maritbet girişmaritbet
Dünya Ekonomi Forumu İstanbul’a taşınacak!

Dünya Ekonomi Forumu İstanbul’a taşınacak!

Türkiye’de bölgesel olarak ilk kez düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) Başkanı Klaus Schwab ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan arasındaki buzlar erimeye başladı

TÜRKİYE'de bölgesel olarak ilk kez düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) Başkanı Klaus Schwab ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan arasındaki buzlar erimeye başladı. 2009'da yaşanan “One minute” krizi sonrasında Davos'taki Dünya Ekonomik Forumu toplantılarına katılmayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la Klaus Schwab'ın sohbet ettiğini söyleyen AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, “Başkan Schwab, Başbakanılızı 2013 Ocak'taki Davos zirvesine davet etti. Başbakanımız da bunu değerlendireceğini söyledi” dedi.

Her yıl için izin istedi

Bağış, Başbakan Erdoğan ve Schwab arasında geçen konuşmaya ilişkin şunları aktardı: “Sayın Schwab, benim ve Cüneyd Zapsu'nun da olduğu sırada, Başbakanımıza, ‘İstanbul'daki zirve çok başarılı oldu. İlgiden çok memnunuz. Acaba bu zirveyi her yıl mı tekrarlasak yoksa İnsanların İstanbul'a gelmeyi özlemesini, o heyacanı yaşamasını sağlamak için iki yılda bir mi düzenlesek, karar veremiyoruz. Biz bu toplantıyı burada geleneksel hale getirmek istiyoruz. Sizde bunu uygun görür müsünüz, buna izin verir misiniz? diye sordu. Başbakanımız da, dünyanın en önemli yatırımcılarının, liderlerinin katıldığı böyle bir toplantıya ev sahipliği yapmaktan memnuniyet duyacağımızı söyledi.” Bağış, Erdoğan'ın bölgesel Davos zirvelerinin İstanbul'da her yıl ya da iki yıl da bir olması için her türlü opsiyona sıcak baktıklarını, bu tür toplantıları önemsediklerini kaydetti.

Kendini affettirdi

Bağış, Başbakan'ın gelecek yıl Dovas'a gitme konusuyla ilgili şunları söyledi: “Başkan Schwab 2013 zirvesi için davet etti, Başbakanımız da bunu değerlendireceğini söyledi. Bundan 3.5 yıl önce Başbakanımız ‘Daha da gitmem Davos'a demişti. Davos buraya geldi. Gelmekle kalmadı, bir milat gerçekleştirdi, ilk defa 5 kıtayı bir araya getiren 50 ülkeden üst düzey siyasetçilerin bir araya geldiği, 70 ülkeden 1100 katılımcının bir araya geldiği zirveye evsahipliği yaptı. Davos kendini affettirmek için hatasını telefi edebilmeki için elinden geleni yaptı.”

Nihai karar Başbakanın

Başbakan'ın 2012 Ocak ayında gerçekleşen zirveye, kendisiyle birlikte Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Fatma Şahin'in gitmesine izin vererek Türkiye'in iyi niyetini ortaya koyduğunu belirten Bağış şöyle konuştu: “Ayrıca bizim kültürümüzde, bizim değer ve inançlarımızda kin tutmak yoktur. Hatta kin tutmak haramdır. Bizim kültürümüzde düşmanlık yoktur. Bizde barış vardır, sevgi vardır. Önceki günkü konuşmasında da Başbakanımız konuşmasında dünyanın en çok ihtiyaç duyduğu 3 şeyin sevgi, paylaşım ve başkalarının sorunlarıyla ilgili empati kurmak olduğunu söyledi.”

İstanbul'a yakışır

İSTANBUL'un dünyada içinden deniz geçen ve iki kıta üzerine kurulu tek şehir olduğunu belirten Egemen Bağış, şunları söyledi: “Sadece fiziksel güzelliği değil aynı zamanda tarihi ve kültürel zenginliğiyle de İstanbul çok önemli bir şehir. Son ekonomik gelişmelerle birlikte dünya çapındaki işadamları da İStanbul'a gelmek için bahane arıyorlar. Bu tür zirveler Türkiye'ye gelen yatırımı artıyor. O yatırımlar da yeni istihdam oluşturulmasını sağlıyor. Bir de İstanbul'a her gelen, Türkiye sevdalısı, Türkiye'nin hayranı olarak dönüyor. Benim şöyle bir tezim var; her Avrupalıyı birkaç saatliğine de olsa İstanbul'a getirebilsek, Türkiye'nin AB üyeliğini çok hızlandırmış oluruz.”

Mehter takımı Davos yolcusu

DÜNYA Ekonomik Forumu Başkanı Klaus Schwab, zirvenin ilk akşamı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Dolmabahçe Sarayın'da verdiği resepsiyonda konukları karşılayan Mehter Takımı'ndan çok etkilendi. Mehter Takımını çok beğendiğini Başbakan Erdoğan'a da ifade eden Schwab, “Çok etkileyici bir müzik yapıyorlar. Bu takımı Davos'ta da görmek isteriz. Bu mümkün olabilir mi?” diye sordu. Önümüzdeki dönemde Davos'ta Osmanlı döneminden kalma bir geleneği sürdüren Mehter Takımının yer alması bekleniyor.

Merve Erdil-Hülya Güler/Hürriyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Davos'ta yabancı iş adamlarına yatırım çağrısı!
  • 27.01.2018 10:43

Davos'ta yabancı iş adamlarına yatırım çağrısı!

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 48. Dünya Ek ...

İpek Yolu’na 8 trilyonluk dolarlık yatırım!
  • 04.07.2017 14:07

İpek Yolu’na 8 trilyonluk dolarlık yatırım!

Çin’in tarihi İpek Yolu’nu canlandırmak için “Bir Kuşak Bir Yol” projesi kapsamı ...

Enka'nın patronu Şarık Tara’ya büyük onur!
  • 12.11.2016 11:42

Enka'nın patronu Şarık Tara’ya büyük onur!

ENKA Şirketleri Onursal Başkanı Şarık Tara, Dünya Ekonomik Forumu'nun ilk kez ve ...

Schneider Electric ‘Dünyanın En Sürdürülebilir 100 Global Şirketi’ listesinde
  • 11.02.2014 11:22

Schneider Electric ‘Dünyanın En Sürdürülebilir 100 Global Şirketi’ listesinde

Schneider Electric, sürdürülebilirlik kriterlerindeki başarılı performansı neden ...

Rixos Hotels, Rixos Flüela Davos’u Dünya Ekonomi Forumu’yla eş zamanlı açtı
  • 23.01.2014 11:09

Rixos Hotels, Rixos Flüela Davos’u Dünya Ekonomi Forumu’yla eş zamanlı açtı

Rixos Hotels, Davos’taki oteli Rixos Flüela Davos’u Dünya Ekonomi Forumu’yla eş ...

Davos'a 40'tan fazla devlet katılacak
  • 15.01.2014 16:15

Davos'a 40'tan fazla devlet katılacak

Dünya Ekonomik Forumu'nun bu yılki Davos toplantılarına 40'tan fazla devlet ve h ...