maritbet girişmaritbet
Ergene Havzası'nı kurtarmak için İller Bankası hareket geçti!

Ergene Havzası'nı kurtarmak için İller Bankası hareket geçti!

İller Bankası Başbakan Tayyip Erdoğan'ın "Halledin" dediği zehir akan Ergene Havzası'nı kurtarmak için kolları sıvadı

 

İller Bankası'nın hazırladığı özel projesi ile önce Ergene Havzası ile Marmara Denizi arasına ishale hattı çekecek. Hattın sonuna arıtma tesisi kurulacak. Arıtma sonrası elde edilen atık da bertaraf tesislerine taşınacak. Projenin ikinci ayağında ise havzaya kimyasal atık bırakan 6 Organize Sanayi Bölgesi'ne (OSB) arıtma tesisi ve kanalizasyon altyapısı kurulacak. Proje uzun zamandır çözülemeyen OSB'lerin arıtma tesisi sorununu da çözmüş olacak. Aynı proje Ergene riski ile burun buruna olan 25 havza ve çevresindeki OSB'lere de uygulanacak.
 
25 HAVZA RİSK ALTINDA
 
Ergen riski ile karşı karşıya olan 25 havza bulunuyor. OSB'lerin "maliyeti çok fazla" diyerek kurmaya yanaşmadığı arıtma tesisi ve altyapı eksikliği nedeniyle 25 havzaya OSB'lerden kimyasal atık bırakılıyor. Proje hayata geçtiği anda bu havzaların etrafındaki OSB'ler bu kapsamda arıtma tesisi ve kanalizasyona kavuşacak, havzalar kurtarılacak. Orman ve Su İşleri Bakanlığı 25 havzanın 12'si için proje hazırlarken, İller Bankası bu projelere hayata geçirmek için hazırlıklara başladı.
 
YÜZDE 50 HİBE YÜZDE 50 KREDİ
 
İller Bankası sorunu çözmek için OSB'lere finansman desteği verecek. Ergene Havzası'ndan başlamak üzere OSB'lerin arıtma sorununun çözümü için belediyeleri de dahil ederek bir havuz oluşturacak. Belediyeler üzerinden OSB'lere finansman sağlamak isteyen İller Bankası, diğer projelerinde olduğu gibi paranın yüzde 50'sini hibe edecek yüzde 50'sini uzun vadeli kredi verecek.
 
CEZALAR SIKIŞTIRDI TRAKYA OSB'LERİ MASAYA OTURDU
 
Arıtma ve kanalizasyon altyapısı olmayan Trakya OSB'leri zehirli sularını Ergene havzasına bırakmaya devam ediyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı önlem olarak kimyasal atıklara uygulanan cezaları artırınca ve denetimleri sıklaştırınca bölge OSB'lerin yönetimleri pes etti. Cezaların altyapı maliyetlerine yetişmesi sonrası "Belediye yapsın" dedikleri altyapı ve arıtma tesisi için artık "Devlet yardım etsin, biz yapalım" dediler. İller Bankası'nın projesini beğenen Ergene bölgesi OSB'lerin yönetimleri ile İller Bankası arasındaki görüşmeler tamamlanmaya yaklaşırken, önümüzdeki hafta protokolün imzalanması bekleniyor.
 
YÜZDE 50 HİBE YÜZDE 50 KREDİ
 
İller Bankası sorunu çözmek için OSB'lere finansman desteği verecek. Ergene Havzası'ndan başlamak üzere OSB'lerin arıtma sorununun çözümü için belediyeleri de dahil ederek bir havuz oluşturacak. Belediyeler üzerinden OSB'lere finansman sağlamak isteyen İller Bankası, diğer projelerinde olduğu gibi paranın yüzde 50'sini hibe edecek yüzde 50'sini uzun vadeli kredi verecek. İller Bankası proje için ayrıca teknik mühendis ve uzman desteği de sağlayacak. Dünya Bankası ile kredi çalışmalarını sürdüren İller Bankası, çevre konularında finansman sağlaması ve özellikle OSB'lerin altyapı ve arıtma sorununun çözülmesi için destek sözü aldı.
 
KANUNSAL ENGELE 2 ÇÖZÜM
 
İller Bankası kendi mevzuatından dolayı OSB'lerin altyapı projelerine destek veremiyor. Ergene Havzası ve diğer havzalardaki sorunun çözümü için kanuni engel 2 yöntemle aşılacak. Birinci yönteme göre İller Bankası, OSB'lerin olduğu belediyeler ile OSB yönetimlerini bir araya getirecek ve belediye üzerinden projeleri gerçekleştirecek. 2 yönteme göre ise İller Bankası'nın mevzuatına bir madde eklenerek belediyelerin yanında OSB'lerin de altyapı sorunlarını çözmekle sınırlı kalacak şekilde yardım yapması sağlanacak.
 
Mehmet Ali Berber / Sabah

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Marmara Denizi’nden toplanan atık miktarı 30 tona ulaştı
  • 03.06.2022 16:08

Marmara Denizi’nden toplanan atık miktarı 30 tona ulaştı

Garanti BBVA'nın, DenizTemiz Derneği/ TURMEPA iş birliğiyle başlattığı "Mavi Nef ...

"Şu an Marmara Denizi'nde herhangi bir müsilaj problemi yok"
  • 19.04.2022 17:21

"Şu an Marmara Denizi'nde herhangi bir müsilaj problemi yok"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kocaeli'nin İzmit ilç ...

OSB'lerde güneş enerjisine dayalı tesislere ilişkin sınırlama kaldırıldı
  • 31.03.2022 11:15

OSB'lerde güneş enerjisine dayalı tesislere ilişkin sınırlama kaldırıldı

Organize sanayi bölgelerinde (OSB), "güneş enerjisine dayalı enerji üretim tesis ...