maritbet girişmaritbet
Gökçeada’da yabancıların arsasını üstlerine geçiriyorlar!

Gökçeada’da yabancıların arsasını üstlerine geçiriyorlar!

Gökçeada’daki İpseftel ailesine ait arazinin öyküsü, 1986 yılında annesinin ölümü ile başlıyor. İpseftel, 1987 yılında arsasını Haralambo Yedion’a iki yıllığına kiraya veriyor ve bunu da Gökçeada Noterliği’nde onaylatıyor

 

Gökçeada'da, İstiratoniki İpseftel'e annesinden miras yoluyla kalan 13 dönümlük arsa, yalancı tanık ve sahte zilyetlik devir sözleşmesi ile Milli Emlak Müdürlüğü'nde memur olarak çalışan Özgür Özay'ın imzasıyla, Tarım Kredi Kooperatifi müdürlüğü yapmış olan Naci Kaynar'a devredildi. İpseftel olayın ortaya çıkmasanın ardından açtığı tapu iptal ve tescil davasında mahkemenin sanıklar hakkında verdiği karara karşı davayı Yargıtay'a taşıdı.

Öykü 1986'da başlıyor

Gökçeada'daki İpseftel ailesine ait arazinin öyküsü, 1986 yılında annesinin ölümü ile başlıyor. İpseftel, 1987 yılında arsasını Haralambo Yedion'a iki yıllığına kiraya veriyor ve bunu da Gökçeada Noterliği'nde onaylatıyor. 1996 yılında ise olayla hiç ilgisi olmayan ve Yunanistan'da yaşayan İrakli Eksenaki isimli bir kişi, Foti Zombiyadis'e vekâlet vererek sözde satış sözleşmesi ile arsayı Naci Kaynar'a satıyor ve Kaynar 5 ay sonra zilyetlik yani “20 yıl elinde bulundurduğu için sahiplenme” iddiasıyla tescil davası açıyor ve deyim yerindeyse arsanın üzerine konuyor. Sözde zilyetliğin tanığı ise arsanın diğer hissedarı, dönemin Milli Emlak Müdürlüğü memuru Özgür Özay olarak kayıtlara geçiyor. 2006 yılında ise daha önce yaptıkları anlaşmaya uygun olarak, dönümü en az 15 - 20 bin lira olarak belirlenen arazinin, üçte birlik kısmı yani 4.5 dönümü toplam 7 bin liraya Özgür Özay'a satılıyor.

‘Örgüt' suçlaması

Tapudaki görünürdeki satış işleminin 2006 yılına sarkmasının nedeni ise İstanbul Devlet Güvenlik Mahkemesi'nce yürütülen, benzer bir soruşturma ve yargılama sırasında Özay ve Kaynar'ın tutuklanması ve mallarına tedbir konulması. Kaynar ve Özay'la birlikte 33 kişinin yargılandığı davada, keşif tutanağında zirai bilirkişi olarak imzası bulunan Şenol Yılmaz ve Özay'ın eşi, Gökçeada Adalet Dairesi'nde zabıt kâtipliği yapmış olan Fatma Özay da sanıklar arasında yer alıyor. Sanıklar hakkında 2000 yılında, 1994-2000 yılları arasında işledikleri suçlardan dolayı dava açılıyor. Düzenlenen iddianamede, Özgür Özay'ın gayrimüslimlere ait tapu kayıtlarını toplayıp istifa etmesine karşın tüm belge ve bilgileri daireye iade etmediği evinde sakladığı, işleri sahte evrak düzenleyerek sahte imzalarla yürüttüğü belirtiliyor ve bu belgelerin evinde yapılan aramada bulunduğu kaydediliyor. İddianamede, sanıkların, sahibi ölmüş ya da yurtdışına gitmiş arazileri anlaştıkları kişilere vererek bu yolla büyük menfaat elde ettikleri kaydediliyor. Bu davada -o zamanki adıyla- İstanbul DGM Cumhuriyet Başsavcılığı, yalnızca örgüt kurmak suçundan sanıkların beraatına karar veriyor ve dosyayı diğer suçlar bakımından görevsizlikle Çanakkale Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderiyor.

İpseftel'e 3'te 2 hisse

İpseftel, Gökçeada Asliye Hukuk Mahkemesi'nde açtığı davada Kaynar ve Özay adına kayıtlı tapu sicillerinin iptal edilmesine ve kendisi adına tesciline karar verilmesini istedi. Mahkeme, nisan ayında, “kısmen kabul, kısmen ret” şeklinde verdiği kararda Kaynar'ın hissesinin üçte ikisinin İpseftel adına tapuya kayıt ve tesciline, Özay'ın ise iyi niyetli olduğu gerekçesiyle, yasaya göre hakkının korunmasını öngördü.İpseftel'in avukatı Mehmet Ziya Zent, kararın düzeltilmesi için Yargıtay'a başvurdu.

Şule Köktürk/Cumhuriyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Gökçeada ve Bozcaada hatlarında yarın feribot seferi yapılmayacak
  • 26.09.2022 16:17

Gökçeada ve Bozcaada hatlarında yarın feribot seferi yapılmayacak

Çanakkale'nin Gökçeada ve Bozcaada ilçelerine yarın yapılması planlanan feribot ...

Müsilaj, Gökçeada'nın kıyılarında büyük ölçüde etkisini yitirdi
  • 07.07.2021 16:24

Müsilaj, Gökçeada'nın kıyılarında büyük ölçüde etkisini yitirdi

Marmara Denizi sahillerinde bir süre önce yoğun şekilde görülen müsilaj, Çanakka ...

Galata Kulesi’nden Azerbaycan’a destek
  • 30.09.2020 10:00

Galata Kulesi’nden Azerbaycan’a destek

Azerbaycan ve Ermenistan arasında başlayan cephe savaşında Türkiye’den Azerbayca ...

Çanakkale’de boğaz ve adalar hattında seferler artıyor
  • 30.06.2020 08:45

Çanakkale’de boğaz ve adalar hattında seferler artıyor

Gestaş, sefer artırımına giderek günlük toplam seferini 76'ya çıkarıyor. ...

Gökçeada Belediyesi’nin kaçak yapıları bakanlıkça mühürlendi
  • 23.06.2020 12:54

Gökçeada Belediyesi’nin kaçak yapıları bakanlıkça mühürlendi

Sit alanı ile denize dolgu alanında yaptırılan inşaatlar, Çevre ve Şehircilik Ba ...