maritbet girişmaritbet
İstanbul’da 8. Lale Devri başladı! Emirgan Parkı, 270 farklı türden 14.5 milyon laleyle donatıldı!

İstanbul’da 8. Lale Devri başladı! Emirgan Parkı, 270 farklı türden 14.5 milyon laleyle donatıldı!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) 8. İstanbul Lale Festivali etkinlikleri, 2.5 milyon laleyle festival alanına dönen Emirgan Parkı'nda düzenlenen etkinliklerle devam etti. Törende İBB Başkan Vekili Ahmet Selamet, 270 farklı türde 14.5 milyon laleyle donatıldığını söyledi

 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi 8. İstanbul Lale Festivali etkinlikleri dikilen 2.5 milyon laleyle renk cümbüşüne bürünen Emirgan Parkı'nda düzenlenen etkinliklerle devam etti. Ebru sanatçılarının lale konulu performansları ve lale resimleri serginin sanatseverlerin beğenisine sunulduğu etkinliklere katılan İstanbullular da lalelerin ve güzel havanın tadını çıkardı.
 
Lale tevhidin sembolü…
 
Törende konuşan Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, lalenin İstanbul'u her zaman güzelleştirdiğini belirterek, “Avrupa'da ve dünyada gittiğim her yerde bana İstanbul'u soranlar ve övenler artık İstanbul'un lalesini övmeye başladı. Gittiğim her yerde bu lalelerin İstanbul'un tanıtımına çok farklı bir zenginlik kattığını ve bunun bize farklı pozitif dönüşümler sağladığını görüyorum” diye konuştu.
 
Bir toplumun ruh halini anlayabilmek için o toplumun uğraşlarına bakılması gerektiğini vurgulayan Bakan Bağış, Türk toplumunun geçmişinin de ince anlayışıyla ve hoşgörüsüyle çiçeklerle uğraştığını söyledi. “Çok farklı bir şekilde sembolik güçleri, derin anlamları, yüksek ruhlu tabiatlarıyla ecdat, laleye ayrı bir önem atfetmiştir. Lale, bir bakıma mütevaziliğin, utangaçlığın da sembolüdür” diyen Bağış, lalenin farklı farklı renkleriyle görenleri cezbettiğini kaydetti.
 
Bağış, lale soğanından tek bir çiçeğin açmasının ve narin olmasının kendi gönüllerindeki yerini daha da zenginleştirdiğini kaydederek, lale soğanının dallanmayıp sadece tek bir gövde ve çiçek verdiğinde itikatlarınca ''tevhid''in bir simgesi olarak görüldüğünü aktardı. Lalenin açtığı çiçeğin 6 yapraklı olduğuna işaret eden Bağış, Allah'ın zati sıfatlarının 6 olduğunu, insanın 6 yönlü bir varlık olma özelliği taşıdığını Arapça'da velayeti sembolize eden ''vav'' harfinin ebced değerinin 6, lalenin ebcet değerinin 66, Allah'ın ebcet değerinin de 66 olduğunu dile getirdi.
 
Selimiye Camisi'nin avlusundaki çeşmenin üzerinde bulunan ters lalenin hikayesini anlatan Bağış, “Lale her zaman İstanbul'umuzu güzelleştirmiştir. Avrupa'da ve dünyada gittiğim her yerde İstanbul'u anlatmak benim için bir onur meselesi. Bana İstanbul'u soranlar ve övenler artık İstanbul'un lalesini övmeye başladı. Gittiğim her yerde bu lalelerin İstanbul'un tanıtımına çok farklı bir zenginlik kattığını ve bunun bize farklı pozitif dönüşümler sağladığını görüyorum” şeklinde konuştu.
 
İstanbul'da lale ve gül şehri…
 
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ahmet Selamet, İstanbul'un, 14,5 milyon lale ile bu yıl da büyük bir coşkuyla baharı karşıladığını, 270 farklı türde lale ile İstanbul'da toprağın kabardığını belirterek, lalenin İstanbul'a kattığı güzelliğe ve derin tarihine dikkat çekti.
 
Lalenin uzun yıllar İstanbul'dan ayrı kaldığını, bu durumun İstanbul'un kültürel hayatı için büyük bir ayıp olduğunu ifade eden Selamet, İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak adı şehirle özdeşleşen lalenin yok olup gitmesine müsaade edemediklerini söyledi. Lale Festivali'ni gelenekselleştirdiklerini hatırlatan Selamet, yeni lale çeşitlerinin araştırılmasına başladıklarını, melezleme yapılan türlerden tohum elde ettiklerini, üniversitelerle ''ters lale'' projesini yürüttüklerini, amaçlarının ''Anadolu'ya ait yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan soğanlı bitkileri yeniden kazanmak'' olduğunu anlattı,
 
Türkiye'nin gül biyo çeşitliliğinde müstesna bir zenginlikte olduğunu kaydeden Selamet, sözlerini şöyle sürdürdü; “Gül cinsinin gen merkezi içinde bulunduğumuz coğrafya. Dolayısıyla bu zenginliği ekonomiye kazandırmamız gerekiyor. Lalede olduğu gibi yeni çeşitler üretmek ve bunları ihraç edilir hale getirmek istiyoruz. Bu sayede gülde dışarıya bağımlılığın azaltılması ve istihdamın artmasını sağlayacağız. Yine bu yıl lale konusunda ilklere imza atmaya devam ediyoruz. Biliyorsunuz Emirgan'daki eski at ahırlarını restore ettik. Ve burada Türkiye'nin tek lale müzesini kurmak için çalışmalara başladık. Müze çalışmalarını sürdürmek için de İstanbul Lale Vakfı'nı kurduk. Müzeyi gelecek festivale yetiştireceğiz. Buna ek olarak lale adına bir de tenis turnuvası düzenliyoruz. Turnuva uluslar arası bir turnuva. 'Alım Garantili Yetiştiricilik Projesi'ni başlatarak sosyal belediyecilik alanında örnek bir proje ortaya koyduğumuza inanıyorum. Bugüne kadar sadece lale yetiştiriciliği için 917 bin lira ödeyip, 142 aileye istihdam sağlamamız bunun en çarpıcı göstergesidir. Sadece İstanbul'un değil aile başına 6500 lira gelirle Anadolu'nun da istihdam kapısı olduk.”
 
Bakan Bağış, Selamet ve AK Parti'nin bazı İstanbul milletvekilleriyle beraber 8. doğum günü kutlanılan İstanbul Lale Festivali için hazırlanılan pastayı kesti.
Lale gıda boyasından hazırlanmış ve üzerinde lale figürleri olan pastayı bizzat kesen Bağış, pastayı keserken çözüm sürecinin başarıyla sonlandırılmasını temenni etti.
 
Lale Temalı Sergisi de açıldı
 
Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ahmet Selamet ve beraberindekiler yürüyerek Emirgan Korosu'nun sahil kısmında kalan ve eski at ahırları olarak bilinen Lale Müzesi'nde düzenlenen ''Lale Temalı Sergisi''ni açtı.
 
Kurdele kesiminden önce sergiyi gezen ve eserler hakkında ressam İsmail Acar'dan bilgi alan Bağış, burada yaptığı konuşmada Acar'ın eserlerinin AK Parti Genel Merkezi, Başbakanlık Dolmabahçe Çalışma Ofisi ve diğer birçok önemli yeri süslediğini söyledi.
 
Bağış, Acar'ın Türkiye'nin hoşgörüsünü ve kültürünü eserleriyle dünyaya anlattığını ve uluslararası bir sanatçı olduğunu kaydetti. Aynı zamanda açılışı yapılan Lale Müzesi'ne de değinen Bağış, yapının yıllarca ihmal edildiğini, bir mezbele halinde bulunduğunu İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı kadir Topbaş ve çalışma ekibinin böyle bir yeriş sanat merkezi haline getirdiğini anlattı.
 
İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulan İstanbul Lale Vakfı'nca restore edilen ve Lale Müzesi olarak açılan eski Osmanlı at ahırlarında ziyaretçilerin beğenisine sunulan sergide İsmail Acar'ın ''lale'' ve ''İstanbul'' temalı eserleri bulunuyor.
 
İBB

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İBB şubat sonunda hizmete girecek ilk taksi prototipini tanıttı
  • 12.01.2023 16:15

İBB şubat sonunda hizmete girecek ilk taksi prototipini tanıttı

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin (İBB) İstanbul trafiğine çözüm bulmak amacıyla ...

İBB, Beşiktaş'ta kentsel dönüşüm kapsamında 12 yapıyı yıktı
  • 27.12.2022 17:02

İBB, Beşiktaş'ta kentsel dönüşüm kapsamında 12 yapıyı yıktı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki KİPTAŞ, kentsel dönüşüm projesi ka ...

İBB'nin ulaşım ücretlerine yüzde 24,79 zam teklifi reddedildi
  • 27.10.2022 09:34

İBB'nin ulaşım ücretlerine yüzde 24,79 zam teklifi reddedildi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplant ...

İstanbul'da pazar günü bazı yollar trafiğe kapatılacak
  • 26.10.2022 14:26

İstanbul'da pazar günü bazı yollar trafiğe kapatılacak

Beşiktaş ile Zeytinburnu'nda 30 Ekim Pazar günü yapılacak koşu etkinlikleri nede ...