi para toplanıp TOKİ'ye gönderildi. 100 metrekarelik dükkanlar için 90 bin TL, arsa bedeli, 200 metrekarelik dükkanlar için 180 bin TL arsa bedeli ödeyecekler. Bunun yarısını peşin ödediler. Kalan kısım için ise kat ittifakı sözleşmesi yapıldıktan sonra inşaatın net maliyeti çıkacak" dedi. Eğer diğer üyelerin ödemelerini yapmaması durumunda arsanın ve yapılacak dükkan sayısında azalmaya gideceklerini kaydeden Karlı, 1100 dükkan yapılacakken bu sayının 900 adetlere inebileceğini kaydetti.
 
Leyla İlhan / Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Hatay Payas'ta inşa edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!
  • 20.02.2024 11:54

Hatay Payas'ta inşa edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Hatay'ın Payas ilçesinde afetzedel ...

Hatay Payas'ta teslim edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!
  • 20.02.2024 11:20

Hatay Payas'ta teslim edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Hatay'ın Payas ilçesinde afetzedel ...

Hatay Payas'ta 256 deprem konutu hak sahiplerine teslim edildi
  • 19.02.2024 17:31

Hatay Payas'ta 256 deprem konutu hak sahiplerine teslim edildi

Hatay'ın Payas ilçesinde afetzedeler için yapılan konutlar törenle hak sahipleri ...

Adıyaman'da 29 köy konutunun anahtarları hak sahiplerine teslim edildi
  • 19.02.2024 16:13

Adıyaman'da 29 köy konutunun anahtarları hak sahiplerine teslim edildi

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'te meydana gelen depremlerden etkilenen Adıy ...

 Deprem kuşağı üzerindeki Bingöl'de 20 yılda 5 bin 993 güvenli konut yapıldı
  • 13.02.2024 15:27

Deprem kuşağı üzerindeki Bingöl'de 20 yılda 5 bin 993 güvenli konut yapıldı

Türkiye'nin deprem açısından riskli illeri arasında yer alan Bingöl'de yıkılan r ...

Elazığ'da 1374 deprem konutu ay sonunda tamamlanacak
  • 22.12.2023 18:51

Elazığ'da 1374 deprem konutu ay sonunda tamamlanacak

Elazığ'da Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca (TOKİ) inşasına başlanan 2 bin 936 d ...