maritbet girişmaritbet
Bursa Kent Konseyi, Heykel Meydanı’ndaki cami için harekete geçti!

Bursa Kent Konseyi, Heykel Meydanı’ndaki cami için harekete geçti!

Bursa Kent Konseyi (BKK), tarihi Bey Sarayı’nın ardından Heykel meydanında bulunan ve 1930’lu yıllarda yıkılan 550 yıllık tarihi caminin ihya edilmesi için çalışmalara başladı

Bursa Kent Konseyi, Heykel Meydanı'ndaki cami için harekete geçti!

Bursa Kent Konseyi (BKK), tarihi Bey Sarayı'nın ardından Heykel meydanında bulunan ve 1930'lu yıllarda yıkılan 550 yıllık tarihi caminin ihya edilmesi için çalışmalara başladı.

Bursa Kent Konseyi (BKK) Başkanı Semih Pala, amatör araştırmacı tarihçilerden oluşan Tarihi Kültürel Miras Çalışma Grubu üyeleriyle bir araya gelerek 1467 yılında yapılan ve 1930'lu yıllarda yıkılan tarihi caminin tekrar şehre kazandırılması için fikir alışverişinde bulundu. Toplantıda, Semih Pala ve gönüllü tarihçiler mevcut belgeler ve fotoğraflar, resmi kayıtlar üzerinde konuşarak yapının durumu hakkında analiz yaptı.

“Tarihi bir eserin yıkılması kabul edilemez”

Bursa'daki tarihi yapılara gönüllü katılımcılarla birlikte sahip çıktıklarını söyleyen BKK Başkanı Pala, geçtiğimiz aylarda Osmanlı Devleti'nin ilk sarayı olan Tophane'deki Bey Sarayı'nın ortaya çıkarılması için çalışmalar yaptıklarını, dünya mirasının tekrar kazandırılması için Genelkurmay Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı ve Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'yla gerekli yazışmaları yaptıklarını anlattı. Son olarak gündemlerine Atatürk meydaının yan tarafında bulunan ve 1930'lu yıllarda yıkılan tarihi camiyi aldıklarını belirten Pala, “Tarihi caminin bugünkü yerinde bazı kamu bankalarının şube olarak kullandığı binalar bulunuyor. Burası yıllarca amaç dışı kullanıldı. Sarı Abdullah Camisi dimdik ayakta iken yıkılıp yok edilmiş. Hangi gerekçeyle olursa olsun tarihi bir eserin yıkılması kabul edilemez. Meydanın yanında biblo gibi duran caminin neden yıkıldığı gönüllülerimizle beraber araştırılacak” dedi.

İstenmesi halinde yıkılan caminin yerine yapılan binaların çok kısa sürede kaldırılabileceğini, tarihi yapının da bir senede ortaya çıkarılabileceğini ifade eden Pala, “Atatürk Heykeli, Tarihi Valilik Binası, Kent Müzesi, Defterdarlık, Ahmet Vefik Paşa tiyatrosu ve Hacılar Cami'nin bulunduğu bölgede biblo gibi tarihi bir caminin de yer alması gerekir. Bursa Kent Konseyi Tarihi Kültürel Miras Çalışma Grubu olarak Bursa'nın merkezindeki tarihi mescidin tekrar kazandırılması için gerekli yazışmaları yapacağız. İlgili kurumlardan harekete geçilmesi için talepte bulunacağız” diye konuştu

“Cami 1467 yılında yapılıyor”

BKK Tarihi Kültürel Miras Çalışma Grubu Temsilcisi Ayşe Yandayan ise, Engin Yenal'ın albümünde tarihi cami hakkında bilgi bulduklarını dile getirerek, “Kitaba göre, cami 1467 yılında yapılıyor. Çeşmesi ise 1749 yılında Şiblezade Mehmet Efendi tarafından yaptırılmış. Kitapta, Bedri Yalman'dan alıntı yapılarak Hacılar Cami'ndeki çeşmenin daha önceden Atatürk meydanının kuzeydoğusunda bulunan ahşap bir caminin yanında olduğu, yol çalışmaları sırasında buradan kaldırılarak şimdiki yerine götürüldüğü bildiriliyor. Yine 1930'lu yılların başında Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün, Türkiye çapında bazı cami, hamam ve medreseleri çok eski ve harap düşüncesiyle yıkılmasına, enkazlarının ve arsalarının satılıp elde edilen paranın diğer cami, hamam ve medreselerin tamirinde kullanılmasına karar verdiğin yazıyor. Bu karar çerçevesinde bu tarihi cami de yıkılmış, çeşmesi Hacılar Cami'nin duvarına nakledilmiş” dedi.

“Sarı Kadı Abdullah Cami”

Gönüllü Araştırmacı ve Tarihçi Ali Turan ise, bazı katılımcıların tarihi caminin adına ‘Zambaklı Camii' olarak söylemesine rağmen resmi kayıtlarda ‘Sarı Kadı Abdullah Camii' olarak geçtiğini iddia etti. Elindeki resmi kayıtları gösteren Turan, “25.12.1931 tarihli Bursa paftasında kayıt adı ‘Sarı Kadı Abdullah Cami' olarak geçmektedir. Daha ileri gidersek 14 numaralı parsel camidir. 1950'li yıllarda İstanbul otobüslerden buradan kalkıyordu” diye konuştu.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bursa Yenişehir Havalimanı ne zaman açılacak?
  • 29.10.2020 09:49

Bursa Yenişehir Havalimanı ne zaman açılacak?

Bursa Kent Konseyi, Yenişehir Havalimanı'nın durumu hakkında açıklama yaptı. ...

Bursa Kent Konseyi`nde ‘İş Güvenliği` masaya yatırıldı
  • 27.09.2014 10:48

Bursa Kent Konseyi`nde ‘İş Güvenliği` masaya yatırıldı

Bursa Kent Konseyi İş Hayatı Çalışma Grubu tarafından düzenlenen toplantıda ‘İş ...

Ata Model Uçak Şampiyonası Merinos Parkı'nda başladı
  • 31.05.2014 12:26

Ata Model Uçak Şampiyonası Merinos Parkı'nda başladı

Bursa'daki 4. Bölgesel Ata Model Uçak Şampiyonası Merinos Parkı’nda başladı ...

Bursa Kent Konseyi, Mimarlar Odası’nı ağırladı
  • 23.04.2014 10:29

Bursa Kent Konseyi, Mimarlar Odası’nı ağırladı

Mimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı Can Şimşek ve Yönetim Kurulu Üyeleri, BKK Ba ...

Selçuk Üniversitesi Mimarlık öğrencileri Bursa Kent Konseyi’ni ziyaret etti
  • 20.03.2014 13:59

Selçuk Üniversitesi Mimarlık öğrencileri Bursa Kent Konseyi’ni ziyaret etti

Selçuk Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğrenciler ...

Merinos Fabrikası’nın eski çalışanları, fabrika alanında buluştu
  • 02.02.2014 13:30

Merinos Fabrikası’nın eski çalışanları, fabrika alanında buluştu

Atatürk tarafından açılan Merinos Fabrikası’nın eski çalışanları, Büyükşehir Bel ...