maritbet girişmaritbet
Gökçeada Rum İlkokulu’nun açılışı adaya göç çekecek!

Gökçeada Rum İlkokulu’nun açılışı adaya göç çekecek!

Gökçeada Rum İlkokulu’nun dört öğrencisi, 49 yıl aradan sonra yarın ülke çapında 17 milyon öğrenciyle birlikte dersbaşı yapacak

Gökçeada'da (İmroz) açılmasına izin verilen Rum İlkokulu'nda 49 yıl aradan sonra yarın ilk ders zili çalacak. Dört öğrenciyle eğitime başlayacak okulun öğrenci sayısının adaya taşınacak ailelerle artması bekleniyor.

Covana Hristoforidis, 1964'te adadaki Rumca eğitim veren okullar kapatılmadan önce Merkez İlkokulu'nda kocasıyla birlikte öğretmenlik yapmış bir isim. Okulun açılmasının onun için ayrı bir önemi var. Çünkü vefat eden annesi de 1933-36 yıllarında bu okulda öğretmenlik yapmış.

ANNEM BURADA ÖĞRETMENLİK YAPTI

Covana duygularını Taraf'a şu sözlerle anlattı: “Benim 41 senelik öğretmenlik hayatım var. İki senesi Gökçeada'da geçti. Annem de yarın eğiteme başyacak okulda öğretmendi. Ben o güzel devri yaşadım. Türk öğretmen arkadaşlarla aynı okulda ahenk içinde çalışıyorduk. Her sınıfta 30-35 öğrenci vardı. Toplamda 300 öğrenci eğitim görüyordu. 1964'te kapandı okullar. Ada okulsuz kaldı. Anneler, çocukları okuyabilsin diye, çocuklarıyla birlikte İstanbul'a gittiler. Çok zordu. Aileler ikiye bölündü. Babalar adada kaldı. Sonra araziler de alındı ellerinden, Tarım durdu hayvancılık durdu. Böylece göç başladı. Ailecek Yunanistan'a, Avustralya'ya, Afrika'ya, Avrupa'ya dağıldılar. Sadece ihtiyarlar kaldı. Fakat şimdi bir reform, rönesans yaşanıyor, inşallah devam eder. Önümüzdeki yıllarda eskisine benzeyen bir hayat sürdürürüz burada.”

Atina İmrozlular Derneği Eski Başkanı Kosta Hristoforidis de okulun açılmasının sevindirici olduğunu söyleyerek şöyle konuştu: “Bu okulun açılışı bizim cemaat için hem sembolik olarak hem de pratik açıdan önemli. Çünkü çocuklu bir aile adaya tekrar gelip yerleşmeyi düşünebiliyor artık. Bu bir imkân. Değerlendirileceğini umuyoruz. Yunanistan'dan gelmek isteyen aileler olduğunu biliyoruz. Bu cemaat içinde konuşuluyor ama her defasında ‘okul bile yok' deniliyordu. İnsanlar bu okulun açılabileceğine inanmıyorlardı. Çok zor şeyler yaşandı adada ve yaşananlar insanları şüpheci olmaya itiyor. Ama son on yıldır çok büyük iyileştirmeler var.”

Adada balık restoranı işleten Yorgo Zarbozan da okulla ilgili temennilerini şöyle dile getirdi: “Okulumuz açılıyor. İnşallah başka çocuklar da gelir, başka okullar da açılır. Temennimiz budur. Bu ilk adım, inşallah politikalar bu şekilde devam eder. Bunu Yorgo, vatandaş ve İmrozlu olarak diliyorum. Hepimiz kendimizi birinci sınıf vatandaş olarak düşünmeliyiz. Hepimiz Türkiyeliyiz”

Sakin bir hayat için adadalar

Yarın açılacak Gökçeada Rum İlkokulu'na iki öğrenci kayıt yaptırdı. Ancak İstanbul'dan göç eden bir aileyle okuldaki öğrenci sayısı dörde çıktı. Ailenin metropol hayatı yerine sakin bir hayat için adaya taşındığı belirtiliyor. Okulun açılmasının Rum toplumunda adaya geri dönüşü artıracağı tahmin ediliyor. Okuldaki öğrenci sayısının artması bekleniyor. Adada restoran işleten Yorgo Zarbozan da okulun açılmasının kendilerini çok mutlu ettiğini söyledi.

Sümeyra Tansel/Taraf

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Gökçeada ve Bozcaada hatlarında yarın feribot seferi yapılmayacak
  • 26.09.2022 16:17

Gökçeada ve Bozcaada hatlarında yarın feribot seferi yapılmayacak

Çanakkale'nin Gökçeada ve Bozcaada ilçelerine yarın yapılması planlanan feribot ...

Müsilaj, Gökçeada'nın kıyılarında büyük ölçüde etkisini yitirdi
  • 07.07.2021 16:24

Müsilaj, Gökçeada'nın kıyılarında büyük ölçüde etkisini yitirdi

Marmara Denizi sahillerinde bir süre önce yoğun şekilde görülen müsilaj, Çanakka ...

Galata Kulesi’nden Azerbaycan’a destek
  • 30.09.2020 10:00

Galata Kulesi’nden Azerbaycan’a destek

Azerbaycan ve Ermenistan arasında başlayan cephe savaşında Türkiye’den Azerbayca ...

Çanakkale’de boğaz ve adalar hattında seferler artıyor
  • 30.06.2020 08:45

Çanakkale’de boğaz ve adalar hattında seferler artıyor

Gestaş, sefer artırımına giderek günlük toplam seferini 76'ya çıkarıyor. ...

Gökçeada Belediyesi’nin kaçak yapıları bakanlıkça mühürlendi
  • 23.06.2020 12:54

Gökçeada Belediyesi’nin kaçak yapıları bakanlıkça mühürlendi

Sit alanı ile denize dolgu alanında yaptırılan inşaatlar, Çevre ve Şehircilik Ba ...