maritbet girişmaritbet
Bursa hızlı bir şekilde büyüyor!

Bursa hızlı bir şekilde büyüyor!

Yapı marketlerden elektronik mağazalara, gıdadan büyük alışveriş merkezlerine kadar perakende devlerinin iştahını kabartan Bursa, sektörde kendi iç dinamikleriyle büyümesini sürdürüyor.

Yapı marketlerden elektronik mağazalara, gıdadan büyük alışveriş merkezlerine kadar perakende devlerinin iştahını kabartan Bursa, sektörde kendi iç dinamikleriyle büyümesini sürdürüyor. Ulusal zincirlerin kente olan ilgisine rağmen her geçen gün gücünü artıran yerel mağaza zincirleri, çevre illerde şubeleşme adımları atıyor.

Hedef büyüten Bursalı perakendeciler marka gücünü her geçen gün artırarak ulusala açılma yolunda ilerliyor. Bursalı perakendeciler otomasyon avantajını kullanarak lokasyon ve metrekarede hızla büyüyor. Bursa'nın ulusal ve uluslararası alışveri merkezi (AVM) zincirlerinin hedefindeki kentlerden biri olduğuna dikkat çeken Bursa Perakendeciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Seyhan, Bursa'daki 10-12 yerel firmanın son bir yıl içinde 100'ün üzerinde mağazayı hizmete açtığını söyledi. Bursa'nın ekonomik gelişmişliğinin perakende sektörünün iştahını kabartan bir yapıya sahip olduğunu ifade eden Seyhan, Bursalı yerel marketlerin ulusal ve uluslararası yapılar karşısında pek çok avantaja sahip olduğuna değindi. Bursalı perakendeciler olarak hızlı karar vermede, metrekarede, otomasyonda, eğitimde ve lokasyonda çok yol kat ettiklerini anlatan Seyhan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Örneğin, bir ulusal zincir x bir ürünün fiyatını belirlemek için anında karar veremiyor. Aradan en az 24 saat geçmesi gerekiyor. Ama biz yerellerin anında karar verebilme mekanizması var. Ulusal ve uluslararası zincirlerin hareket kabiliyetinin bizim kadar esnek olmaması bizim gücümüze güç katıyor. Bu sayede yerel zincirler her geçen gün güçleniyor. Ciroda başarısız olan ulusal zincirler Bursa'da son yıllarda küçülme yoluna gitti."
Bursa'nın perakende yapısının dışarıdan gelen oyuncuları pek kabul etmediğini de dile getiren Doğan Seyhan, birkaç ulusal markanın rekabetteki gücünü kaybederek Bursa'dan çekilmek zorunda kaldığına, buna karşın yerel zincirlerin her yıl şube sayılarını artırdığına dikkat çekti.   
Şaypa ulusala ilk adımı çevre illerde attı
Sahip olduğu mağazalar zinciriyle Şaypa, toplam 54 şubesi, 2 bin 300'e ulaşan personeli ve yılda hizmet verdiği 25 milyon müşterisi ile perakende sektörünün Bursa'daki lokomotifi konumunda. Rotasını ulusal pazara çeviren Şaypa Marketler Zinciri, bu yolda ilk adımları Bilecik Bozüyük ve Yalova'da açtığı iki şubeyle attı. Yatırımlarının tamamını müşteri odaklı yaptıklarını, Şaypa'nın uygun fiyat politikasını ve kaliteli ürün hizmetini gittikleri her bölgeye taşıyacaklarını dile getiren Şaypa Marketler Zinciri Genel Müdürü Yusuf Şaylı, ulusallaşma yolculuğunda adım adım ilerlediklerini söyledi.
Öncelikle Bursa'daki güçlerini bölgesel güç haline getireceklerini belirten Şaylı, "Buradan edindiğimiz deneyim ve yetkinliklerle süreçlerimizi yeniden tamamlayacağız ve çalışanlarımızı güçlendireceğiz. Ulusal marka olmak için gerekli altyapıya ve insan kaynaklarına sahip olduğumuza inandığımızda diğer bölgelere de yayılmaya başlayacağız" dedi. İlk etapta kurumsallaşmanın karar, icra, risk yönetimi ve stratejik planlamalar olmak üzere tüm mekanizmalarını hayata geçirmeyi hedeflediklerini aktaran Yusuf Şaylı, çalışanların yetkinliklerinin artırılması yönünde de adımlar atacaklarını kaydetti.
Bu yıl 1000 kişilik yeni istihdam sağlayacaklarını dile getiren Yusuf Şaylı, Şaypa Ailem Kart kullanıcı sayısının da 350 binden 500 bine ulaşmasını hedeflediklerini ifade etti. Geçen yıl sektör ortalamasının 4 katı üzerinde büyüme gerçekleştirdiklerini anlatan Şaylı, "Markalar, büyüdükleri ve geliştikleri şehirlerin ekonomilerine de katkılar sağlıyor. Bu gerçekten hareketle Şaypa da gerçekleştirdiği atılımlarla Bursa ekonomisine ve ticaretine büyük katkılar sağlıyor. Yapmış olduğumuz ticari faaliyetlere göre 2011 yılında Bursa ekonomisine yaklaşık 440 milyon TL katkıda bulunduk. Katkımızı bu yıl 540 milyon TL'ye çıkarmayı planlıyoruz" diye konuştu. Şaylı, Bursa'da perakende sektöründeki istihdamın yüzde 30'unu Şaypa olarak tek başlarına karşıladıklarını da sözlerine ekledi.
Hadim, 2013'te halka arz için düğmeye basacak
Bursa, İnegöl, Yenişehir, Domaniç, Eskişehir ve Bozüyük'teki 40'a yakın mağazasıyla müşterilerine hizmet veren Hadim Alışveriş Merkezleri, ulusal ve uluslararası market zincirlerinin yüzde 10, yerel market zincirlerin de yüzde 21-22 büyüdüğü 2011'de yüzde 40 büyüme başarısını gösterdi. 2012'de de yüzde 40 civarında büyümeyi ve 12 yeni mağaza açmayı planlayan firma, 2013 yılı içinde başlatacağı halka arz sürecini yılsonunda tamamlamayı ve 2015'e kadar 100 mağazaya ulaşarak Türkiye'nin 10-15 ilinde faaliyet gösteren ulusal bir marka haline gelmeyi hedefliyor.
1999 yılında İnegöl merkezli olarak kurulan ve ilçedeki ilk mağazasından bu yana perakende sektöründe önemli adımlar atan Hadim Alışveriş Merkezleri, ulusal değerde bir perakende markası olma hedefiyle yatırımlarını sürdürüyor. Merkez yapılanmasını Bursa'ya taşıyan ve yılsonuna kadar Bursa'da 7 mağaza daha açmayı planlayan firma, kurumsallaşma faaliyetlerine devam ederek orta vadede halka arz olmak için çalışmalarına hız verecek.
2011 yılının kendileri açısından verimli bir yıl olduğunu ifade eden Hadim Alışveriş Merkezleri Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Salman, 2015'e kadar 100 şube sayısına ulaşmayı ve halka arz sürecini tamamlayarak ulusal bir marka haline gelmeyi planladıklarını belirtti. 2013 yılı sonu, 2014 yılı başında halka arz olmuş gıda perakendeciliği yapan birkaç firmadan biri olmak istediklerine dikkat çeken Salman, şunları söyledi; "Ekibimiz bu yönde hızla çalışıyor. Rekabeti sadece fiyatları kıyasıya düşürmek ya da bir diğer markanın yanına verimsiz mağaza açmak olarak görmüyoruz. Tüketici ihtiyaçlarını doğru zamanda, yerde ve fiyatla çözebilmek adına rekabet tabi ki olacak. Ancak ticaret yapıyorsak işletmeler kar da etmeli. Bir taraftan rekabet ederken öte yanda karlılığımızı da sağlamalıyız. Bunun için iyi satın alma yapıyoruz, maliyetlerimizi minimizde ediyoruz ve verimli çalışıyoruz. Fiyatlarımızı yükseltmeden iyi fiyatlar sunarak ve maliyetlerimizi kontrol altında tutarak sürümden kazanmanın hesabını yapıyoruz."
Seyhanlar, bu yıldan sonra ulusala açılacak
 "Artısı Çok" sloganıyla yatırımlarına devam eden Seyhanlar Alışveriş Merkezleri haziran ayında 24'üncü mağazasını açmaya hazırlanıyor. Yeni ve modern konseptiyle Mesken'de hizmet verecek olan Seyhanlar, bu yatırımıyla istihdamını da artıracak. 610 olan Seyhanlar'ın çalışan sayısı yılın ikinci yarısında 700'e yükselecek. Yeni nesil mağazalarda farklı mimari, özel bölümler ve geniş hizmet ağıyla öne çıkmaya çalışan Seyhanlar, geçen yıl bir önceki yıla oranla yüzde 40 büyüme sağladı. Bu yıl sonunda da yüzde 20 oranında büyüme kaydetmeyi planlayan Seyhanlar, 2012'den sonra yeni nesil konsept mağazalarıyla ulusala açılmayı planlıyor.
Özhan, eğitim merkezi kurdu
Bursa'nın köklü ve güçlü perakende markalarından birisi olan Özhan Marketler Zinciri de Bursa'da büyümeye devam ediyor. Firmalarının 26 şube ve 600'e yakın personeli olduğunu söyleyen Özhan Marketler Zinciri Genel Müdürü Sabri Erdem, altyapı yatırımlarına ağırlık verdiklerini ifade ederek, "Her yıl 5-6 mağaza açacak teknik alt yapıya sahibiz. 2011 yılında şirket politikası olarak şirketin iç dinamikleri adına yatırımlar yaparak araç filomuzu büyüttük, bilgisayar sistemimizde yenlikler yaptık" dedi. Perakende sektöründe yetkin ve etkin personel bulmanın zor olduğunu da kaydeden Erdem, bu nedenle Özhan Eğitim Merkezi'ni kurduklarını, İş-Kur'la ortak iş garantili, sertifikalı personel yetiştirdiklerini de aktardı.
Furpa, Premium konseptiyle büyüyor
17 şubede her gün ortalama 35 bin kişiye hizmet verdiklerini belirten Furpa Marketler Zinciri Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Alpaslan, istihdamın ise 400'ü bulduğunu söyledi. Furpa marketlerinin Premium konseptiyle büyümesini sürdüreceğini ifade eden Alpaslan, "Furpa olarak kendimize 'dört en' belirledik. En kaliteli olacağız, en iyi hizmeti vereceğiz, en çok çeşidi satacağız, en ucuza satan marketler zinciri olacağız. Bugüne kadar bunu yaptık. Bundan sonra daha iyisini yapmak için çalışacağız. Kurulduğumuz günden bu yana 'Hep daha iyiye, hep daha ileriye' ilkesiyle hareket ediyoruz" dedi.
Alpaslan, premium konsepti içerisinde gıdadan hazır giyime, beyaz eşyadan kozmetiğe kadar tüketicilerin ihtiyacı olan farklı ürün seçeneğinin bir arada bulunduğunu vurguladı. Güçlü bir Bursa markası olduklarını anlatan Alpaslan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Amacımız, Furpa'yı ulusal bir marka haline getirerek tüm ülke geneline yaymaktır. Bu hedef doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz."
Akuğur, bu yıl 5 şube açacak
Akuğur Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Ölekli, 15 mağazada 500'e yakın personel istihdam ettiklerini belirterek, bu yıl sonuna kadar 5 mağaza daha açmayı hedeflediklerini söyledi. Rekabetin görece az olduğu Balıkesir, Çanakkale, Kütahya gibi çevre illerde de mağaza açarak ulusal bir marka olma yolunda adımlar atacaklarının bilgisini veren Ölekli, günlük ortalama 20 bin kişiye hizmet verdiklerini bildirdi. Toplam 17 bin metrekarelik alanda faaliyet gösterdiklerini anlatan Ölekli, geçen yıl yüzde 14 büyüme yaşadıklarını, bu yıl sonunda yüzde 10'luk bir büyüme öngördüklerini aktardı. Ulusal marka olmanın yanı sıra alışveriş merkezi sektöründe de etkin olmak istediklerini dile getiren Uğur Ölekli, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Akuğur kurumsallaşmış bir aile şirketi. 3 yıldır kurumsallaşma çalışmalarımız sürüyor. Şirketlerimizi profesyonel yöneticiler yönetiyor. 2011 yılı sonu itibarıyla yönetimi tamamen ikinci kuşak aile bireyleri ve profesyoneller devraldı. Kısacası kurulduğumuz yıldan bu yana inanılmaz bir yol aldık. Bursalıların desteği ile oldu. Bizi marka yapan Bursa halkı olmuştur." Bademli'de AVM konsepti üzerinde çalıştıklarını da kaydeden Ölekli, inşaatın tamamlandığını ve alanların kiralanma aşamasında olduğunu dile getirdi.
Milli Pazar'ın toplam satış alanı 20 bin metrekare
Perakende sektöründe 35 yıllık deneyime sahip olan Milli Pazar, bugün 20 bin metrekarelik toplam satış alanı, 600 çalışan ve 25 mağaza ile faaliyetlerini sürdürüyor. Milli Pazar Alışveriş Merkezleri Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Haşim Kılıç, güçlü lojistik ağları ve 30 bin metrekare üzerindeki depolarıyla ürün çeşitliliğimizi eksiksiz olarak müşterilerin hizmetine sunduklarını aktardı. Sektörün sürekli dinamizmini koruduğunu ve geliştiğini anlatan Kılıç, sözlerine şöyle devam etti:
"Bu bağlamda yeni yatırımlar kaçınılmaz oluyor. Yatırım yapacağımız, yeni açılacak olan mağazalarımız tamamen müşterilerimizin talepleri doğrultusunda açıyoruz. Şirket politikamız müşterilerin market ihtiyacının olduğu bölgeleri seçerek bu bölgelere hizmet götürmektir. Amacımız Bursa'da en fazla sayıda mağazası olan alışveriş merkezi olmak değil. En iyi hizmeti veren alışveriş merkezleri olmaktır. Donanımı ile ekibi ile lojistik ağı ile ve müşteri memnuniyeti ile Bursa'da ihtiyaç duyulan bölgelerde market açmak bizim birinci hedefimizdir."
Bursalı perakendeciden satır başları
Şaypa bu yıl 1000 kişilik yeni istihdam sağlayacak.
Hadim AVM  2015'e kadar 100 şubeye ulaşcak.
Seyhanlar AVM haziranda 24'üncü mağazasını açacak.
Özhan, sektöre eleman yetiştirimek için merkez kurdu
Furpa, 35 bin kişiye hizmet verir hale geldi.
Akuğur, bu yıl 5 mağaza daha açacak.
Milli Pazar 600 kişilik istihdama ulaştı.
Esra Ozarfat- Kobiden.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Uludağ'ın kıvrımlı yolları her mevsim çok güzel!
  • 24.04.2024 12:43

Uludağ'ın kıvrımlı yolları her mevsim çok güzel!

Türkiye'nin önemli kış turizmi merkezlerinden Uludağ, her mevsim ayrı güzelliğe ...

Togg, İstanbul ve Bursa'da mobil deneyim merkezi açtı
  • 22.03.2023 13:04

Togg, İstanbul ve Bursa'da mobil deneyim merkezi açtı

Akıllı cihazlarını kullanıcılarla doğrudan buluşturan Togg, kullanıcıya daha yak ...

Bursa'daki 6 asırlık medrese bilim meraklılarını ağırlamaya başladı
  • 08.03.2023 13:42

Bursa'daki 6 asırlık medrese bilim meraklılarını ağırlamaya başladı

Fatih Sultan Mehmed'in hocalarından Molla Yegan'ın Bursa'da ders verdiği 6 asırl ...

Depremin 222. saatinde enkazdan sağ çıkarıldı!
  • 15.02.2023 11:25

Depremin 222. saatinde enkazdan sağ çıkarıldı!

"Asrın felaketi" olarak nitelendirilen depremlerin 222. saatinde, Kahramanm ...

Bakan Karaismailoğlu: "İstanbul-Bursa seyahat süresi YHT ile 2 saat 15 dakika olacak"
  • 02.01.2023 16:10

Bakan Karaismailoğlu: "İstanbul-Bursa seyahat süresi YHT ile 2 saat 15 dakika olacak"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adi Karaismailoğlu, Bursa-Emek-YHT-Şehir Hastanesi M ...

Bursa ve İstanbul arasında seyahat hızlı tren ile 2 saat 15 dakika olacak
  • 16.07.2022 14:20

Bursa ve İstanbul arasında seyahat hızlı tren ile 2 saat 15 dakika olacak

Osmaneli-Bursa-Bandırma-Balıkesir Hızlı Tren Hattı T04 Tüneli Işık Görme Töreni ...