maritbet girişmaritbet
Çaldağ'da sülfirik asitle tarım yapılacak!

Çaldağ'da sülfirik asitle tarım yapılacak!

Ormanlarıyla ünlü Çaldağı'nda, 1. sınıf tarım arazilerinin yakınında dağ tıraşlanıp sülfürik asitle madencilik yapılacak

 

Ormanlarıyla ünlü Çaldağı'nda, 1. sınıf tarım arazilerinin yakınında dağ tıraşlanıp sülfürik asitle madencilik yapılacak. Bölge halkı tedirgin, konu TBMM'de.
 
Manisa'nın Turgutlu ilçesindeki Çaldağı, SOS verdi. Ormanlık arazileriyle ünlü, 1. sınıf tarım arazisi sayılan Çaldağı'nda sülfürik asit ile açık liç usulü maden çıkarma çalışmaları bölge halkını öfkelendirdi. CHP 'li Özgür Özel konuyu Meclis gündemine taşıdı. 
 
Nasıl çalışacak? 
 
Özel'in verdiği bilgiye göre, sülfürik asit ile açık liç usulü maden çıkarma yöntemine göre 12.5 milyon metrekare alanda ağaçların kesilmesi planlanıyor. Kesim yapılan yerde dağ tıraşlanarak, kayalar ufalanarak toprak haline getirilecek. 15 metre yüksekliğinde, 150 metre uzunluğunda toprak yığınları oluşturulacak. Üzerine sülfürik asit damlatılarak yığın içindeki nikel çökeltilecek. Bu işlemin 18 ay sürmesi planlanıyor. 
 
Nikel madeninin ve kobaltın Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı'na göre kanserojen maddeler grubunda yer aldığını belirten Özel, yapılan işlem sonucu bölgedeki suların ciddi şekilde kirleneceğini belirterek bu suların içilmesi veya tarımsal alanlardaki sulama sonucu beslenme zinciri aracılığıyla insana ulaşmasında ciddi sağlık sorunları ortaya çıkacağını söyledi. 
Özel, bölgenin önemini anlatırken Çaldağı'nın güneyinde 1. sınıf tarım arazileri bulunan Gediz Havzası bulunduğunu ve Gediz Nehri'nin Uluslararası Öneme Sahip Sulak Alanlar Hakkında Sözleşme (RAMSAR) ile koruma altında olduğunu anlattı. 
 
Özel, 3 Nisan 2009'da AKP 'li Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun imzasıyla Çaldağı'ndaki 3 milyon 297 bin 832 metrekare orman arazisinin, İngiliz sermayeli Europan Nickel şirketince paravan olarak kullanılan Sardes Nikel Madencilik'e 2026 yılına kadar tahsis edildiğini belirterek, “Sardes şirketinin bağlı olduğu, projenin asıl sahibi İngiliz European Nickel şirketi daha deneme çalışmaları sırasında çevreye verdiği zararlar nedeniyle bulunduğu ülkelerin bizzat hükümet yetkilileri tarafından ellerindeki işletme izni ve ruhsatları da iptal edilerek kovulmuştur. Bu şirket, açık liç usulü yöntemini dünyada uygulamak isteyen tek şirkettir” dedi. 
 
CHP Manisa milletvekili Özel, İngiliz şirketin tepkiler üzerine Çaldağı nikel madeni ile pilot tesisleri VTG Madencilik adında bir Türk firmasına 40 milyon dolara sattığını anlatarak bölge halkının, bu şirketin Sardes'in taşeronu olduğuna ilişkin kuşkusu olduğunu söyledi. 
 
Firmanın 6 Ekim 2011 tarihinde İstanbul Ticaret Odası 'na kayıt yaptırdığını belirten Özel, Çaldağı madenini satın alma tarihinin ise 15 Eylül 2011 olduğunu belirtti. 
 
Eroğlu ‘Baskı geldi' demiş 
 
Özel, ilginç bir iddiayı daha gündeme getirerek, AKP 'li Su Bakanı Veysel Eroğlu'nun Çevre ve Orman Bakanı olduğu dönemde AKP 'li Turgutlu Belediye Başkanı Serhat Orhan'a “İşletme ve arazi tahsis izinlerini İngiliz hükümetinin baskılarıyla verdik” dediğini, bu konuşmaların Turgutlu Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Toplantı tutanaklarında ve görüntülerinde yer aldığını da söyledi. 
 
Cennete dinamit tehdid
 
Bilecik 'in Yenipazar ilçesindeki Karahasanlar Kanyonu, mermer ocaklarında patlatılan dinamitlerin tehdidi altında. Yenipazarlılar bölgenin korunmasını isterken kanyonda kamp yapan AKUT Başkanı Nasuh Mahruki de “Bu güzellikleri herkes görmeli” dedi. 2.8 km uzunluğunda, 800 metre yükseklikteki kanyonda 25 metrelik bir şelale ve 3 büyük mağara var.
Radikal 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Plajlara işletme belgesi zorunluluğu geldi!
  • 31.03.2021 10:30

Plajlara işletme belgesi zorunluluğu geldi!

Plaj işletmelerine işyeri açma ve çalışma ruhsatı aldıktan sonra 1 hafta içinde ...

Bakan Pakdemirli ''Tarımda büyümeyi inovasyonla yapabiliriz''
  • 26.12.2020 09:56

Bakan Pakdemirli ''Tarımda büyümeyi inovasyonla yapabiliriz''

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye İnovasyon Haftası etkinliği kaps ...

Plusera City Maltepe projesinin satış ofisi açıldı!
  • 10.09.2020 14:36

Plusera City Maltepe projesinin satış ofisi açıldı!

İstanbul Maltepe’de, E5 Karayolu’nun yanı başında hayata geçirilmekte olan Pluse ...

İzmir’de nostaljik tramvay seferlerine başladı!
  • 10.09.2020 10:50

İzmir’de nostaljik tramvay seferlerine başladı!

İzmir'de Alsancak Limanı viyadükleri ile Cumhuriyet Meydanı arasında nostaljik t ...

Bursa'nın en değerli arazisini kent bostanı yaptılar
  • 02.07.2020 14:34

Bursa'nın en değerli arazisini kent bostanı yaptılar

Bursa Nilüfer Belediyesi, ilçede ekolojik tarımın önünü açacak alanlar oluşturuy ...

Hisarlar, Darby Özel Yatırım Fonu ve EBRD ile ortak oldu!
  • 04.07.2013 12:15

Hisarlar, Darby Özel Yatırım Fonu ve EBRD ile ortak oldu!

Hisarlar, Darby Özel Yatırım Fonu ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile ...