maritbet girişmaritbet
Bursa'daki tarihi Fidan Han restore edilecek!

Bursa'daki tarihi Fidan Han restore edilecek!

Bursa'da Tarihî Çarşı ve Hanlar Bölgesi'nde yapılan çalışmalarla asırlar öncesine dayanan mekânlar sırayla ayağa kaldırılıyor

Bursa'da Tarihî Çarşı ve Hanlar Bölgesi'nde yapılan çalışmalarla asırlar öncesine dayanan mekânlar sırayla ayağa kaldırılıyor. Esnaf ve han yönetiminin desteğiyle Fidan Han'ı ihya edeceklerini belirten Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, "Fidan Han'ın restorasyonu, ikinci bir kapının açılması, diğer ihtiyaçlarının giderilmesi noktasında çalışıyoruz." dedi.

Bursa'nın ticaret hafızası niteliğindeki Hanlar Bölgesi, bir bir ayağa kaldırılıyor. Tarihî bölgede restore edilerek günümüze kazandırılan Koza Han, Tuz Han gibi ticaret mekanlarına şimdi de Fidan Han ekleniyor. Merkez Osmangazi Belediyesi, Koza Han'ın karşısında bulunan tarihî hanın restorasyon çalışmalarına kısa sürede başlayacak. Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Fidan Han'da esnaf ve han yönetimiyle bir araya geldi. Çarşı hakkında bilgi alan Mustafa Dündar, belediye olarak tarihî ve kültürel mirasa sahip çıktıklarını dile getirdi. Bölgede birçok eseri restore ettiklerini ve restorasyonların hâlâ devam ettiğini belirten Dündar, bu eserlerin yenilenerek geleceğe kazandırılmasının önemine işaret etti.
 
Fidan Han'ın da tarihî bölgenin en önemli eserlerinden biri olduğuna dikkat çeken Dündar, şöyle konuştu: "Fidan Han'ın restorasyonu, ikinci bir kapının açılması, diğer ihtiyaçlarının giderilmesi noktasında çalışıyoruz. Burada esnafımızın da bize destek olması gerekiyor. El birliğiyle Fidan Han'ın cazibesini hak ettiği noktaya taşıyacağız." Fidan Han Derneği Başkanı Şükrü Avcı ise Bursa'nın en güzel hanlarından biri olan Fidan Han'ın yeniden ayağa kaldırılması için esnaf olarak her türlü fedakârlığa hazır olduklarını söyledi. Osmangazi Belediyesi'nin Tarihî Çarşı ve Hanlar Bölgesi'nde sürdürdüğü çalışmaların bölgeyi yeniden eski şaşaalı günlerine kavuşturduğuna dikkati çeken Avcı, Fidan Han'ın da yakın bir gelecekte yapılacak restorasyonla yeniden eski ihtişamlı günlerine kavuşacağını vurguladı.
 
Bursa'nın en güzel hanlarından biri olan Fidan Han, Sadrazam Mehmet Ağa'nın oğlu İbrahim Paşa tarafından yaptırılmış. 15. yüzyıl yapısı olan han iki avludan oluşuyor. Ahırlar ve diğer yan bölümlerin bulunduğu kısım bugünkü dükkânların olduğu yerde. Han girişi güneydeki çarşıdan verilmiş. İç avlu 46.00x42.00 m. ölçüsünde kareye yakın dikdörtgen planlı. İki katlı revakların ayakları ve kemer yüzleri tuğla ve moloz taşla işlenmiş. Ortasında bir havuz ve mescidi bulunan handa, altta 48, üstte 50 olmak üzere toplam 98 oda var.
 
Alt kattaki odalar ve revaklar tonozlarla, üst katta revaklar kubbeli, odalar ise tonozla örtülmüş. Çarşı tarafındaki alt kat odaları dışında kalan odalar birer pencere ile aydınlatılmış.
 
Han, Uzun Çarşı'nın kuzeyinde, Koza Hanı'nın karşısında yer alıyor. 1561, 1603, 1656, 1760 yıllarında onarımlar gören handa bu sırada birçok değişiklikler de yapılmış. Halen sağlam ve faal durumdaki son derece geniş ve büyük bir han olan Fidan Han'ın içinde çok sayıda ağaç bulunuyor. Fidan Han'da 105 adet dükkân yer alıyor.
 
Adem Elitok / Zaman

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Togg, İstanbul ve Bursa'da mobil deneyim merkezi açtı
  • 22.03.2023 13:04

Togg, İstanbul ve Bursa'da mobil deneyim merkezi açtı

Akıllı cihazlarını kullanıcılarla doğrudan buluşturan Togg, kullanıcıya daha yak ...

Bursa'daki 6 asırlık medrese bilim meraklılarını ağırlamaya başladı
  • 08.03.2023 13:42

Bursa'daki 6 asırlık medrese bilim meraklılarını ağırlamaya başladı

Fatih Sultan Mehmed'in hocalarından Molla Yegan'ın Bursa'da ders verdiği 6 asırl ...

Depremin 222. saatinde enkazdan sağ çıkarıldı!
  • 15.02.2023 11:25

Depremin 222. saatinde enkazdan sağ çıkarıldı!

"Asrın felaketi" olarak nitelendirilen depremlerin 222. saatinde, Kahramanm ...

Bakan Karaismailoğlu: "İstanbul-Bursa seyahat süresi YHT ile 2 saat 15 dakika olacak"
  • 02.01.2023 16:10

Bakan Karaismailoğlu: "İstanbul-Bursa seyahat süresi YHT ile 2 saat 15 dakika olacak"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adi Karaismailoğlu, Bursa-Emek-YHT-Şehir Hastanesi M ...

Bursa ve İstanbul arasında seyahat hızlı tren ile 2 saat 15 dakika olacak
  • 16.07.2022 14:20

Bursa ve İstanbul arasında seyahat hızlı tren ile 2 saat 15 dakika olacak

Osmaneli-Bursa-Bandırma-Balıkesir Hızlı Tren Hattı T04 Tüneli Işık Görme Töreni ...

Bursa Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi'nin çevresinde bina yıkımı sürüyor
  • 22.06.2022 15:46

Bursa Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi'nin çevresinde bina yıkımı sürüyor

Bursa Büyükşehir Belediyesinin "Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi Çarşıbaşı Kentsel ...