maritbet girişmaritbet
Fatih'te binalar en fazla 5 katlı olacak, tarihi slüet korunacak!

Fatih'te binalar en fazla 5 katlı olacak, tarihi slüet korunacak!

Tarihi ilçe Fatih’te kentsel dönüşüm çalışmaları hızla devam ediyor. Fatih’in 5 ayrı noktasında devam eden çalışmalarda yapılacak binalarda 5 kat sınırlaması getirildi

 

Tarihi ilçe Fatih'te kentsel dönüşüm çalışmaları hızla devam ediyor. Fatih'in 5 ayrı noktasında devam eden çalışmalarda yapılacak binalarda 5 kat sınırlaması getirildi. Tarihi Yarımada'da Bina yükseklikleri 6 metre 50 santimi geçmeyecek. Surların yakınındaki binalar en fazla 2 katlı olabilecek. Tarihi Yarımada içerisinde rakım yüksekliği 50 metreden yukarıda olan yerlerde 3 kattan fazla bina yapılamayacak. 40 ile 50 metre arasında olan yerlerde ise 4 kattan fazla bina inşa edilemeyecek. Bu şekilde tarihi sulietin korunması amaçlanıyor.
 
Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Sulukule, Fener- Balat, Ayvansaray, Kapalıçarşı ve Süleymaniye'de yapılan çalışmaları değerlendirdi. Özellikle Sulukule'de yapılan çalışmalara çok önem verdiklerini ifade eden Başkan Mustafa Demir, “Sulukule ile ilgili dönüşümde hiçbir hak sahibinin hakkı yenmedi. Sulukule'de vatandaşın yüzde 98'iyle uzlaşma sağlandı. Kiracılara 300 lira, mülk sahiplerine de 400 lira kira yardımı verildi ve yardımlar devam ediyor. Kimseye yerlerinizi satın demedik. Kiracılara TOKİ'den ev sahibi olma hakkı tanındığı için suçlu ilan edildik. Sanki ev sahiplerinin evlerini alıp onları başka yerlere yönlendirdik gibi algılandı" dedi. Başkan Mustafa Demir, yeni yapılacak dönüşüm yerlerinde yüksek katlara da izin verilmeyeceğini ve 6 katlı binalarda kat sayısının 4'e indirilmesiyle diğer iki kat için imar transferlerinin düşünüldüğünü söyledi. İmar transferlerinde hak sahiplerinin mağdur edilmeyeceğini belirten Başkan Demir, farklı bölgelerden TOKİ'nin yaptığı daha büyük metrekareli evlerin verileceğini açıkladı.
 
AYVANSARAY'DA İHALELER TAMAMLANDI
Ayvansaray'da dönüşümün yaklaşık 30 bin metrekare arsada gerçekleştirileceğini açıklayan Başkan Demir, sözlerine şöyle devam etti: “Burada toplam 60 hak sahibi bulunuyor. Konu ile ilgili ihaleler yapıldı ve bölgede şantiyeler kuruldu. Şenerler İnşaat'ın gerçekleştireceği projenin içinde bir de 100 odalı otel olacak. Ahşap Türk evlerinin bulunduğu bölgede dönüşüm yaklaşık 1 yıl içinde tamamlanacak.”
 
FENER- BALAT'TA YENİ AVAM PROJESİ ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR
Fener- Balat'ta ise dönüşümün 100 bin metrekare arsada gerçekleştirileceğini belirten Başkan Demir, Bölgenin avam projesinin mahkeme tarafından iptal edildiğini hatırlattı. Yeni bir avam proje için çalışmaların sürdüğünü söyleyen Başkan Demir, “Mahkemenin ilk avam projeyi iptal etmesi ise başkan Demir'e göre bir avantaj. Burada yüzde 70'iyle anlaşma sağlanacak gibi görünüyor. Bölgede bulunan binaların birçoğunun boş olması dikkat çekiyor. Burada da Gap İnşaat ile birlikte yol alınacak. 150 odalı otel de yapılacak.” dedi.
 
SÜLEYMANİYE'YE EN FAZLA 3 KAT İZNİ
Süleymaniye'de 191 bin metrekare arsa içinde 39 adayı kapsayan bir dönüşüm yapıldığını dile getiren Başkan Demir, “Toplamda 750 bina bulunuyor. Dönüşüm etap etap olacak. İlk etap, 6-7 adadan başladı. Yapıların yarısı tarihi eser. Yeni yapılacak binaların hepsi 3 katlı olacak.”
 
KAPALIÇARŞI'DA HANLAR OTEL OLACAK
“Kapalıçarşı'nın içinde 3 bin tane dükkan ve etrafında yaklaşık 30'a yakın han yer alıyor. Projenin maliyeti 17 milyon Türk Lirası olacak. Projelerin bu yılın sonuna kadar onayları tamamlanacak.” Diyen başkan Mustafa Demir, Kapalıçarşı'da restorasyon yapılacağını ve hanların bir kısmanın otele çevrileceğini söyledi. Ayrıca Başkan Demir, Kapalıçarşı'da her mülk sahibinin sahip olduğu metrekare bazında ödeme yapacağını kaydetti.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Kapalıçarşı'nın restorasyonu haziran ayında tamamlanacak!
  • 25.01.2023 15:27

Kapalıçarşı'nın restorasyonu haziran ayında tamamlanacak!

İstanbul’un tarihi simgelerinden Kapalıçarşı’nın iki yıldır süren restorasyon ve ...

Ayasofya Fatih Medresesi açıldı!
  • 16.04.2022 10:21

Ayasofya Fatih Medresesi açıldı!

Vakıflar Genel Müdürlüğünce yeniden inşa edilen Medrese, Ayasofya Yerleşkesi ola ...

Kapalıçarşı'yı 2021'de 25,5 milyon kişi ziyaret etti
  • 05.01.2022 11:48

Kapalıçarşı'yı 2021'de 25,5 milyon kişi ziyaret etti

Kovid-19 salgını nedeniyle ziyaretçi sayısı yarıya yakın gerileyen Kapalıçarşı'y ...

Fatih Balat'da 3 katlı metruk bina böyle çöktü!
  • 02.12.2021 10:28

Fatih Balat'da 3 katlı metruk bina böyle çöktü!

Balat Mahallesi Yıldırım Caddesi'nde bulunan 3 katlı binanın büyük bölümü çöktü. ...

Akgün: "Büyükçekmece'de kentsel dönüşüme devam edeceğiz"
  • 17.11.2020 15:17

Akgün: "Büyükçekmece'de kentsel dönüşüme devam edeceğiz"

Atatürk Mahallesi'ndeki binanın yıkım çalışmalarını inceleyen Büyükçekmece Beled ...