maritbet girişmaritbet
Bursa Muallimzade Hamamı'nın restorasyon çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor!

Bursa Muallimzade Hamamı'nın restorasyon çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor!

Bursa Büyükşehir Belediyesi´nce restore edilen İncirli Caddesi’ndeki tarihi Muallimzade Hamamı´nda çalışmalar tüm hızıyla sürüyor

 

450 yıl önce Muallimzade Ahmet Bey tarafından yaptırılan hamamda incelemelerde bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, "Bahar aylarında hizmete almayı düşündüğümüz Hamam, Yıldırım´a hayat veren merkezlerden biri olacak" dedi.
 
Bursa'nın yaşayan canlı bir tarih kenti olması yolunda Büyükşehir Belediyesi tarafından bu dönem hazırlanan tarihi ve kültürel miras projeleri arasında yer alan İncirli Caddesi üzerindeki Muallimzade Hamamı'nda restorasyon çalışmaları hızla sürüyor. Yıllarca Anadolu-Rumeli Kazaskerliği yapan Bursa Kadısı Muallimzade Ahmet Efendi tarafından Aksu Köyü'ndeki cami, zaviye ve mektep ile Zeyniler Köyü'ndeki medreseye gelir sağlaması amacıyla 1572 yılında yaptırılan tarihi hamam, yeniden kent silüeti içindeki yerini alıyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, 1854 depreminde büyük zarar gören ve Cumhuriyet döneminde yıllarca dökümhane olarak kullanılması nedeniyle dökümcüler hamamı olarak da anılan hamamı ilk günkü ihtişamına kavuşturacak olan restorasyon çalışmalarını yerinde inceledi.
 
Başkan Altepe, Büyükşehir Belediyesi Tarihi ve Kültürel Miras Projeler Koordinatörü Aziz Elbas ile Yıldırım Kent Konseyi Başkanı Arif Çelenk'in de katıldığı inceleme gezisinde Fen İşleri Daire Başkanı Fehmi Ökten ve yüklenici firmanın yöneticilerinden çalışmalar hakkında bilgi aldı. Bursa´nın Osmanlı´nın ilk başkenti olduğunu ve imparatorluğa damgasını vuran 6 padişaha ev sahipliği yaptığını hatırlatan Başkan Altepe, anıtsal yapılar başta olmak üzere şehirdeki tarihi eserleri bir bir ayağa kaldırdıklarını ifade etti. Bursa´da Osmanlı mimarisini simgeleyen yüzlerce tarihi eserin bulunduğunu, Muallimzade Hamamı´nın da bunlardan biri olduğunu kaydeden Başkan Altepe, "Muallimzade Ahmet Bey tarafından yaptırılan ve halk arasında Davutkadı Hamamı olarak bilinen bu yapıyı, inşallah önümüzdeki bahar aylarında hizmete alacağız. Yılın başlarında başlattığımız çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Hamam; işe başladığımızda harabe halde, tüm kubbeleri çökmüş ve üzerlerine işyerleri yapılmış vaziyetteydi. Restorasyon çalışmaları sonrasında yapı ayağa kalktı. En ideal şekliyle onarım gerçekleştiriliyor. Restorasyon çalışmaları tamamlandıktan sonra burası, bölgeye hareket ve dinamizm kazandıran güzel bir merkez olacak" diye konuştu.
 
Büyükşehir Belediyesi olarak Bursa´nın tüm ilçelerinde tarihi ve kültürel mirasla ilgili çalışmalar başlattıklarını, sadece Yıldırım İlçesi´nde 45 adet tarihi eserin onarımını gerçekleştirdiklerini ifade eden Başkan Altepe, Muallimzade Hamamı´nın da bu projelerin en önemlilerinden biri olduğunu kaydetti. Çalışmalar tamamlandığında özgün haline dönecek olan tarihi hamamın sosyal ve kültürel aktivitelerin yapılabileceği, herkesin buluşabileceği ender mekanlardan biri olacağını söyleyen Başkan Altepe, "Yıldırım´a yakışacak bir eseri daha ayağa kalırmış olacağız" dedi.
 
Yıldırım´da tarihi mekanların yok denecek kadar az olduğunu, semtin Davutkadı Hamamı gibi mekanlara ihtiyacı olduğunu vurgulayan Başkan Altepe, Büyükşehir Belediyesi olarak halkın talebi doğrultusunda bu eksikliği her geçen gün gidermeye gayret etiklerini de sözlerine ekledi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bursa'da Süleyman Çelebi Türbesi'nin bulunduğu alanda külliye yapılacak
  • 16.11.2021 11:38

Bursa'da Süleyman Çelebi Türbesi'nin bulunduğu alanda külliye yapılacak

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Başkanlık Konutu ile etrafını ka ...

Bursa Şehir Hastanesine raylı sistemle ulaşım projesinde saha çalışması başladı
  • 01.12.2020 13:08

Bursa Şehir Hastanesine raylı sistemle ulaşım projesinde saha çalışması başladı

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Şehir Hastanesine kesintisiz ulaşımın sağ ...

Restore edilen 2 asırlık bina gençlik merkezi olacak
  • 23.06.2021 16:53

Restore edilen 2 asırlık bina gençlik merkezi olacak

Bursa'da restore edilen 2 asırlık bina gençlik merkezi olarak hizmet verecek. ...

Bursa Hanlar bölgesi için acele kamulaştırma kararı
  • 24.04.2021 13:56

Bursa Hanlar bölgesi için acele kamulaştırma kararı

Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi için verilen Cumhurbaşkanı Erdoğan imzalı acele k ...