maritbet girişmaritbet
Gümüşhane Satala’daki Roma kalıntılarını Orhan Meral koruyor!

Gümüşhane Satala’daki Roma kalıntılarını Orhan Meral koruyor!

Roma İmparatorluğu, muhtemel saldırılara karşı yapmıştı Satala kalıntılarını. Gümüşhane'nin Kelkit ilçesindeki Sadak (Satala) köyünde yer alan antik kent kalıntıları, şimdilerde Orhan Meral adlı bir bekçiye emanet

Roma İmparatorluğu, muhtemel saldırılara karşı yapmıştı Satala kalıntılarını. Gümüşhane'nin Kelkit ilçesindeki Sadak (Satala) köyünde yer alan antik kent kalıntıları, şimdilerde Orhan Meral adlı bir bekçiye emanet.

Köyde yapılan kura ile antik kente bekçi olan Meral, gün boyu tek başına birçok medeniyete ev sahipliği yapan bölgeyi koruyor. Her ay 50'nin üzerinde turistin geldiğini anlatan 23 yaşındaki Meral, özellikle yabancı arkeologların kalıntıları fotoğrafladığını dile getiriyor. İki aydır bölgede çalıştığını anlatan Meral, yeri geldiği zaman da temizliğini yapıyor. İlkokul mezunu olan Meral, İşkur'un bekçi alacağını öğrenince köyde çekilen kuraya katılmış. 5 kişinin başvuru yaptığı iş için seçilen Meral, "Küçükken buralarda hep oyunlar oynardık. Şimdi ise bekçiliğini yapıyorum." diye konuşuyor. Köy içindeki aynı döneme ait hamam kalıntısını da başka bir bekçi koruyor.

Sadak köyü sınırları içerisinde yer alan yerleşimin Antik Çağ'daki adı Satala. Yörede XV. Legio Apollinaris armalı tuğla parçaları bulununca antik Satala kenti olduğu anlaşıldı. Roma kaynaklarında sıklıkla geçen Satala'da milattan sonra 62-72 yılları arasında inşa edildiği tahmin edilen yapıdan günümüze; çeşme, hamam ve kale duvarları başta olmak üzere çok sayıda askerî ve sivil mimariye ait eser ulaşmış. Bu eserlerin en önemlilerinden bir tanesi de günümüze 47 kemerinden sadece 5 kemerinin ulaştığı su yolu. Efes Antik Kenti ile aynı dönemde yapıldığı tahmin edilen Satala Antik Kenti, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 'Arkeolojik Kazılar İçin Öncelikli Alanlar Listesi'ne girmişti. 2012'de arkeolojik kazılara başlaması beklenen antik kent, Sadak köyünün yaklaşık 1 kilometre uzağında. Üçüncü derece sit alanı olan bölge Hitit, Asur, Makedonya, Roma, Bizans gibi imparatorluklarına ev sahipliği yaptı.

Sevgi Korkut/Zaman

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Gümüşhane Satala’daki Roma kalıntılarını Orhan Meral koruyor!
  • 05.08.2012 08:49

Gümüşhane Satala’daki Roma kalıntılarını Orhan Meral koruyor!

Roma İmparatorluğu, muhtemel saldırılara karşı yapmıştı Satala kalıntılarını. Gü ...