maritbet girişmaritbet
ESKA Evleri'nden Dalaman'ın termal turizmine katkı!

ESKA Evleri'nden Dalaman'ın termal turizmine katkı!

Dünya havacılık literatüründeki kısa ' kodu (DLM) olan Dalaman Havalimanı, Muğla'nın Dalaman İlçesi sınırları içinde bulunuyor

Dünya havacılık literatüründeki kısa ' kodu (DLM) olan Dalaman Havalimanı, Muğla'nın Dalaman İlçesi sınırları içinde bulunuyor. İsim olarak tüm dünya tarafından bilinmesine rağmen, turizm yatırımlarından hak ettiği payı alamadığı için maalesef hem turizm merkezinde hem de bir o kadar uzağında gözüküyor. Turizm ürünlerinde yaşanan çeşit sorunu ve bu çeşitliliği artırmak için alternatif ürünler oluşturmaya çalışan turizm yatırımcıları sayesinde, ülkemizin özellikle termal kaynakların bol olduğu yörelerde ciddi "termal tesis" yatırımlarını son yıllarda gözlemliyoruz. Dünyada "sağlık turizmi" diğer ürünler arasında birkaç yıla kadar öncü ve aranan ürün olma yolunda hızla ilerliyor. Rakiplerinin ellerinde olmayan ürünleri ilk pazarlayan olmak isteyen tur operatörleri de bu nedenle "sağlık turizmi" ile ilgili çalışmalarına şimdiden hız vermeye başladılar.

Dalaman İlçesi sınırlan içerisinde bulunan onlarca "termal su kaynağı alanları" maalesef ilgisizlik veya bölge hakkında bilgisi olmayan turizm yatırımcılarının bir türlü dikkatini çekmiyor. 1980'li yılların sonunda yapımına başlanan ve daha sonra Emlak Bankası tarafından çeşitli ödeme sorunları nedeni ile uzun yıllar önce el konulan ve yöre halkı tarafından "ESKA Evleri" olarak bilinen alanda, altı yüzden fazla villa tarzında inşa edilmiş olan binalar harabe bir halde duruyor.
 
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığımızın acilen bu konuya el atmaları, onlarca yıldır ne yapılmasına ne de yıkılmasına izin verilen bu binaları bir şekilde "sağlık turizmine" kazandırmak için çözüm üretmeleri gerekmektedir. Yaklaşık 3 bin yatak kapasitesine sahip olan mevcut yapıların, "sağlık turizm tesisine" dönüştürülmesi ile birlikte yıllık 900 bin geceleme şansı kaybedilmemiş olacak bunun sağlayacağı turizm girdisi de sadece konaklama bazında 95 milyon TL civarında olacaktır. Böyle bir projenin devlet eliyle yürütülmesi belki de Türkiye'nin en büyük termal tesisinin ortaya çıkmasını sağlayacaktır. 
 
Aynı anda 3 bin kişinin "sağlık turizmi" yaptığı kaç tane tesis bulabilirsiniz? 
 
Yirmi yıldan uzunca bir süredir atıl bir şekilde olan bu binaların acilen projelendirilmesi büyük bir günahtan yani israftan kurtulmasını sağlayacaktır. Her gün on binlerce ton termal suyun akıp gittiği bu alanlar, Allah'ın bölgeye bahşettiği en büyük nimet olmasına rağmen, ilgisizlik ve değer bilmezlik yüzünden bunca yıldır milyarlarca TL'nin boşa gitmesine neden olundu. Atalarımız "zararın neresinden dönerseniz kârdır" diye boşuna dememişler.
 
Dünyada "sağlık turizminin tavan yaptığı" şu süreçte hükümet edenlerimizin konuyu acilen ele alıp her yıl milyonlarca TL'nin boşa gitmesine engel olmaları naçizane talebimdir. Bu sayede sadece havalimanı ile dünyada tanınan Dalaman ilçemiz, "sağlık turizmi" ile de anılır hale gelecek ve ilçeye doğrudan turizm girdisi sağlanmış olacaktır. Sağlık turizmine yapılan her yatırım, yıllardan bu yana sahillere yapılan yatırımların yönünün değişmesine ve sahillerde yaşanan yapılaşma baskısı ve ona bağlı doğal dokudaki bozulmayı bir nebze de olsa yavaşlatacakta". Termal tesislerin diğer bir özelliği de yer altı kaynak sularının çıktığı yerlere yapıldıkları için, suyun kirlenmesi gibi risk taşımıyor olmaları, ama sahillerde diğer etkenlere bağlı olarak deniz suyunun kirlenmesi ve bundan tesislerin birebir olumsuz etkilenmesi riski daima bulunmakta.
 
www.dalyanturkey.com 
 
Kamuran Özgen/Yeniçağ
  

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Sinop'un turizm hedefi yılda 2 milyon ziyaretçi sayısını aşmak
  • 26.01.2024 14:53

Sinop'un turizm hedefi yılda 2 milyon ziyaretçi sayısını aşmak

2023'te 1,5 milyon ziyaretçi ağırlayan Sinop, 2024 yılında 2 milyon ziyaretçi sa ...

Turizm merkezlerindeki havalimanlarında yolcu sayısı yüzde 22 artış gösterdi
  • 25.08.2023 17:02

Turizm merkezlerindeki havalimanlarında yolcu sayısı yüzde 22 artış gösterdi

Bu yılın ilk 7 ayında turizm merkezlerinde bulunan havalimanlarında ağırlanan yo ...

Turizm merkezlerindeki havalimanlarını 64 milyondan fazla yolcu kullandı
  • 18.07.2023 16:13

Turizm merkezlerindeki havalimanlarını 64 milyondan fazla yolcu kullandı

Türkiye'nin turizm cenneti destinasyonlarına ilgi havalimanı yolcu sayılarına ya ...

Patara Köprüsü'nün nisanda bitirilmesi planlanıyor
  • 30.03.2023 12:40

Patara Köprüsü'nün nisanda bitirilmesi planlanıyor

Antalya'nın Kaş ile Muğla'nın Seydikemer ilçelerini turizm, tarım ve tarih alanı ...

"Yüzen Otel"e dönüştürülen feribot, Van Gölü'nde turizmi canlandıracak
  • 01.09.2022 16:05

"Yüzen Otel"e dönüştürülen feribot, Van Gölü'nde turizmi canlandıracak

Van Edremit Belediyesi, yıllarca Van-Tatvan arasında yolcu ve yük taşımacılığı y ...